CD: Autopsy - The Headless Ritual

Het is dit jaar alweer 26 jaar geleden dat Chris Reifert (de voormalige drummer van de eveneens epische metalband Death) en Eric Cutler de band Autopsy vormden en daarmee de basis legden voor een vernieuwend geluid in de metalwereld. Autopsy combineerde op onnavolgbare wijze thrash en death metal en was daarmee een grote inspiratiebron voor bands zoals Cannibal Corpse, Dismember, Deicide en Gorefest. In 1995 ging de band uit elkaar, waarna Chris Reifert en Danny Coralles verder gingen met de band Abscess. In 2010 volgde, na het uiteengaan van Abscess, een reunie van Autopsy en verscheen met Macabre Eternal het eerste studioalbum in vijftien jaar. Inmiddels zijn we alweer twee jaar verder en is Autopsy met The Headless Ritual aan haar zesde album toe.

Autopsy - The Headless Ritual

Zoals we dat van de Californische band gewend zijn staat ook The Headless Ritual weer boordevol met de meest ranzige teksten die je maar kan bedenken. Dood en verderf, moord en doodslag, het komt allemaal voorbij op dit smakelijke album van Autopsy, dat heden ten dage bestaat uit zanger en drummer Chris Reifert, zanger en gitarist Eric Cutler, gitarist Danny Coralles en bassist Joe Allen.  The Headless Ritual gaat getooid in een prachtige door Joe Petagno ontworpen hoes,  die ons meteen in de stemming brengt voor een bruut stuk horrormetal. Petagno ontwierp eerder ook al hoezen voor onder meer Pink Floyd, Motörhead, The Moody Blues en Led Zeppelin. Bepaald geen kleine jongen in het vak dus. Vanaf de eerste tonen van 'Slaughter at Beast House' horen we dat de band haar oude vertrouwde geluid nog niet verloren is, maar door het overwegend langzamere tempo scheukt de band ook zeker tegen het doom-genre aan.

Years long ago when the creature arrived.
The slaughter was brutal, just one left alive.
A new breed of victims moved into this hell.
Murders of innocents quickly befell.

Again there was one left alive like before.
She soon was turned into the beast's willing whore.
A slave to it's hideous mutated sex.
She'd kill for this unholy cannibal wretch.
('Slaughter at Beast House')

Met veelzeggende titels als 'Mangled Far Below', 'When Hammer Meets Bone' en 'Arch Cadaver' ontkomen we niet aan de vergelijking met het al eerder genoemde Cannibal Corpse, een band die net als Autopsy haar inspiratie haalt uit de meest gruwelijke seriemoordenaars en allerhande schokkende gebeurtenissen uit het verleden. Zo krijgen we een stukje geschiedenisles in 'Mangled Far Below' en kruipt Reifert in 'When Hammer Meets Bone' in de huid van een brute seriemoordenaar.

Come into our house.
Within the darkness we are here.
Everyone who wanders in is sure to disappear.
The door behind you shuts and locks.
You smell the stench of death.
That's when the hammer crashes down.
And annihilates your head.
('When Hammer Meets Bone')

Autopsy

Echt vernieuwend kunnen we deze plaat van Autopsy niet noemen, maar eerlijkheidshalve moet gezegd worden dat liefhebbers van dit genre daar ook helemaal niet op zitten te wachten. The Headless Ritual is ongenadig hard, ranzig goor en voldoet zo helemaal aan de wensen van eenieder, die ook met veel plezier kan genieten van de albums van de hierbovengenoemde bands.