Cabaret: Martijn Koning - De Maand van Martijn (Try-Out)

Martijn Koning komt echt uit de standup-wereld, speelt wekelijks in Toomler, zit bij de Comedytrain en eindigde hoog bij meerdere comedywedstrijden. Met de show ‘De Maand van Martijn’ zet hij zijn tv-show op HumorTV genaamd ‘Eindemaands van Martijn Koning’ door in het theater.

Wij recenseerden een try-out van zijn show in de Kameleonzaal van het Parktheater in Eindhoven. Dit kleine zaaltje, waar net 150 man in kunnen, past Martijn als een maatpak, want met de statafels aan de zijkanten krijgt het geheel een idee van een comedyclub.

Ontwerp: Arie Koomen

Op een hoog tempo gaat Koning door zijn materiaal heen, hij is geen Jochem Myjer maar hij komt wel in de buurt. Na de show die zonder pauze bijna een uur en veertig minuten duurde, leek hij er dan ook behoorlijk doorheen te zitten. Zijn show lijkt niet te bestaan uit een centrale verhaallijn maar is eerder een goede aaneenschakeling van korte verhalen en oneliners. Vooral in het begin van de show is er interactie met het publiek, wat Koning nog net wat beter door zou kunnen zetten.

De hele show lijkt van persoonlijke verhalen en anekdotes aan elkaar te hangen, ook lijkt hij vrij snel afgeleid te zijn maar dat zou net zo goed onderdeel van de show kunnen zijn. Helaas valt wel het actuele van de show een beetje weg. Hier en daar komt er wel iets uit het nieuws naar voren maar je zou meer verwachten aan de hand van de naam van de show en de omschrijving in het programmaboekje. Het ontbreken hiervan is echter absoluut niet hinderlijk en de grappen zijn meestal zo goed (en gortdroog vaak) dat je de actualiteit absoluut niet mist.

Foto: @Sander de Goede

Foto @Sander de Goede

Al met al lijkt deze review niet zo heel positief te zijn over de show van Martijn Koning. Toch heb ik van de show genoten en is er slechts hier en daar nog wat bijschaven nodig om er een hele goede show van te maken. De potentie is er dus absoluut en ik verwacht dus ook dat er bij de premiere een uitstekend product op de planken gezet wordt.

De show van Martijn Koning is op 21 november in première gegaan in de Stadsschouwburg Utrecht. Voor een volledige speellijst kun je hier terecht.