Parkland

In Parkland keren we terug naar vrijdag 22 november 1963, de dag waarop de Amerikaanse president John F. Kennedy in Dallas werd vermoord. Nu zijn er al heel wat films over deze gebeurtenis gemaakt, waarvan Oliver Stone's JFK wel de meest bekende is. Regisseur Peter Landesman kiest in zijn regiedebuut voor een geheel andere benadering van deze inktzwarte dag in de Amerikaanse geschiedenis.

Parkland 1

Landesman baseerde zijn film op het boek Four Days in November: The Assassination of John F. Kennedy van Vincent Bugliosi. Bugliosi had eerder naam gemaakt als de aanklager in de zaak tegen Charles Manson en zijn sekte. Over die zaak zou hij het boek Helter Skelter schrijven, dat sindsdien al tweemaal werd verfilmd. In Parkland zien we de gebeurtenissen die vlak na de aanslag op Kennedy plaatsvonden. Zo zien we hoe Abraham Zapruder (Paul Giamatti) nietsvermoedend één van de meestbesproken moorden in de geschiedenis op film vast zou leggen. Ook volgen we Robert Oswald (James Badge Dale), de broer van Lee Harvey en de jonge chirurg Jim Carrico (Zac Efron), die dienst heeft op de dag dat de neergeschoten president het Parkland ziekenhuis wordt binnengebracht.

Parkland is een film die zeer realistisch overkomt. Landesman maakt op vernuftige wijze gebruik van authentieke beelden en combineert deze met het sterke filmwerk van Barry Ackroyd. Ackroyd, die we ook kennen van zijn flitsende camerawerk voor cineasten als Paul Greengrass en Kathryn Bigelow, weet in Parkland goed de vaart erin te houden. Maar wat deze film ook absoluut meerwaarde geeft is het feit dat de filmmaker geen gebruik maakt van complottheorieën, maar zich gewoon houdt aan de feiten zoals die op dat moment bekend waren.

Parkland 2

De moord op John F. Kennedy was een gebeurtenis die voor velen verstrekkende gevolgen zou hebben. In Parkland krijgen we echter de gebeurtenissen te zien die in alle voorgaande films over de moord op de Amerikaanse president buiten beeld bleven. Zo zien we hoe FBI-agent Forrest Sorrels (Billy Bob Thornton) alle zeilen moet bijzetten om de film van Zapruder ontwikkeld te krijgen en hoe laatstgenoemde de beroemde opnames voor 50.000 dollar zou verkopen aan Life Magazine.

Het enige 'nieuwe' dat regisseur Landesman toevoegt aan het verhaal over de wereldberoemde moord is de getuigenis die de voormalige FBI-agent James Hosty in 2011 op zijn sterfbed zou geven. Hosty bleek in 1963 zo'n 10 maanden achter Oswald aan te hebben gezeten. Vlak voor de moord op Kennedy was Lee Harvey Oswald nog op het kantoor van de FBI geweest waarbij hij agent Hosty had bedreigd. Dat was genoeg aanleiding voor een arrestatie, maar Hosty had hem door zijn vingers laten glippen. Nadat dit bij leidinggevenden bekend was geworden had Hosty opdracht gekregen om zijn dossier over Oswald te laten 'verdwijnen'.

Parkland

Liefhebbers van films over gebeurtenissen uit de moderne geschiedenis, zoals Bloody Sunday (2002) en United 93 (2006) zullen Parkland ook zeker weten te waarderen.