CD: Apex of Apathy - The Flying Machine

De uit Las Vegas afkomstige hardcoreband Apex of Apathy is een nog relatief jonge band. Nadat in juli 2012 hun eerste ep uitkwam, verscheen onlangs hun eerste album The Flying Machine. Waar de meeste bandjes op hun debuutalbum nog zoekende zijn naar een eigen gezicht, waagt Apex of Apathy zich meteen maar aan een conceptalbum.

Apex of Apathy - The Flying Machine

Apex of Apathy is een band die zich niet gemakkelijk in een hokje laat stoppen. Net zoals bijvoorbeeld Protest the Hero en A Wilhelm Scream, lijken ook de mannen uit Las Vegas er een sport van te maken om zoveel mogelijk verschillende genres te mengen tot een zeer aangenaam mengsel. The Flying Machine opent met 'Body Games', een nummer dat meteen uitnodigt om mee te brullen. Net als op de voorgaande ep maakt de groep nog steeds progressieve emocore, waarbij ook niet geschroomd wordt om te experimenteren. Zo horen we in 'Body Games', naast van die fijne dubbele gitaarpartijen van Clayton Nowers (die eind april de band heeft verlaten) en Morgan McGaha, een gitaarsolo die zelfs wat aan het jazzy gitaarwerk van Carlos Santana doet denken. Titeltrack 'The Flying Machine' herinnert duidelijk aan het oudere werk van Thrice, stevig drumwerk met dubbele bassdrums, harde gitaarriffs en een aantal zeer onvoorspelbare tempowisselingen maken het nummer tot een zeer avontuurlijk geheel.

'The Clockmaker' is een fijn stuk emocore met gastzanger Ricky Martinez, waarbij de afwisselende zang prima werkt. Zanger en drummer Adam Byrd beschikt over een behoorlijke strot waarmee hij zowel hard schreeuwen als heel mooi clean zingen kan. Vooral de dubbele zangpartijen, samen met Martinez, maken dit tot één van de beste tracks op dit album. 'Fatalism' is weer een ouderwets stuk emocore met een opvallende rol voor het pianowerk van Nowers. Bij de daaropvolgende instrumental 'Above the Clouds' wordt er even wat gas teruggenomen, alhoewel de dubbele bassdrums weer prominent aanwezig zijn. Bij 'White Towers' zit de vaart er echter weer aardig in. Het nummer doet wel wat aan de band Coheed and Cambria denken, zij het dan wel met een wat scherper randje. Byrd mag dan wel "Tells me up ‘til now I’ve been wasting time" zingen, de tijd die de mannen in dit album hebben gestoken was zeker geen verspilde tijd.

'Doppelganger' is de eerste single van dit album en is zeker een representatief nummer voor het huidige werk van Apex of Apathy. Met 'Patience II' is het tijd voor een momentje rust op dit overwegend stevige album. Bij het intro van 'Still Alive' krijgen we heel even het vermoeden dat de groep de smaak van ballades te pakken heeft, maar het blijkt slechts een misleidend intro voor een heerlijk stuk melodieuze screamopunk te zijn. Het nummer gaat haast naadloos over in de laatste track van dit verrassend leuke album. 'The Stranger' is een nummer waarin hardcore wordt gecombineerd met folky gitaarpartijen en een funkende basgitaar. The Flying Machine werd gemixt, gemastered en geproduceerd door Adam Neujahr, die volgens de officiële Facebook-pagina van de band ook hun manager is. Apex of Apathy is een band die het zeker verdient om door veel mensen beluisterd te worden. Voor het geld hoef je het in elk geval niet te laten, via de Bandcamp-pagina van de groep kan je het album namelijk GRATIS DOWNLOADEN!

Apex of Apathy
Apex of Apathy

Het wereldwijde web is een prima medium als het op downloaden van muziek aankomt, maar het biedt natuurlijk ook een prima gelegenheid om de bandleden aan een vragenvuur te onderwerpen. Via de Facebook-pagina van Apex of Apathy sprak dekatophetspek met bassist Alex Byrd.

Wanneer, waar en door wie is Apex of Apathy opgericht?

Mijn broer Adam richtte de band in augustus 2009 op, samen met zijn beste vriend Brandon Reed. Toen ik hun samen hoorde spelen wilde ik meteen in die band spelen. In die tijd speelde Apex catchy pop-punk en dat was de muziek waar ik in die tijd graag naar luisterde. Als je onze muziek van nu hoort, hoor je daar nog steeds sporen van pop-punk in, al hebben we dat geluid wel grotendeels vervangen door een door onszelf door de jaren ontwikkeld geluid. Maar, om je vraag te beantwoorden, Adam was de 'founding father' van de band en is tot heden nog steeds de leider van de groep. Hij componeert zo'n 75 procent van alle muziek en schrijft bovendien ook nog eens 50 procent van alle teksten.

Hoe kwamen jullie op het idee om te debuteren met een conceptalbum?

Ik zou een boek kunnen schrijven over hoe we op het idee kwamen voor ons debuutalbum, maar de belangrijkste reden voor ons om te kiezen voor een conceptalbum, is omdat we denken dat een album zo meer betekenis krijgt dan een verzameling nummers, die verder geen onderlinge connectie hebben. Wij wilden een verhaal vertellen en het verhaal achter The Flying Machine bood ons die kans. We kwamen zelf met dit denkbeeldige verhaal en terwijl we aan de nieuwe nummers werkten bedachten we manieren om universele boodschappen en thema's, die we als band belangrijk vinden, te kunnen uiten.

Vanwaar The Flying Machine?

The Flying Machine is een metafoor voor escapisme. De hoofdfiguur uit The Flying Machine probeert wanhopig aan de werkelijkheid te ontsnappen, en uiteindelijk verzint hij een verhaal in zijn hoofd, waarin hij zijn depressieve aardse bestaan heeft achtergelaten.

Kan je wat meer vertellen over het opnameproces van The Flying Machine?

We hebben het album opgenomen met onze goede vriend Adam Neujahr. We hadden al eerder met hem gewerkt en we kozen ervoor om weer met hem aan de slag te gaan omdat hij de band beter begrijpt dan wie dan ook. Hij weet precies hoe wij onze nummers willen laten klinken, zelfs als wij er niet in slagen om dat goed uit te leggen. Uiteindelijk zijn we erg tevreden met het eindresultaat.

Apex of Apathy ep

Als ik naar het album luister hoor ik invloeden van bands zoals A Wilhelm Scream, Protest the Hero, Coheed and Cambria, Thrice en zelfs een klein beetje Carlos Santana. Is dat toeval of noem ik nu een aantal van jullie favoriete artiesten?

Dat is zeker geen toeval kerel! Je slaat de spijker op de kop. Coheed and Cambria is zo ongeveer Adam's favoriete band. En als het op het hardere werk van de band aankomt is Protest the Hero zeker een grote inspiratiebron.

Waarom geven jullie je muziek voor niks weg?

Wij zijn een bescheiden band. Wij willen de fans geen geld vragen om alleen maar naar onze muziek te kunnen luisteren. Als mensen ons zo nodig geld willen geven, zien we liever dat ze tickets voor een optreden kopen, om zelf te kunnen aanschouwen hoe gek wij worden bij een concert.

Stel dat mensen nu nog meer over Apex of Apathy willen weten. Waar kunnen ze dan terecht?

Wij updaten onze Facebook-pagina bijna elke dag. Daarnaast plaatsen we binnenkort ook weer de nodige nieuwe video's op ons YouTube-kanaal, dus hou ook die in de gaten.