Orphan Black: Variations Under Domestication

Deze review is een recap van Orphan Black, aflevering 6 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Orphan Black: Variations Under Domestication (S01E06)

In de episode van vorige week zagen we onder meer, hoe Alison had ontdekt dat haar man Donnie zich verdacht gedroeg. Zo had hij een afgesloten kistje in de garage staan waar Alison schijnbaar niks over mocht weten. Ze werd daar zo paranoia van dat de voetbalmoeder besloot om een nanny-cam in de slaapkamer te verstoppen om te kunnen zien wat er 's nachts zoals gebeurde in haar huishouden. Als Alison ziet, dat haar man 4 uur 's nachts stiekem uit bed gaat, is het wantrouwen compleet. Het feit dat we Donnie onbekende paperassen zag verbranden, deed ook ons vermoeden dat Alison het wel eens bij het rechte eind zou kunnen hebben. Als Alison haar man confronteert met haar vermoedens, geeft deze aan dat haar fantasie op hol is geslagen. Dat had hij dus beter niet kunnen doen, met een welgemikte mep met een golfclub slaat ze Donnie buiten westen en dat is niet handig als je net die dag een potluck - een zogenaamde American Party - houdt en de halve buurt over de vloer krijgt.

Orphan Black 106-1

Sarah heeft ondertussen ontdekt dat Paul, de monitor van Beth, inderdaad niks weet over het bestaan van de andere klonen en belt Cosima op, om haar van dit nieuws op de hoogte te stellen. Cosima heeft op haar beurt ontdekt dat een collega genaamd Delphine wel erg veel interesse in haar toont. Op dat moment hangt de radeloze Alison aan de telefoon. Sarah gaat naar het huis van Alison, niet wetende dat Paul een zendertje in de auto heeft verstopt. Terwijl de desperate Alison zichzelf een stuk in de kraag zuipt, mogen Sarah en haar pleegbroer Felix het feestje zien te redden. Sarah ontdekt dat Donnie die nacht naar een cricketwedstrijd heeft gekeken en dat er niks met hem aan de hand is.

Cosima gaat samen met Delphine naar een lezing van Dr. Aldous Leekie (Matt Frewer), een wetenschapper die zich bezighoudt met 'neolution'. Cosima is in eerste instantie nogal sceptisch over de ideeën van Leekie maar stemt toch toe, als hij hun uitnodigt om zijn werk beter te komen bekijken op het Diad instituut. Nadat het tweetal afscheid van de wetenschapper heeft genomen pakt Cosima een paar flessen wijn en glippen weg bij de receptie. Waar Cosima eerder nog het idee had dat Delphine haar monitor was, blijkt dat de Française gewoon stiekem een oogje op haar heeft. Ondertussen is het feestje in huize Hendrix nog steeds gaande. Terwijl Felix de buurtgenoten bezighoudt als barman, blijkt ook Vic the Dick aangekomen te zijn op het feest. Voordat Sarah daar ook maar iets aan kan doen, duikt ook Paul nog eens op. Het feest is compleet, maar niet heus.

Vic snapt er niks meer van en houdt Paul onder schot. Het duurt echter niet lang voordat hij alweer bloedend op de grond ligt en Paul, met zijn militaire achtergrond, de touwtjes weer in handen lijkt te hebben. Het is vervolgens aan Sarah om Paul er van te overtuigen dat Vic niks van het hele gebeuren af weet. Net nadat ze de loser het huis uit hebben gewerkt komt Alisons buurvrouw Aynesley de garage in. Sarah weet haar er echter van te overtuigen, dat Paul haar stiekeme scharrel is. Terwijl Sarah en Paul naar het appartement van Beth gaan, hebben de inmiddels ontnuchterde Alison en haar vrijgelaten man een goed gesprek. Donnie lucht zijn hart en bekent dat er brieven van een vrouw zaten, met wie hij op college een tijdje een relatie had toen het niet zo goed ging tussen hem en Alison. De relatie was niks geworden, de vrouw was ziek geworden en was spoorloos verdwenen. Om toch de herinnering vast te houden had Donnie de brieven bewaard, maar heeft deze uiteindelijk toch verbrand.

Orphan Black 106-2

Nadat we vorige week al zagen, hoe Sarah en de klonen ontdekken dat ze worden bespioneerd, gaat het verhaal in de zesde episode van de succesvolle serie Orphan Black in volle vaart door. In Variations Under Domestication draait het vooral om Alison en haar gezin en leren we bovendien een wijze les. Want niet alles is, zoals het lijkt te zijn. Zo dachten Sarah, Alison en Cosima elk hun monitor te hebben gevonden, maar blijkt alleen Sarah het bij het rechte eind te hebben. Alhoewel we natuurlijk nog steeds wantrouwen hebben over Donnie. Als de vrouw met wie hij op college een relatie had verdwenen is, met wie hing hij dan aan de telefoon toen hij de schunnige liefdesbrieven aan het verbranden was. Ook bij Delphine hebben we nog steeds een vreemd gevoel. Er is duidelijk een connectie tussen haar en Dr. Leekie, al is nog niet duidelijk wat deze connectie inhoudt.

Sarah ontdekt ondertussen dat het soms heel gemakkelijk kan zijn om dubbelgangers te hebben. Op het feestje van Alison wordt het echter op gegeven moment zo verwarrend, dat je zelfs als kijker gaat afvragen of je nou naar Sarah of Alison aan het kijken bent. Zelfs pleegbroer Felix kan ze bijna niet uit elkaar houden. Met de komst van Dr. Leekie in het gebeuren hebben de makers van Orphan Black wederom een onverwachte draai aan het spannende verhaal gegeven. Ze hadden trouwens voor die rol ook geen betere acteur kunnen vinden dan die heerlijke creep van een Matt Frewer, een acteur die ooit doorbrak in de titelrol van Max Headroom en die daarna vele malen in de meest sinistere rollen, in onder meer Stephen Kings The Stand, Steven Spielbergs serie Taken en Falling Skies te zien was. De grote vraag is echter wat Dr. Leekie met het kloonexperiment te maken heeft. Tenslotte is hij van mening dat het een mensenrecht is om je eigen evolutie te bepalen.

Orphan Black 106-3

Zoals bij elke voorgaande aflevering, levert ook de zesde episode de nodige vragen op. Wat gaat Paul doen, nu hij meer over het kloonexperiment te weten is gekomen? Wat weet Paul eigenlijk over het experiment? Als Donnie niet de persoon is, die Alison in de gaten moet houden, wie is het dan wel? Buurvrouw Aynsley? Buurman Chad? Waar is de moordende Russische kloon Helena en gaan we nog wat van haar horen? Het zijn stuk voor stuk vragen, waar we hopelijk in de laatste drie afleveringen van het eerste seizoen nog antwoord krijgen. Al lijkt ons het steeds spannender wordende verhaal van Orphan Black rijk genoeg, voor minstens nog een seizoen van deze geslaagde Canadese sciencefiction-serie op BBC-America.