Orphan Black: Instinct

Deze review is een recap van Orphan Black, aflevering 2 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Orphan Black

Orphan Black: Instinct (S01E02)

Na de chaotische pilot van vorige week, nemen de makers van Orphan Black duidelijk gas terug in de tweede aflevering van deze steeds interessanter wordende serie. Aan het einde van de eerste episode was het voor Sarah (Tatiana Maslany) al enigszins duidelijk geworden dat er klonen van haar rondlopen. Ook de aflevering Instinct kent een hectisch begin. Sarah rijdt in de oude van de dode Beth (Tatiana Maslany), terwijl ze handsfree belt met Alison (Tatiana Maslany). Ondertussen ligt Katja (Tatiana Maslany) de auto te bevuilen met haar bloed en hersens, nadat ze door haar hoofd is geschoten.

Alsof dat niet al genoeg ellende is zit Sarah ook met het probleem dat haar dochtertje denkt dat zij dood is. Gelukkig weet haar pleegbroer Felix wel een oplossing voor die kwestie. Sarah gaat ondertussen op onderzoek uit en beland op slinkse wijze in de hotelkamer van de Duitse Katja, die er uitziet alsof er een kudde olifanten doorheen gegaan is. Ze vindt een koffertje met bloedmonsters en nog meer bewijzen dat er nog meer klonen rondlopen, en dat men naar deze mensen op zoek is.

Orphan Black 201

En dan is er natuurlijk de wantrouwende Art, die niet beter weet dan dat Sarah zijn collega-detective Beth is. Beth moet hem te vriend zien te houden aangezien hij 75.000 dollar van haar in beslag heeft genomen, die hij pas wil teruggeven als Beth vrijgesproken wordt van de zaak die tegen haar loopt. Sarah heeft inmiddels de zaak van Beth uit haar hoofd geleerd - wat ons meteen een idee geeft van wat er gaande was met de suicidale detective - en doorloopt de hoorzitting vlekkeloos. Art heeft echter nog steeds zijn twijfels en wil de uitslag van het verhoor afwachten voor hij de cash teruggeeft.

Als Sarah haar dubbelganger Alison ziet, is dat even schrikken voor haar. Alison is namelijk een voetbalmoeder. Welke rol Alison in het geheel speelt wordt nog niet helemaal duidelijk, maar ze wil in eerste instantie niks te maken hebben met Sarah. Als ze daarna alsnog instemt met een ontmoeting maakt Sarah ook kennis met Cosima (Tatiana Maslany), u raadt het al; nog een kloon. De aflevering eindigt vervolgens met een radeloze Sarah die zich afvraagt hoeveel klonen er eigenlijk wel niet zijn.

Orphan Black 202

Na de spectaculaire openingsaflevering van de serie, waarin we nogal wat zaken moesten verwerken - Een jonge vrouw ziet een dubbelganger zelfmoord plegen en neemt haar identiteit, huis, vriendje en bankrekening over, ontdekt dat er nog meer klonen zijn en een moordenaar die het op hen heeft voorzien - gaat het er in de tweede aflevering wat rustiger aan toe. Sarah grootste probleem is Art, die het geld van Beths spaarrekening heeft ingepikt. Sarah wil eigenlijk maar één ding en dat is er vandoor gaan samen met haar dochtertje, maar daar heeft ze wel wat kapitaal voor nodig. Ze wordt er dus wel toe gedwongen om zich voor te blijven doen als de detective Beth, tegen wie nog steeds een zaak loopt vanwege een schietpartij waarbij een onschuldig slachtoffer viel.

Als Sarah in de geruïneerde hotelkamer van Katja op zoek is naar een mysterieus koffertje doet ze een schokkende ontdekking. In een asbak vindt ze een Barbiepop waarvan de kop ontbreekt en het lichaam de sporen vertoond van uitgedrukte peuken. Is dit een teken dat sommige van de klonen vreemde karaktertrekjes vertonen? Het is slechts één van de vele vragen die deze aflevering bij de kijker oproept. Door het kalmere tempo van deze aflevering is er wel meer ruimte voor het uitdiepen van de hoofdpersonages in de serie. Zo is Felix in deze aflevering een stuk 'mannelijker' en blijkt Vic the Dick best wel een softie te zijn die zijn sores verzuipt in de sterke drank.

Orphan Black 203

Orphan Black is zo'n typische serie waarbij je constant gaat letten op subtiele aanwijzingen. De Canadese sciencefictionserie kent een heerlijk wispelturige verhaallijn, waarin we nog wel de nodige onverwachte wendingen zullen tegenkomen. Het zijn trouwens drukke tijden voor de liefhebbers van de betere thrillers, met sterke series zoals Cult, The Following, Hannibal en Bates Motel. Of Orphan Black een blijvertje is hangt natuurlijk af van de kijkcijfers, maar we hebben goede hoop. Afgaande op de positieve reacties op de Facebookpagina voor de tv-serie weten we nu al dat ook volgende week weer een heleboel Amerikanen de tv na Doctor Who op BBC-America laten staan, om te gaan kijken naar het spannende Orphan Black. Al was het alleen al voor de oogstrelende Tatiana Maslany.