Feuten: Het Feestje

Drie jaar geleden begon de serie Feuten over een groep studenten die een ontgroening moest doorstaan om lid te worden van studentenvereniging H.S.C. Mercurius. Niemand had kunnen voorspellen dat de serie een ongekend succes zou worden onder jongeren. De fictieve vereniging werd via internet opgestart en dat resulteerde in een aantal zogenaamd ledenborrels. Bijna drie jaar (en drie seizoenen) later na de première van de allereerste aflevering op televisie verschijnt Feuten: Het Feestje in de bioscopen.

De film speelt zich een aantal jaar na het derde seizoen af. Het verhaal staat los van de serie, maar de belangrijkste personages keren wel terug. Advocaat Bram Wagtmans is getrouwd met Marie-Claire (Hanna Verboom) en hebben samen een kind geadopteerd. Bram verlangt ondertussen nog steeds smachtend terug naar zijn studentenjaren, net als zijn Mercurius-vrienden.

Nog aan het begin van hun studententijd zijn beste vrienden Elias (Daniel Cornelissen) en Lieve (Evita Rozenberg). Elias is al jaren stapelverliefd op Lieve, maar zij ziet hem meer als een broer. Samen gaan ze naar het inschrijffeest van de studentenvereniging, waar Lieve haar oog laat vallen op Bram, die daar met zijn jeugdvrienden herinneringen oproept. Maar dan loopt het feest compleet uit de hand.

Na een flitsende en beukende titelsequentie verschijnt er een quote in beeld uit de 1978-film Animal House: de grondlegger van alle films over studentenverenigingen. Naast de gebruikelijke drank, seks en bijbehorende taal uit dit soort films voegt Feuten: Het Feestje daar twee slimme verhaallijnen aan toe. Twee verhalen die elkaar regelmatig op een goede manier elkaar tegenkomen en overlappen. De eerste beslaat de verliefdheid van Elias richting Lieve, dat een stuk drama toevoegt aan de film. Het is lastig om - in het begin - geen sympathie te krijgen voor Elias en een onbeantwoorde liefde is iets waarmee iedereen zich wel kan identificeren.

De tweede verhaallijn is vooral voor de wat oudere kijker bedoeld: de midlifecrisis. Bram en zijn vrienden zijn inmiddels ouder geworden en de studentenperiode ontgroeid, maar diep van binnen zouden ze het liefst nog ieder weekend (of iedere dag) lallend in de sociëteit staan. In het begin van de film zien we wat er van de hoofdpersonages uit de serie geworden is en dat zorgt voor een hilarisch contrast.

Hoewel het niet nodig is om alle afleveringen van de serie te hebben gezien, is het wel leuker om wat voorgeschiedenis te weten van de personages. Hierdoor begrijp je een aantal referenties naar eerdere gebeurtenissen en dan is de film ook een kers op de taart na drie goedgemaakte seizoenen.

Je zou Feuten: Het Feestje tekortdoen door te zeggen dat het een platvloerse film is over studentenverenigingen. Sterker nog, het is diepgaander dan je in eerste instantie zou denken. De typische platte studentenhumor ("Als jij die dikke dame regelt, dan betaal ik je bier.") ontbreekt uiteraard niet, maar wordt tegelijkertijd ondersteund door een goed stuk drama. Daarnaast zit ook de cinematografie goed in elkaar met een aantal mooie artistieke scènes, knallende muziek en goed camerawerk. Prima feestje dus, maar met 80 minuten wel een beetje aan de korte kant.