DVD: Blood Diamond


Solomon Vandy (Djimon Hounsou) is één van de gevangen genomen ongelukkigen die aan het werk worden gezet bij het vinden van diamanten voor de rebellen in Sierra Leone ten tijde van de burgeroorlog. Solomon vindt een grote diamant die hij achterover probeert te drukken door de diamant te begraven om later weer op te graven. Helaas voor hem wordt het kamp net na het begraven van de diamant overvallen door de overheidstroepen en belandt hij in de gevangenis. Ook in de gevangenis zit op dat moment Danny Archer (Leonardo DiCaprio), een diamantsmokkelaar die zijn oren wagenwijd open heeft als één van de ook gevangen genomen rebellen beweert dat Solomon een enorme diamant heeft verstopt in de jungle. Als Danny vrij is zorgt hij ervoor dat Solomon ook wordt vrijgelaten en probeert hem over te halen om samen met hem de diamant te gaan zoeken. Pas als Solomon hoort dat zijn zoon tot kindsoldaat is gemaakt, besluit hij om het gevaarlijke avontuur met Danny aan te gaan.


Blood Diamond is bovenal een avontuurlijke actiefilm geworden, gesterkt door zeer degelijk acteerwerk. Getuige ook de niet verzilverde Oscarnominaties van Djimon Hounsou voor beste bijrol en van Leonardo DiCaprio voor beste hoofdrol. Er is voor die mensen die een onploffing hier en daar kunnen waarderen meer dan genoeg om van te genieten. De kogels vliegen zo nu en dan behoorlijk in het rond en er onploft van alles en nog wat in de chaotische scénes. Tussen al dit geweld door wordt het dramatische aspect overigens niet vergeten. Er wordt dan ook regelmatig even gas terug genomen om de nadruk op de actie te verleggen. Het komt overigens meer dan eens voor dat de kijker daarna meteen weer in de chaos wordt gegooid. Voor een uitgebreidere bespreking van de film zelf kan je de bioscoopreview lezen.

Zoals we bij recente uitgaven van de grotere producties zijn gewend is er niks aan te merken op de sterke beeldkwaliteit en het goed klinkende Dolby Digital 5.1 spoor. Ook de ondertiteling is goed en duidelijk met een ruime keus aan talen waaronder natuurlijk Nederlands en Engels. Qua extra´s is de enige dvd-uitgave in Nederland een grote teleurstelling. Het enige wat je hier zal vinden is een trailertje van Blood Diamond en een audiocommentaar van regisseur Edward Zwick. Voor een film die mensen attent wil maken op het fenomeen bloeddiamanten en kindsoldaten is het toch een uitgelezen mogelijkheid hier in de extra´s dieper op in te gaan. Het feit dat de regio 1 2-disc uitgave wel een extra dvd bevat met extra’s en de aanwezigheid van een grote 1 op onze uitgave lijkt erop te duiden dat er later misschien wel een uitgave met meer extra’s wordt uitgegeven. Het audiocommentaar van Zwick is overigens niet slecht. Hij vertelt duidelijk en rustig bij elke scéne punten die hij belangrijk acht. Is het niet over het ontstaan van de scéne, dan wel over de individuele acteerprestaties of het sterke camerawerk.


Label: Warner Bros. Releasedatum: 11 juli 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: Waardering extra's: