Bates Motel: Trust Me

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 4 en beschrijft details uit het verhaal. Bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd.

Bates Motel 101

Bates Motel: Trust Me (S01E04)

Na de zinderende afsluiting van vorige week lag de vraag op ieders lippen hoe het met Norman Bates zou aflopen. Norman had ingebroken bij hulpsheriff Shelby en had een gedrogeerd Chinees meisje in de kelder van Shelby aangetroffen. Uiteraard - want zo hoort dat bij een thriller - komt Shelby op dat moment thuis en zit onze jonge psychopaat in wording in de val. Bij de aanvang van de vierde aflevering van deze succesvolle serie - vandaag werd bekendgemaakt dat er een tweede seizoen met nog eens tien afleveringen is besteld - zien we de inbraak opnieuw, maar ditmaal vanuit een ander perspectief. Toen Norman op weg naar het huis van Shelby was, komt hij nietsvermoedend zijn broer Dylan tegen. Deze vindt het vrij abnormaal dat zijn 17-jarige broertje in het midden van de nacht over straat loopt en besluit hem stiekem te volgen.

Nadat Dylan ervoor zorgt dat Norman uit de kelder van Shelby kan ontsnappen lijkt hij het vertrouwen van zijn broertje te hebben gewonnen. Norman bekent aan Dylan wat er is gebeurd met Keith Summers, waarom hij bij de hulpsheriff inbrak, het gevonden schetsboekje en het verdoofde meisje in de kelder van Shelby. Als Norman vervolgens ook zijn moeder verteld over wat hij in de kelder van Shelby heeft aangetroffen reageert deze verontwaardigd en zegt dat hij last heeft van een te grote fantasie. Norma blijft die nacht bij Shelby slapen en ontdekt dat de kelder alleen maar als opslagruimte wordt gebruikt en dat er in de wijde omtrekken geen meisje te vinden is. Zowel Dylan als Norman zijn er echter van overtuigd dat de sterke arm der wet in White Pine Bay niet te vertrouwen is.

Bates Motel 1041

Met Norman zelf lijkt het deze aflevering wat beter te gaan. Vriendinnetje Emma is een weekje afwezig wegens ziekte, maar Norman vermaakt zich prima met Bradley, een meisje waar hij een oogje op heeft. Bradley zit in een enorme dip vanwege het onverwachte overlijden van haar vader en het zachtaardige karakter van Norman lijkt een onafwendbare aantrekkingskracht op het rouwende meisje te hebben. Nadat Dylan de stiekeme relatie van Norma en Zach Shelby heeft ontdekt, lijkt laatstgenoemde opeens enorme haast te hebben om zich te binden met de jongste zoon van zijn geliefde. Als Shelby en Norman een dagje gaan vissen wil hij dan ook weten of Norman hem vertrouwt en vice versa. Sheriff Romero is ondertussen nog steeds op zoek naar de vermiste Keith Summers en doet een verrassende vondst in de haven. Als Norman die avond het motel uitsluipt, om naar Bradley te gaan, staat de wetsdienaar met een arrestatiebevel voor Norma Bates voor de deur.

Bates Motel 1042

Bates Motel is een serie die bij elke nieuwe aflevering donkerder en naargeestiger lijkt te worden. Je zou bijna gaan denken dat Dylan de enige normale persoon is die in White Pine Bay rondloopt. De band tussen de twee broers lijkt wat beter te worden, maar er lijkt een duister verleden mee te spelen waar we nog weinig tot niks van weten. Waarom anders reageert Dylan zo enorm koeltjes nadat zijn broer hem net heeft verteld dat zijn moeder werd verkracht en dat deze vervolgens de moordenaar met minstens dertig messteken om het leven heeft gebracht? Een normaal mens zou daar op zijn minst enigszins verbaal op reageren, maar het lijkt Dylan niet te deren. Wat is er in zijn jeugd gebeurd? Ook lijkt moeder Norma op de hoogte te zijn van de waanvoorstellingen van haar jongste zoon. Heeft dit te maken met de mysterieuze dood van Normans vader? Waarom heeft Shelby opeens zoveel belangstelling voor Norman? Vermoed hij iets?

Bates Motel 1043

Freddie Highmore is goed op dreef in deze aflevering in zijn rol van de labiele Norman Bates, die zelf ook verrekte goed weet dat er psychisch iets met hem niet in de haak is. Normans hallucinaties lijken steeds sterker te worden en dat is natuurlijk een mooi uitgangspunt voor de serie. Vanaf nu weten we dus niet meer of een gebeurtenis werkelijkheid, is of zich alleen afspeelt in de waanwereld van Norman. Vera Farmiga speelt ook weer de sterren van de hemel als een moeder met nogal vreemde karaktertrekjes. Na de onthullende aflevering van vorige week wordt er in de vierde aflevering wel wat gas teruggenomen en draait het verhaal meer om de leden van het gezin Bates. De vierde aflevering is geregisseerd door de Zweedse regisseur Johan Renck, die we ook kennen van series als The Walking Dead, Breaking Bad en Vikings. Net als laatstgenoemde serie heeft ook Bates Motel al een bevestiging gekregen voor een volgend seizoen. De A&E-serie trekt per week zo'n 4,5 miljoen kijkers en dat zijn mooie cijfers voor een nieuwe serie op de maandagavond.