Gadget: Joby Gorillapod GripTight Stand

Tot nu toe waren de GorillaPods eigenlijk alleen ontworpen om camera’s met een schroefdraadgat voor een statief te dragen. Maar omdat er tegenwoordig steeds meer foto’s gemaakt worden met de smartphone, heeft de fabrikant van de gorillapods een bevestiging bedacht waar je je smartphone in kan stoppen.

© FOK.nl / Vincent Nobel

De smartphone wordt door een veermechanisme vastgeklemd. De haakjes kunnen uitschuiven en worden dan door een veer teruggetrokken. Hierdoor blijft de telefoon op zijn plaats. Pas wel op: ondanks dat er op het klemoppervlakte zacht rubber zit, is het niet zo dat de telefoon goed vast blijft zitten. Je duwt hem al snel schuin waardoor hij er uit kan vallen. Daarom haalden we tijdens het plaatsen van de gorillapad aan een object de telefoon eruit. Het is ook niet verstandig om hem op bewegende voorwerpen (schommel, draaimolen) of met harde wind te gebruiken. Ondanks dat de grip hem goed vasthoudt, bestaat de kans altijd dat hij eruit glipt.

Monteren is vrij eenvoudig: gewoon ergens omheen vouwen en gaan! Al kost het, zeker bij verticale stangen of balken, toch even tijd om het zo te vouwen dat de pod ook daadwerkelijk goed vastzit.

© FOK.nl / Vincent Nobel

Met deze montage is dit het resultaat:

© FOK.nl / Vincent Nobel

Ook een regenpijp is prima te gebruiken om hem te monteren. Wel kost dit weer even tijd, omdat je hem goed moet vastklemmen.

© FOK.nl / Vincent Nobel

En ondanks alle reclamefoto's op internet waar je kan zien dat het heel handig is, resteert er één vraag. Waar gebruik je hem voor? Toen de GorillaPod binnenkwam, was de eerste gedachte: wat kun je ermee? Wel is er al besloten om hem tijdens/na de review te gaan gebruiken om een GoPro (een kleine sportcamera) aan te hangen, zodat tijdens het sport de GoPro ergens in een boom oid kan hangen en er zo vanuit een aparte hoek een filmpje kan maken.

© FOK.nl / Vincent Nobel

© FOK.nl / Vincent Nobel

In bovenstaande gevallen hangt de gopro aan een paal van een verkeersbord en aan een hectometerpaaltje. Ondanks dat er vrachtwagens en auto’s langsrijden, beweegt de camera niet/nauwelijks, dus qua stevigheid zit het wel goed!

Ook is de pod te gebruiken als statief. Vooral als het wat donkerder buiten is, kan dit helpen om een onbewogen foto te maken.

© FOK.nl / Vincent Nobel

© FOK.nl / Vincent Nobel

Conslusie: de griptight werkt prima. Hij doet wat je ervan verlangt: een telefoon vastklemmen. En met de bijbehorende gorillapod kan je hem overal bevestigen. Toch is het niet aan te raden om de gorillapod te gebruiken op hoogte of als er veel wind staat.

Wat een nadeel is, is dat de pootjes een beetje te stroef vastzitten, waardoor de pootjes terugveren als ze een in bepaalde houding gezet worden. Dit is op te lossen door ze net even wat verder te drukken dan ze moeten staan, hoewel dit wat problemen kan opleveren als de pootjes rond een paal heen zijn gevouwen. Zoals in de filmpjes te zien was, zit hij dan wel goed vast.

De vraag blijft echter: wat is de meerwaarde van deze gadget? Natuurlijk is er een situatie te bedenken waarin het de oplossing is, maar negen van de tien foto's kan ook zonder griptight gemaakt worden. De foto kan door een ander persoon genomen worden.