Blackout

De BBC weet wel wat kwaliteit is. De Britse zender staat al jaren garant voor goede tv, denk maar eens aan de komedies van Ricky Gervais (The Office, Extras), Coupling en natuurlijk het immens succesvolle Sherlock. Sinds kort is Blackout op dvd verkrijgbaar, een driedelige miniserie van de BBC.

blackout

Met de successen van de BBC in het achterhoofd, mag je wel wat verwachten van een nieuwe productie van de Britten. Eerder dit jaar bracht het weliswaar de minder geslaagde remake van Alfred Hitchcocks The Lady Vanishes op de markt, maar de miniserie Blackout biedt potentieel: de plot biedt gelegenheid voor een spannende, politieke misdaadthriller.

Daniel Demoys (Christopher Eccleston) is een raadslid in Londen. Corrupt, verslaafd aan drank en drugs en zijn vrouw weet hij ook niet helemaal trouw te blijven. Als hij op een dag als zovelen wakker wordt, ziet hij echter dat hij bloed aan zijn handen heeft. Letterlijk dus. Als gevolg van zijn drank- en drugsmisbruik weet hij niet meer precies wat hij heeft gedaan, maar langzamerhand lijkt hij het zich toch te gaan herinneren. Een vriendelijke daad is het in ieder geval niet geweest.

blackout

Als hij gaandeweg steeds beter lijkt te beseffen wat hij heeft gedaan, wordt hij steeds populairder onder het publiek en lijkt hij zelfs burgemeester te kunnen worden. Daniel verricht in de tussentijd namelijk een heldendaad en is hierdoor iemand naar wie men eindelijk wil luisteren, een persoon die door het publiek geloofd wordt. Maar ondertussen achtervolgen zijn bloedige handen hem en lijkt hij zelf een tikkende tijdbom onder zijn leven te hebben gelegd.

Een zeer behoorlijke plot dus, die zich pas halverwege de tweede aflevering echt begint te ontplooien. Tot dan toe was de sfeer zeer adequaat en kabbelde de verhaallijn gestaag voort, maar dan komt toch eindelijk de spanning enigszins om de hoek kijken. Misdaad, corruptie, politiek, intrige, vertrouwen, vergelding: het zijn allemaal thema’s die langskomen.

blackout

Helaas wordt hier niet optimaal gebruik van gemaakt. Dat de spanning pas halverwege de miniserie zijn intrede doet, is eigenlijk net iets te laat. De verhoudingen worden niet altijd even goed uitgelicht, terwijl hier wel voldoende tijd voor was. Gelukkig is de sfeer goed te noemen, met name omdat de serie voornamelijk plaatsvindt op donkere plaatsen en dit perfect past bij de plot. Deze biedt ruim houvast voor een kleine drie uur politieke misdaad, maar echt beklijvend wordt het helaas nergens.

Beeld en geluid

Een politieke misdaadthriller vindt normaal gesproken plaats op kantoren, maar Blackout wijkt geregeld uit naar achterbuurten en andere donkere plaatsen. De cinematografie en belichting is hier goed op aangepast, want zelfs op dvd zien de beelden er uitstekend uit. Misschien is dit zelfs het beste aan de miniserie, want zonder deze prima beelden was Blackout wellicht een stuk minder interessant geweest.

blackout

Extra’s

Deze zijn helaas afwezig.

Conclusie

Blackout kan niet tippen aan de bekendste werken van de BBC, maar dankzij een prima plot en een meer dan uitstekende sfeer is deze miniserie van een kleine drie uur toch een prima tijdverdrijf voor een regenachtige herfstdag.