Hummingbird

Jason Statham, de moderne actieheld. Met een stalen gezicht verscheidene mannen in elkaar rammen, zonder veel moeite. Dát is Statham. Maar in Hummingbird (debuutfilm van Steven Knight, schrijver van Clash of the Titans 3) laat hij toch een andere kant van zichzelf zien. Uiteraard heeft hij weer de kenmerkende actiescènes, maar Knight durft het aan om Statham dieper te laten gaan dan het stereotype actieheld.

De Britse acteur speelt de rol van Joey Jones, iemand die nog zware trauma's kent van zijn militaire tijd in het Midden-Oosten. Als dakloze zwerft hij nu door de straten van Londen, totdat hij zichzelf verstopt in een luxe appartement als hij moet vluchten voor een drugsbende. Hij trekt een pak aan, scheert zijn baard en besluit het appartement te gebruiken, omdat de eigenaar een aantal maanden niet thuis is.

Joey wil eerlijk zijn boontjes doppen en neemt een baan bij een Chinees restaurant, maar door zijn vechterbaaskarakter neemt zijn baas hem al snel aan als bodyguard. Al snel blijkt hij dieper en dieper in de onderwereld van drugs en mensensmokkel te komen. Zijn vriendschap met de non Cristina wordt tegelijkertijd steeds sterker en zij keurt zijn verkeerde werkzaamheden zeker niet goed. Maar gaat Joey naar haar luisteren of kiest hij toch weer het verkeerde pad?

In de eerste scènes wordt de toon meteen gezet met flinke actiescènes en heftige beelden. Het karakter van Statham is snel duidelijk en wordt door hem goed neergezet. Je voelt direct dat het personage meer lagen heeft en onduidelijk is of hij nou een goed of slecht persoon is. Die vage scheidingslijn is het grootste pluspunt voor Statham, hoe hij dat heeft gespeeld.

Ook de vriendschap met Christina is een erg fijne afwisseling tussen een aantal zware scènes en fantastisch gespeeld door de Brit en de Poolse actrice Agata Buzek. Ondanks dat we nog nauwelijks iets gezien hebben van Buzek, zullen we door deze rol zeker meer van haar zien in andere films.

Zoals eerder al gezegd laat Statham in Hummingbird (in de US onder de titel Redemption uitgebracht) zien meer te zijn dan een simpele actieheld. Dat hij ook humoristische scènes kan spelen zagen we ook al in The Expendables 2 ('I now pronounce you man and knife'), maar hier laat hij nog meer zien dat hij ook over een komisch talent beschikt. Hiermee is het een gevarieerde film: veel zware scènes worden afgewisseld met enigszins luchtige beelden van de vriendschap tussen Joey en Cristina, die een zeer overtuigende ontwikkeling kent. Een goed actiedrama dat je zeker niet mag missen tussen al het blockbustergeweld.