Boek: Olga Grjasnowa - Een Rus is iemand die van berken houdt

Masja heeft in haar jeugd in allerijl van Azerbeidzjan naar Duitsland moeten verhuizen. De vlucht heeft z'n sporen achtergelaten, maar heeft Masja ook een talenknobbel gegeven. Na enkele talen te hebben gestudeerd, zet ze nu in op een baantje bij de VN. Maar dan krijgt haar vriend een ongeluk en verandert alles.

De titel Een Rus is iemand die van berken houdt is een beetje vreemd en is daarmee direct een mooie afspiegeling van het boek. Het is namelijk een beetje een vreemd boek en ik weet niet goed wat ik ervan moet vinden.

Het niveau van het het boek wisselt heel sterk. De plot is het ene moment heel aangrijpend, het andere moment vraag je je af wat je zit te lezen. Hetzelfde geldt voor de personages. Soms voelen ze heel natuurlijk, dan weer lijken ze een stel karikaturen.

Schrijfster Olga Grjasnowa heeft duidelijk een sterk autobiografisch boek geschreven. Dat komt bepaalde aspecten wel ten goede, maar af en toe lijkt het dat ze te veel de zaak wil opleuken. De hoofdpersoon is over het algemeen realistisch, maar soms doet ze dingen die helemaal niet bij haar personage passen.

Wat betreft de schrijfstijl, kan ik kort zijn: ondanks de soms zware materie, leest het heel gemakkelijk weg. Het gewicht van het boek komt volledig uit de plot, niet uit de stijl.

Daarmee toont Grjasnowa dat je ook een uitstekend boek kunt schrijven zonder voortdurend naar het woordenboek te moeten grijpen. Want al met al is het een uitstekend boek.