Dallas Buyers Club

“Alright, Alright, Alright,” begon Beste Acteur in een Drama, Matthew McConaughey zijn winnaarsspeech bij de afgelopen Golden Globes. Een verwijzing naar zijn debuutfilm Dazed and Confused van regisseur Richard Linklater. Maar versuft en verward over zijn carrière is McConaughey al een tijdje niet meer. De laatste getuigenis daarvan is Dallas Buyers Club.

Filmposter Dallas Buyers Club

McConaughey is de ontzettend heteroseksuele, womanizende en homofobe Texaanse elektricien Ron Woodroof. Die in 1985 aan zijn geld en imago komt als rodeocowboy. Door een bedrijfsongeval belandt hij in het ziekenhuis waar na een bloedtest blijkt dat hij HIV/aids heeft. Woodroof heeft nog 30 dagen te leven. Ron gelooft er op zijn zachts gezegd niets van en zweert zijn doktoren Sevard en Saks (Denis O’Hare en Jennifer Garner), dat hij niet is klein te krijgen. Hij is toch zeker geen nicht zoals Hollywoodlegende Rock Hudson, die eerder dat jaar overleed aan aids.

Na stevig feesten en stellige ontkenning besluit Ron het virus en de eventuele behandelingen maar eens te onderzoeken. Op het nieuwe medicijn AZT wil hij niet wachten. Hij gelooft er ook niet echt in. En dus gaat hij de Mexicaanse grens over om geholpen te worden door de louche dokter Vass (Griffin Dunne), die vooruitgang boekt met alternatieven. Woodroof begint met het smokkelen van deze nieuwe supplementen en medicijnen, maar omdat hij onbekend is met zijn klantenkring; de homogemeenschap, maakt hij van de drugsverslaafde transgender Rayon (Jared Leto) zijn zakenpartner. Ze kennen elkaar uit het ziekenhuis en Rayon lijkt alles behalve onder de indruk van Ron’s onverdraagzame vijandigheid.

FilmtipJanuari

Om juridische problemen te voorkomen richten ze de Dallas Buyers Club op. Clubleden kunnen hier maandelijks hun behandelingsregime kopen. Ron reist voor voorraden naar Japan, China en jawel, Nederland. Ongevoelig voor het feit dat de (drugs)autoriteiten en de belastingdienst hem op de hielen zitten. Vergis je er niet in, Ron Woodroof maakt van zijn eigen nood een zeer winstgevende deugd.

Hoewel HIV/aids (in Amerika) een gevoelig onderwerp is, is Dallas Buyers Club geen softe film. Daar hebben regisseur Jean-Marc Vallée en scriptschrijvers Craig Borten en Melisa Wallack zeker voor gewaakt. Ron Woodroof blijft altijd een klootzak die uit is op eigen gewin. Echter ziet Woodroof door zijn omgang met Rayon steeds beter de andere kant van de medaille en valt er hier en daar op dat de rodeocowboy toch iets heeft dat lijkt op een hart.

Matthew McConaughey speelt de verschillende karaktereigenschappen subtiel, maar met volle overgave. Van hufter tot charmeur, hij doet het. Het is mooi om naar te kijken en het blijft je de hele film lang boeien. Na het kijken van de film zal je beter begrijpen waarom juist deze rol op zijn lijf is geschreven. De chemie met Jennifer Garner en Jared Leto is duidelijk te zien. Al is de rol van Garner klein, ze zorgt er wel voor dat Eve Saks een beetje bewondering en liefelijkheid in het verhaal brengt.

Dan is er nog Jared Leto als Rayon. Mocht je nou geen fan zijn van McConaughey of Garner, ga dan toch naar de bioscoop om Leto te zien schitteren. Hij is namelijk gewoonweg vereenzelvigd met Rayon. Hij maakt van het iele mensje een grappig en flirterig tegenwicht voor Ron Woodroof, dat hupeloos zelfdestructief is. Dat wel.

Dallas Buyers Club: Jared Leto

Dallas Buyers Club heeft in Amerika nu al meer dan 60 filmprijzen gewonnen en is nog eens genomineerd voor zes Oscars. Of ze alle zes gewonnen worden is de vraag. Maar het gouden beeldje voor Beste Acteur en Beste Acteur in een Bijrol kan McConaughey en Leto (bijna) niet ontgaan. Hun fysieke en mentale transformatie voor deze film is in het afgelopen jaar ongeëvenaard. Goede tegenstander voor The Wolf Of Wall Street en 12 Years a Slave als het gaat om Beste Film.