CD: Fleetwood Mac - Extended Play EP

Het was alweer tien jaar geleden sinds het laatste album van Fleetwood Mac verscheen. Waar Say You Will voor mij vooral een album was, waarop we de sterke composities van Christine McVie moesten ontberen, presenteert Fleetwood Mac op haar nieuwe ep een viertal gloednieuwe opnames, die het beste van de groep, sinds haar album Tango in the Night, laat horen.

Fleetwood Mac - Extended Play

Extended Play is een ep die exclusief bij iTunes is uitgebracht. Eigenlijk hadden we begin vorige maand al kunnen weten dat deze nieuwe tracks onderweg waren. Bij een optreden in Philadelphia, begin april, kondigde Lindsey Buckingham al aan, dat de groep bezig was met "the best stuff we've done in a long time" en na het beluisteren van de vier nieuwe liedjes kunnen we alleen maar concluderen dat de muzikant beslist niet overdreven heeft. Extended Play opent met 'Sad Angel', een liedje dat ook al bij de huidige Noord-Amerikaanse tour wordt gespeeld. Het is het meest uptempo nummer van dit viertal en laat de prachtige samenzang van Stevie Nicks en Lindsey Buckingham klinken alsof het weer 1977 is. "Hello, hello sad angel, have you come to fight the war?"

'Without You' is een prachtige ballade, die al in 1973 werd geschreven voor het album van het duo Buckingham-Nicks. De compositie werd toen echter niet gebruikt en werd na 40 jaar maar weer eens van stal gehaald. Prachtige akoestische folkrock met wederom de kenmerkende samenzang waarmee Fleetwood Mac in de zeventiger jaren zo populair werd en nog steeds is. De magie is nog steeds springlevend. 'It Takes Time' is vervolgens weer zo'n typisch Buckingham-liedje, zoals we die ook kennen van zo ongeveer elk solo-album van hem van de laatste 15 jaar. Pas als de violen aan het einde van de piano-ballade inzetten, schiet weer te binnen dat het Fleetwood Mac is, waar we naar luisteren.

Met 'Miss Fantasy' zijn we dan alweer toegekomen aan het laatste nummer van deze smaakmakende ep. Qua compositie doet dit vlotte popliedje wel wat denken aan het werk dat Buckingham voor het roemruchte album Tusk schreef. 'Without You' werd geproduceerd door Nicks en Buckingham, terwijl de andere nieuwe nummers onder handen werden genomen door de deskundige producer Mitchell Froom, die we ook kennen van zijn werk voor onder meer Paul McCartney, Elvis Costello en Sheryl Crow. Nadat de fans van de band eerder dit jaar al werden verwend met een uitgebreide heruitgave van het epische Rumours, is er nu een 17 minuten durend digitaal hapje, dat zeker doet verlangen naar een compleet nieuw album.

ps: FOK!ker Peter88Online bedankt voor de geweldige tip!