The Legend of Zelda: Wind Waker HD

HD-remakes zijn van alle tijden. Soms pakken ze slecht uit en soms goed. Nintendo nam daarom een grote gok met The Legend of Zelda: Wind Waker HD om deze na tien jaar nog een keer opnieuw uit te brengen. Ondanks dat de gamepers over het origineel laaiend enthousiast was, verkocht de game beduidend minder goed dan de andere spellen in de Zelda-reeks. Gaat Nintendo nu proberen dit in ronde twee goed te maken?

De gamepad
De grootste toevoeging van de versie voor de Wii U is toch wel de gamepad met het grote touchscreen. Je kunt nu de gehele inventaris zien op de gamepad terwijl je op tv bezig bent met het hakken van monsters en oplossen van puzzels. Heb je even een andere item nodig? Dan sleep je het item met behulp van het touchscreen naar een willekeurige knop op de gamepad toe. Je kan er dan meteen gebruik van maken, zonder dat de snelheid eruit gaat. Je kunt nu ook tijdens het puzzelen in de kerkers direct op de gamepad zien je map zien. Hetzelfde geldt tijdens het varen. Je kunt dus nu sneller door de zee navigeren naar het volgende eiland. Een andere zeer welkome toevoeging is de mogelijkheid om met de motioncontrols te mikken. Helaas kan dit soms erg onnauwkeurig zijn waardoor het nog wel eens voorkomt dat je mis schiet. Mocht je dit niet willen, dan is het nog steeds mogelijk om met de pookjes te mikken.

 

Opgepoetste graphics
TLoZ:WW HD viel vooral op door zijn ontwerpstijl. De graphics zijn in een cell-shaded vorm gestoken waardoor het een geheel een cartoonachtige sfeer krijgt. Nintendo snapt dat als je een HD-versie maakt deze er ook goed uit moet zien. Daarom zijn de graphics opgepoetst waardoor het er nu nog mooier uit ziet. Ik heb mijn oude paarse koektrommel die GameCube heet erbij gepakt om het verschil met eigen ogen te kunnen zien. Ik stond dan ook versteld hoe Nintendo zijn best heeft gedaan. De nieuwe belichting met schaduwen, de scherpte in de diepte tijdens het varen en pixels die rook moesten voorstellen op de GameCube zijn nu weggewerkt. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat als je op zee bent dat eilanden in de verte er niet meer uitzien als een hoopje pixels, maar als echte eilanden ver van je vandaan. Dit maakt het reizen tussen eilanden een stuk minder vervelend dan voorheen.

 

Welkome toevoegingen
Er is een nieuwe speelmodus toegevoegd aan het spel. Deze heet heel toepasselijk de Hero-mode. En echte helden hebben geen hartjes nodig en daarom vind je deze niet meer tijdens het spelen. Het wordt hierdoor een stuk moeilijker, vooral omdat de vijanden ook twee keer meer schade aanrichten dan anders. Gelukkig kan je op elk moment de Hero-modus aan- en uitzetten. Een andere grote verandering is de toevoeging van een nieuw zeil (met de toepasselijke naam Swift Sail), zodat je sneller op zee kunt varen. Deze werkt altijd ongeacht hoe de wind staat. Helaas blijft het saai om heen en weer te varen, vooral als je met sidemissies bezig bent die zich op verschillende eilanden afspelen. Daar gaat zo’n nieuw scherm echt niet mee helpen. Ook is het zoeken naar de delen van de Triforce makkelijker gemaakt en ingekort.

Een ander nieuw onderdeel in TLoZ:WW HD is het gebruiken van MiiVerse universum. Zo kan je Tingle-flessen in het water gooien met een vraag of een leuke boodschap. Als iemand hem vindt dan kan hij een antwoord of een bericht terugsturen.  Nintendo heeft trouwens ook goed gekeken naar de Japanse meiden die graag selfies maken, dit kan Link namelijk ook doen. Deze kan je dan delen met je vrienden en  de rest van wereld. Je kan zelfs de mimiek van Links gezicht aanpassen om het af te maken.

Conclusie
Iedereen die The Legend Of Zelda: The Wind Waker gemist heeft op de GameCube kan de HD-remake voor de Wii U blindelings kopen. De kerkers die er in zitten zijn nog steeds uitdagend, zelfs als je in acht neemt dat ze na tien jaar nog steeds niet veranderd zijn. Het feit dat je selfies kan maken tilt dit spel zo 2013 in. Maar als je Wind Waker al een keer gespeeld hebt, dan voegt de HD-remake aan de algemene beleving niet veel toe. Het ontbreken van extra content en dat Nintendo bijna de volle pond ervoor vraagt na tien jaar is bijna ondoordacht te noemen. Desondanks kan je nog steeds tientallen, zo niet honderden uren met Wind Waker HD vermaken. Maar Nintendo mag wel eens haast maken met het nieuwe deel, de Wii U kan nog wel een Zelda-topper gebruiken.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Gamepad volledig benut - Weinig verbeteringen 8
+ Graphics om van te smullen - Hoge prijs
+ Rotquest verbeterd - Rondvaren nog steeds saai


Exclusief voor Wii U.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.