The Last of Us: Left Behind

The Last of Us gooide hoge ogen bij reviewers en gamers. De eerste en meteen laatste singpleplayer-uitbreiding is uit, kan Naughty Dog de hoge verwachtingen waarmaken?

header

In de originele game weten we niet wat zich heeft afgespeeld tussen ‘het ongeluk’ van Joel en het besneeuwde dorpje waarin Ellie probeert hem op te lappen. De DLC Left Behind wil dit stuk verder uitdiepen en meteen een stukje verleden van Ellie meegeven. Er lopen twee verhaallijnen door elkaar heen in deze uitbreiding. Als je op een bepaald punt bent in de ene tijdslijn, dan spring je weer over naar de andere, om je zo als speler nieuwsgierig te houden, maar ook om gevechten en meer verhalende content af te wisselen.

De Ellie-van-toen-verhaallijn is de verhaallijn waarin bijna niet gevochten wordt. We leren Riley kennen, een goede vriendin van Ellie die opeens verdween en in het verhaal opeens weer is opgedoken om haar iets te laten zien. In de Ellie-verzorgt-Joel-verhaallijn ligt Joel in een afgesloten shop in een verlaten winkelcentrum, terwijl Ellie op zoek gaat naar medicijnen om Joel in leven te houden. Omdat daar wel allerlei tegenstanders rondzwerven is hier wel de bekende stealth-tactiek nodig om langs ze te komen of om ze op te ruimen.

Left Behind

De DLC heeft een stevig prijskaartje, vijftien euro, maar is het dit waard? Heb je van The Last of Us genoten dan is de DLC eigenlijk een must-have, want de gameplay, de sfeer en het verhaal worden weer gebracht zoals in de eerdere game. Je zit er dus zo weer in, je wordt weer meegesleept en dan is het na zo’n twee uur alweer voorbij. De tijd vliegt voorbij. Vijftien euro, twee uur gamen. Hmm. Ben je van de actie, dan waren dat twee saaie uren, want de ‘grote’ gevechtsituaties zijn op één hand te tellen. En dan is er nog ruimte voor een ongeluk met een rotje.

Qua verhaal is het een prima stuk content, dat het hoofdverhaal verder uitbreidt. Ik heb geen savegame meer bij de hand om het uit te proberen, maar het zou zelfs mooi zijn als je de DLC in de game zelf als tie-in ertussen zou krijgen, in plaats van los te selecteren in het menu. Mocht je dan toch weer eens het hele verhaal spelen, dan zou het niet eens opvallen, want aan de DLC is dezelfde aandacht besteed als aan het originele spel. Er zijn zelfs minigames die tof uitgewerkt zijn, zoals in de arcadehal waarin je met Riley terechtkomt. Er zitten ook enkele optionele situaties in, als je niet rushend overal doorheen rent.

Left Behind

Een antwoord op de vraag of Left Behind het prijskaartje waard is, is een lastige om te geven. Mocht je de multiplayer spelen, dan kun je nog altijd kiezen voor de iets duurdere seizoenspas, dan krijg je deze uitbreiding en alle multiplayer-DLC. Wil je vooral actie, dan is het te duur, al speel je het op de hoogste moeilijkheidsgraad. Ben je een fan van de originele game, wil je meer van die gameplay en de manier waarop het spel het verhaal verteld wordt, dan zit je zeker goed. Twijfel je, bedenk dan dat een bioscoopkaartje ook twee uur entertainment biedt.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Goed verhaal, dat goed gebracht wordt - Erg kort 8
+ Sfeer, details, het is er allemaal - Weinig actie
  - We want more DLC!


Exclusief voor PlayStation 3


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.