CD: The T.S. Eliot Appreciation Society - A New History

De Utrechtse singer-songwriter Tom Gerritsen ging na zijn middelbare school 2 jaar door de Verenigde Staten trekken om hier en daar op te treden met zijn gitaar. Gerritsen maakte bij deze optredens gebruik van een pseudoniem dat was gebaseerd de beroemde Britse dichter en toneelschrijver T.S. Eliot. Na zijn Amerikaanse avontuur keerde de jonge muzikant terug naar Nederland waar in 2012 zijn verrassende debuut-EP verscheen. Nu is er met A New History dan het langverwachte eerste album van de getalenteerde folkmuzikant.

The T.S. Eliot Appreciation Society - A New History

Zoals bij de meeste folkmuzikanten komen we bij The T.S. Eliot Appreciation Society er ook niet omheen. De muziek doet namelijk wel wat denken aan het vroege werk van Bob Dylan, de ongekroonde koning van de folkscene. Als we Gerritsen op 'A Clever Choice' dan ook nog uit horen halen op zijn mondharmonica, kunnen we eigenlijk niet meer aan bovenstaande vergelijking ontkomen. We doen The T.S. Eliot Appreciation Society echter zwaar tekort als we hem af zouden schilderen als een kloon van Dylan, daarvoor is het geluid van A New History, de debuutplaat van de Utrechtenaar, ook te eigenzinnig. Het leverde hem in elk geval wel twee nominaties op bij 3voor12/Utrecht, voor zowel 'Meestbelovende Act uit Utrecht' als 'Beste Live-Act uit Utrecht'.

The T.S. Eliot Appreciation Society is duidelijk een band van alle tijden. Zo hebben liedjes als 'The Dreadnought Hoax' en 'Melancholia' dezelfde kille sfeer die we ook kennen van bijvoorbeeld The Tallest Man On Earth. Bij liedjes als 'The Conversation' en 'Heydrich' zien we in gedachten de jonge muzikant met zijn gitaar in een Greyhoundbus zitten, terwijl het Amerikaanse landschap aan hem voorbijflitst. De liedjes van The T.S. Eliot Appreciation Society mogen dan somber klinken, deprimerend zijn ze in geen geval. Met A New History heeft de muzikant een debuut afgeleverd dat bij elke luisterbeurt beter wordt. Liefhebbers van muziek van artiesten zoals Syd Barrett, Nick Drake, The Tallest Man On Earth en Woody Guthrie, zouden dit pareltje eigenlijk niet in hun collectie mogen laten ontbreken.