CD: ELO - Electric Light Orchestra Live

2013 is weer een goed jaar voor de fans van Electric Light Orchestra. Zo verschenen er heruitgaves van zowel het zeer moeilijk te vinden ELO-album Zoom en Jeff Lynne's solo-debuut Armchair Theatre, maar is er ook een zeer aangenaam live-album van de groep verschenen.

ELO - Live

Nadat in 2001 het album Zoom van de Electric Light Orchestra was verschenen, kondigde Jeff Lynne vol trots aan dat de groep een Noord-Amerikaanse tournee gepland had staan. Dat was best wel bijzonder aangezien de band al sinds 1986 geen optredens meer had gedaan. Ter promotie van het nieuwe album en de bijbehorende tour werd er in mei 2001 in de studio van CBS een concert van de Electric Light Orchestra opgenomen. Omdat de kaartverkoop voor de concerten niet echt goed verliep besloot het management van ELO om de gehele Zoom-tour te annuleren en bleef het bij één prima studioconcert, waarvan we twaalf jaar na dato eindelijk eens uitgebreid kunnen genieten.

Van de beroemde line-up van de groep uit de tachtiger jaren was maar weinig over gebleven. Alleen bandleider, zanger en gitarist Jeff Lynne en toetsenist Richard Tandy speelden nog in de legendarische Britse band, die verder uit gitarist en toetsenist Marc Mann, bassist Marc Bissonette, drummer Greg Bissonette, de cellisten Peggy Baldwin en Sarah O'Brien en achtergrondzangeres Rosie Vela bestond. Electric Light Orchestra Live opent toepasselijk met 'Evil Woman', het liedje waarmee de band in 1975 haar eerste wereldhit scoorde. Het zet meteen de toon voor een enerverend concert waarbij de groep een greep uit haar rijke oeuvre laat horen. Na John Lennon's favoriete ELO-liedje 'Showdown' is het tijd voor de eerste aangename verrassing op dit album. Van het concert op CBS werd in 2001 al eens een dvd uitgebracht, maar daarop ontbraken een aantal opnames waaronder deze fijne live-versie van 'Secret Messages'. Het inmiddels dertig jaar oude nummer van het gelijknamige album is tevens het jongste nummer van deze liveset.

Ook bij klassiekers als 'Livin' Thing', 'Sweet Talkin' Woman' en de grote hit 'Mr. Blue Sky' klinkt de band nog even fris als vele jaren geleden. Na het bruisende 'Mr. Blue Sky' is het tijd voor een rustmomentje met het prachtige 'Can't Get It Out of My Head', een liedje waarmee de Electric Light Orchestra in 1974 haar eerste top 10-hit scoorde in Amerika. Ook 'Twilight' was een hit uit het begin van de tachtiger jaren die twintig jaar na dato nog steeds niks aan kracht ingeboet heeft en dat op dit album haar live-debuut maakt op een officiële ELO-release. Dan is het tijd voor een tweetal liedjes van het album Discovery uit 1979. Zowel 'Confusion' als 'Don't Bring Me Down' laten horen dat ook de liedjes uit de disco-periode van ELO zich prima lenen voor een live-uitvoering. Met een spetterende uitvoering van Chuck Berry's 'Roll Over Beethoven' komen we dan alweer aan het einde van het imponerende concert van Jeff Lynne en zijn band. Als extra kersen op deze al zeer smakelijke taart krijgen we dan nog een tweetal onuitgebrachte studio-opnames van de groep voorgeschoteld. 'Out of Luck' is een niet eerder uitgebracht nummer, dat in 2010 werd opgenomen en waarbij de band behoorlijk aan het rock-'n-rollen slaat. De cd sluit vervolgens af met het nog nooit eerder uitgebrachte 'Cold Feet' uit 1992, waarop we Lynne, net als bij 'Out of Luck', alle instrumenten horen bespelen.

Electric Light Orchestra - Live cd

Ben je een liefhebber van symfonische rock of wil je wel eens weten hoe deze legendarische band destijds live klonk, dan is dit album een absolute aanrader. Een tijdloos stuk muziek van de bovenste plank.