The Little Mermaid Diamond Edition

Het jaar 1989 betekende voor Walt Disney het begin van de opleving van de animatiefilm. De release van de avondvullende film The Little Mermaid was een doorslaand succes en vormde tevens het startschot van een flinke reeks van tekenfilms die gebaseerd waren op bekende verhalen en sprookjes. Onder andere de disneyfilms Alladin, The Lion King, Hercules stammen uit deze periode met The Princess and the Frog als meest recente voorbeeld. The Little Mermaid vertelt het overbekende sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen en was vier en twintig jaar geleden een bioscoophit. De titel kan nog tot op de dag van vandaag rekenen op vele miljoenen liefhebbers. The Little Mermaid staat ook bekend om de Oscarwinnende filmmuziek. In Nederland is enkel de 2D Diamand Edition op Blu-Ray te verkrijgen. De 3D release heeft in Nederland niet plaatsgevonden wegens verwachte tegenvallende verkoop. Is deze titel een “must-buy”? Biedt deze blu-ray veel meer dan de DVD release van een aantal jaar terug?

The Little Mermaid 1

Ariël is de jongste dochter van koning Triton en is niet tevreden met haar bestaan als zeemeermin. Ondanks overigens haar cup C en haar aalgladde lichaam. Ze heeft geen bijzondere interesse in de vele meermannen in haar onderwaterrijk, maar haar aandacht gaat met name naar brede, stoere mannen die aan land wonen.  En ze is vooral geïntresseerd in de “gekke dingen” die ze niet tussen hun benen, maar onder hun benen hebben en die “voeten” heten. Hierom gaat ze vaak naar de oppervlakte om deze mannen beter te observeren. Bij een van deze reizen wordt ze verliefd en om deze prins op het witte paard voor zich te winnen verkoopt ze haar stem aan de zeeheks Ursula. Geen goed idee, want hoewel dit haar in staat stelt om gedurende 3 dagen als een mens te kunnen leven en zo de man terug te vinden en voor zich te winnen neemt Ursula Ariel haar stem af. En als het Ariel niet lukt zijn liefde voor zich te winnen binnen de gestelde tijd zijn de rapen gaar.

Het recensie-exemplaar zit mooi verpakt in een standaard Blu-Ray doosje met daar omheen een fraai vormgegeven kartonnen houder. Deze Diamond Edition beschikt helaas niet over een dikkere hoes, zoals dat bij eerdere Diamond Editions wel het geval was. Het ontwerp is aangepast aan de moderne tijd en heeft niets meer van de originele filmposter, wat wellicht jammer is voor de Disney-fans die het origineel in de bioscoop hebben gezien.

The Little Mermaid 2

De Blu-Ray bevat ongeveer drie uur aan bonusmateriaal, exclusief een sing-along versie van de hoofdfilm en het bijbehorende audiocommentaar van de regisseurs Ron Clements en John Misker. Zoals het een Diamond Edition betaamt bevat deze uitgave een aantal nieuwe extra’s, maar komen ook de oude, overbekende extra’s terug zoals de muziekvideo 'Part of your World' met Carly Rae Jepsen, die nog steeds het bekijken meer dan waard is. Van de nieuwe extra’s springen met name @DisneyAnimation en de introductie van Harald de Meerman, een niet gebruikt personage, in het oog. Dit is leuk om te bekijken maar eigenlijk alleen voor de die-hard Zeemeermin-fans. Ook is een drietal documentaires toegevoegd die overgenomen zijn van een eerdere dvd-uitgave maar wel uitgebreid zijn. Zo is de documentaire “Verzwegen Schatten – Making of The Little Mermaid” uitgebreid met maar liefst 45 minuten extra materiaal. Verder is er veel aandacht voor filmmuziek zoals we eigenlijk wel van Disney gewend zijn. Kortom, een naar onze mening prima balans tussen oud- en nieuw materiaal. Naast de genoemde extra's kun je onder andere ook meerdere 'behind the scènes' items verwachten, enkele niet gebruikte scènes, de film Het meisje met de zwavelstokjes, de eerste presentatie van Diep in de Zee.

The Little Mermaid 3

Deze HD versie van de Disney Classic ziet er prachtig uit en de kleuren spatten werkelijk van het scherm af. Op geen enkel punt is nog te zien dat het een tekenfilm uit 1989 betreft. Uiteraard is het een tekenfilm en is duidelijk dat de huidige CG tecnieken nog niet zijn gebruikt bij de productie van deze film, maar dit doet niets af aan het feit dat Disney veel moeite heeft gedaan om The Little Mermaid op te frissen. Ook is het geluid er goed op vooruitgegaan. De gewone man merkt het verschil direct en slechts degenen die over een dure geluidsinstallatie beschikken zullen merken dat het geluid ietwat gedateerd is. Overigens is het geluid bij de Nederlands gesproken versie van aanzienlijk minder kwaliteit dan de Amerikaanse.

The Little Mermaid 4

CONCLUSIE

Deze uitgave van The Little Mermaid is een prima uitgave. Visueel zit deze Disney Classic weer prima in elkaar en biedt het een mooie balans van nieuw en oud bonusmateriaal. Het zal de fans zeker aanspreken. Het is te hopen dat Disney snel komt met een nieuwe avondvullende teken- of animatiefilm. Na Tangled en The Princess and the Frog zijn we hard toe aan een nieuwe serie films die hetzelfde niveau halen als bijvoorbeeld The Little Mermaid uit 1989.