LP: Qareen - Lunatic EP

Het lijkt dat Nederland steeds meer te zeggen krijgt binnen de wereldwijd razendsnel groeiende dubstepscene. Met artiesten zoals NOISIA, Dope D.O.D. en Boef en de Gelogeerde Aap lijkt Nederland nu naam te maken in toonaangevende landen als Groot-Brittannië en Amerika. Ook het Fries-Groningse dubstep-collectief Qareen mag nu aan dat lijstje toegevoegd worden. Qareen is een dubstep-duo, bestaande uit Arnoud van den Akker en Jaldo Veeman. Met hun Lunatic-EP laat het tweetal duidelijk horen dat ze liefhebbers zijn van oldschool dubstep. Geen krijsende vrouwen zoals bij Skrillex en ook geen op hol geslagen robots zoals bij Excision, maar dubstep zoals de spacende electronische muziek bedoelt is.

Qareen - Lunatic EP 1 (Foto: Jim Phrostbite)
Qareen - Lunatic EP (Foto: Jim Phrostbite)

Op de Lunatic-EP treffen we een drietal behoorlijk uiteenlopende remixen te horen van de Qareen-compositie 'Lunatic'. Zo opent kant A van de maxisingle met de originele versie van Qareen zelf. Het is duidelijk te horen dat dit mannen zijn die ook veel geluisterd hebben naar de betere drum and bass-muziek uit de jaren negentig. Bij de composities van speelt namelijk een heerlijk dreigende sub-bass en een rijk scala aan diverse drumgeluiden een grote rol, met als resultaat een atmosferisch stuk dubstep van de bovenste plank. Na de originele versie van het nummer is het tijd voor de remix van Ordure, een Gronings dubstep-collectief bestaande uit Jesse de Rooy en Jelle Geus. Ordure slaagt er in om 'Lunatic' te verbouwen naar een nog dreigendere versie dan de oorspronkelijke uitvoering. Ook hier krijg je de dansvloeren wel mee vol.

Nadat we de plaat hebben omgedraaid, gaan we verder met de remix van producer Daniel Andrew Coehoorn oftewel Cannibal Monkey. De uit Lemmer afkomstige producer staat bekend als een man, die weet hoe dubstep al beukend uit je speakers moet komen en heeft dit met zijn bewerking van Qareen's 'Lunatic' dan ook zeker niet nagelaten. Cannibal Monkeys uitvoering klinkt alsof Pac-Man een jointje teveel heeft gerookt en van gekkigheid alle kanten tegelijk probeert op te springen. Als laatste track op het zwarte goud (aka vinyl) treffen we een andere compositie van Qareen aan. Ook 'Good Old Days' kent weer dat typerende dreigende sfeertje. Het nummer bouwt langzaam op en laat de luisteraar in spanning afwachten wat er komen gaat. Qareen maakt muziek die ook zeker geschikt zou zijn als soundtrack voor een naargeestig donkere sciencefiction-film.

Naast de EP, die is uitgebracht in een gelimiteerde oplage van slechts 500 exemplaren, krijg je bij aanschaf van de plaat een downloadcode. Waar je bij de meeste releases met een downloadcode alleen een digitale kopie van het geleverde album krijgt is dit bij Qareen niet het geval. Bij Qareen wil men muziek alleen maar leveren in de allerbeste kwaliteit en zo treffen we naast de tracks van de EP een vijftal bonustracks aan, in het door muziekliefhebbers zo geliefde WAV-formaat. Zo horen we 'Rap Hustle', een remix van Baron von Alias' Overload (Ft. Foreign Beggars), die Qareen voor een remix-contest had gemaakt, maar die uiteindelijk zo zwaar was verbouwd dat Qareen besloot om het nummer te hernoemen naar een Foreign Beggars-remix. Met een lengte van nog geen twee minuten is het alleen wel wat aan de korte kant en zou ik graag nog eens een wat langere versie van dit nummer willen horen.

Ook de remix die de mannen maakten van het nummer 'Take Me Away' van 4 Strings, is er eentje om in te lijsten. Maar dat geldt ook zeker voor de eigen producties. 'Turn It On' zou oorspronkelijk op de plaat verschijnen, maar moest uiteindelijk het veld ruimen voor 'Lunatic'. 'Music' is alweer een oudje uit het oeuvre van de band en dat ook wat meer denken aan het geluid van de dubstep uit de begintijd van het genre. Met het dreigende 'Focus' zijn we dan alweer toe aan het laatste nummer van dit fraaie pakket, dat qua lengte menig albumrelease voorbijstreeft. 'Focus' doet wel wat aan, als een instrumentale uitvoering van een Dope D.O.D.-track.

Qareen - Lunatic EP 2 (Foto: Jim Phrostbite)
Qareen - Lunatic EP (Foto: Jim Phrostbite)

De muziek van Qareen laat zich beluisteren, zoals een film van David Lynch zich laat bekijken. Elke keer hoor je weer een nieuw detail in het geheel, waardoor het totaal weer een stukje rijker wordt. Ben je dus een liefhebber van avontuurlijke en uitdagende muziek, dan is deze EP van Qareen een absolute aanrader.