Boek: Rod Stewart de autobiografie

Rod Stewart is een zanger die bij de meeste mensen vooral bekend werd als de zanger van liedjes zoals 'Maggie May', 'Sailing' en 'Do Ya Think I'm Sexy'. Toch heeft de beste man heel wat meer in zijn mars. Zo was Stewart bandlid van onder meer The Jeff Beck Group en The Faces, alvorens hij aan een zeer succesvolle solocarrière begon. Na een muzikale loopbaan van meer dan veertig jaar werd het dan ook wel eens tijd voor een biografie en Rod Stewart: de Autobiografie ligt sinds kort in de betere boekenzaken.

Rod Stewart de Autobiografie
Rod Stewart de Autobiografie

Als er één zanger is wiens leven kan worden omschreven als 'Seks, Drugs en Rock-'n-Roll', dan is het wel de sympathieke Brit Rod Stewart. In Rod Stewart: de Autobiografie vertelt de muzikant in geuren en kleuren over zijn leven, waarin naast de muziek ook voetbal, de elkaar aflossende blonde Playboy-modellen en enorme ladingen coke en drank een grote rol speelden. Ondanks al die geestverruimende middelen is er echter niks mis met het geheugen van de excentrieke zanger. In 20 hoofdstukken neemt Stewart ons mee in het leven van een rockartiest, waarin zoveel gebeurtenissen hebben plaatsgevonden dat het onmogelijk is om die hier allemaal te benoemen.

Wist je bijvoorbeeld dat Rod Stewart als de dood was voor Janis Joplin? Of dat de muzikant op de allereerste dag dat de Amerikaanse zender MTV bestond met zestien verschillende clips op de toenmalige muziekzender te zien was? Wat te denken van het feit dat de zanger in 1994 in Copacabana in Rio voor een publiek van 3,5 miljoen mensen optrad, een Guinness record dat sindsdien niet meer gebroken is door een westerse artiest. Om nog maar te zwijgen over wat er allemaal tijdens de tournees gebeurde. Zo omschrijft Stewart zijn vroegere band The Faces als de allereerste band die een compleet gevulde bar op het podium had staan. Ook maakt Stewart in zijn boek voor eens en altijd een einde aan het hardnekkige gerucht dat de zanger in de tachtiger jaren een bataljon zeemannen oraal zou hebben bevredigd, waarna zijn maag bij de eerste hulp leeggepompt moest worden.

Met vrienden als Freddie Mercury en Elton John ontkwam de sympathieke Brit niet aan excentriek gedrag. Zo vertelt Rod over zijn overmatige drugsgebruik en hoe hij, om zijn karakteristieke stemgeluid niet te verliezen, cocaïne via zetpillen in zijn kont stak. Maar het was niet alleen maar feest in het leven van de zanger. Zo vertelt Stewart op indrukwekkende wijze over zijn strijd met schildklierkanker en zijn overwinning op die verdomde rotziekte. Daarnaast was hij ook korte tijd verslaafd aan steroïden.

Rod Stewart: de Autobiografie is een prachtig boekwerk, dat zelfs geschikt is voor mensen die minder bekend zijn met de muziek van één van de meest succesvolle muzikanten van de afgelopen eeuw. Want daar mag hij, met wereldwijd meer dan 250 miljoen verkochte albums, zeker tot worden gerekend. De vertalers Marike Groot, Sander Brink en Dagmar Jeurissen hebben het gevoel van het boek goed weten over te brengen in het Nederlands en hebben daarmee een puur en oprecht levensverhaal afgeleverd van een oude rocker pur sang.