Concert: The Dive, Leeuwarden, Mukkes

Het was gisteravond weer eens ouderwets genieten in het altijd gezellige muziekcafé Mukkes in Leeuwarden. Maar liefst drie fijne bands uit binnen- en buitenland stonden donderdagavond op het programma, waarbij het universum van de stonermuziek behoorlijk doorkruist werd.

The Hunting Party
The Hunting Party

Zo begon de avond met het imponerende debuutconcert van de band The Hunting Party. The Hunting Party is een nog relatief jonge band, die ontstond toen gitarist en toetsenist Patrick Schaafstal de band Passengers verliet en het overgebleven drietal besloten om onder een nieuwe naam verder te gaan. The Hunting Party is een band wiens muziek misschien het beste te omschrijven valt als neurotische gitaarmuziek met een progressieve inslag. De band, bestaande uit zanger en bassist Folkert Stuiver, gitarist Jeljer Glashouwer en drummer Arjen Poppinga, maakt namelijk muziek die meer dan eens doet denken aan de gitaarmuren van bands zoals Sonic Youth, Motorpsycho of And You Will Know Us By the Trail of Dead. Bij The Hunting Party resulteert het in avontuurlijke muziek met onverwachte tempowisselingen, langdurige solo's, ladingen feedback en vreemdsoortige melodielijnen. Zo klinkt de band zo nu en dan heerlijk dromerig, om vervolgens uit te barsten in een explosieve climax. Na het zien en beluisteren van dit indrukwekkende debuutconcert, met als hekkensluiter het gedreven 'Rhinoceros', zal het in elk geval niet verrassend zijn als The Hunting Party snel een label zal vinden, die de muziek van deze talentvolle Leeuwarders wel wil uitbrengen.

Pander
Pander

Na The Hunting Party was het tijd voor de stonerrock van de mannen van Pander. Van de band uit de Friese Wâlden was vorig jaar al een prima EP getiteld Go verschenen, waarop we op een zevental beukende tracks werden getrakteerd. Pander is een band wiens muziek duidelijk is geïnspireerd door de stonerrock uit de late jaren tachtig en vroege jaren negentig van de vorige eeuw, toen bands als Kyuss, Fu Manchu en Monster Magnet het scepter zwaaiden. Bij het concert van gisteravond opende Pander meteen met de knaller van haar eerste EP. 'Teach Me' is zo'n liedje dat meteen in je hoofd blijft hangen als je hem hebt gehoord. De band, bestaande uit zanger en gitarist Meindert Pander, sologitarist Andre Bouma, bassist Remmie Grijpstra en drummer Peter de Bruin, speelt opvallend veel nieuwe nummers, die met veel waardering door het headbangende publiek worden ontvangen. Dat is namelijk het fijne van stonerrock, ook al heb je de liedjes nog nooit gehoord, toch voelen ze meteen vertrouwd aan. Na het beluisteren van nummers als 'Golden Sun', 'Korea' en 'The Light' mogen we hopen, dat er snel een vervolg op Go gaat verschijnen. Pas na de dik zeven minuten durende finale met 'Carve' krijgen de nekspieren weer even wat rust. Pander is duidelijk één van de koplopers in de Noordelijke stonerrockscene.

The Dive
The Dive

Dan is het alweer tijd voor de laatste band van de avond. De uit Athene afkomstige progrockband The Dive put duidelijk inspiratie uit de zeventiger jaren met haar combinatie van stonerrock met krautrock en progressieve spacemetal. The Dive bracht in 2011 haar titelloze debuutalbum uit, waarvan een week geleden de opvolger Zo'e verscheen. Bij het concert in Mukkes worden voornamelijk liedjes van dat nieuwe album gespeeld waarbij de band zo nu en dan behoorlijk de experimentele kant opgaat met vervreemdende gitaarpartijen en afwisselende zangpartijen. Het is alsof je naar Hawkwind luistert maar dan zonder de dominerende synthesizers. Mochten we laatst nog lezen hoe een oud Joods echtpaar moest onderduiken voor het gebrul van een geile zeeleeuw, bij The Dive komt de aap bij het liedje 'Walking On Behalf Of' behoorlijk uit de mouw. Net als The Hunting Party en Pander weet ook The Dive een relaxt kabbelend muzikaal landschap om te toveren in een explosief uitbarstende vulkaan, die pas na dik veertig minuten weer tot rust komt.

Al met al was het weer een zeer geslaagde en eveneens zeer gevarieerde avond. Nu maar even snel op de lader want ook voor vanavond staat er alweer een spannende concertavond gepland, met het Oostenrijkse B.H.F. en de Britse topbands Egos At the Door en Almeida. Maar daarover later meer op FOK!