Hannibal: Apéritif

Deze review is een recap van Hannibal, aflevering 1 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Hannibal

Hannibal: Apéritif (S01E01)

We zaten er al een tijd op te wachten maar eergisteren was het dan eindelijk zover. Het Amerikaanse kijkerspubliek van de zender NBC mocht kennismaken met de nieuwe serie Hannibal. Het idee voor de serie, gebaseerd op de succesvolle boeken van Thomas Harris, komt van Bryan Fuller. Fuller maakte eerder naam met het schrijven van scenario's voor series zoals Star Trek: Deep Space Nine, Star Trek: Voyager, Dead Like Me, Pushing Daisies en Heroes.

In de serie Hannibal keert Fuller terug naar de jaren voorafgaande aan het verhaal dat we kennen uit het boek Red Dragon. Will Graham (Hugh Dancy) is een jonge profiler die door Jack Crawford (Laurence Fishburne) wordt gerekruteerd. Graham bezit de unieke gave/vloek om in de geest van een seriemoordenaar te kunnen kruipen en wordt om advies gevraagd, in een zaak waarbij een aantal jonge studenten worden vermist. Crawford schakelt ook de hulp in van Dr. Hannibal Lecter, niet wetende dat hij daarmee een gehaaide seriemoordenaar cq kannibaal in huis haalt. Nadat een copycat toeslaat bundelen Graham en Lecter hun krachten om de dader te pakken te krijgen.

Will Graham
Will Graham (foto: NBC)

Je kunt je afvragen of we naast series als Dexter, Criminal Minds, Bates Motel en The Following nog een serie nodig hebben waarin een seriemoordenaar een grote rol speelt. Mijn antwoord op die vraag is echter een volmondig "ja!" Van Mads Mikkelsen weten we - sinds zijn rol van Bondschurk in Casino Royale - dat hij prima een creep kan neerzetten. Hij weet dan ook op zeer overtuigende wijze de briljante psychiater Hannibal Lecter neer te zetten, een man die alles en iedereen lijkt te observeren met zijn doordringende blik, die op een kalm tempo zijn woorden kiest maar waarvan constant een soort van dreiging uitgaat. Een man die duidelijk een eigen agenda heeft. Ook Will Graham heeft de nodige skeletten in de kast zitten. Aan het begin van de aflevering ontmoeten we Graham, die ooit actief in dienst was voor de politie en daarbij de nodige moordzaken heeft meegemaakt, als leraar op het hoofdkwartier van de FBI. Will Graham bezit een eigenschap die weinigen hebben. Hij heeft het empatische vermogen om zich in de huid van een moordenaar te verplaatsen en ziet zichzelf de moorden plegen, wat hem uiteraard de nodige nachtmerries oplevert.

Wat meteen opvalt aan Hannibal is de wijze waarop Bryan Fuller de prachtige opnames in beeld brengt. De stijl doet wel wat denken aan het werk van Stanley Kubrick ten tijde van The Shining, met veel oog voor detail. Let maar eens goed op de scène waar Graham en Crawford op het openbare toilet van het FBI gebouw een goed gesprek hebben. De momenten dat Graham de moorden visualiseert, waarbij hij alles in terugwerkende vorm aan zich voorbij ziet komen, worden op indringende wijze in beeld gebracht, begeleidt door de creepy soundtrack van Brian Reitzell. Net als bij Bates Motel richt ook Fuller zich op de tijd die vooraf ging aan de boeken van Thomas Harris. Dat levert natuurlijk de nodige vragen op voor de kijker: Heeft de berekenende zielenknijper Lecter al moorden gepleegd of staat hij nog aan de vooravond van zijn beruchte loopbaan? Is Will Graham een emphatisch wonder of heeft hij ook een donkere kant in zijn leven (gekend)? Waarom heeft Hannibal Lecter zo'n enorme hekel aan vrouwen? Het zijn vragen waarop we hopelijk gedurende de rest van het eerste seizoen nog antwoord krijgen, al hebben we het idee dat Hannibal zeker een blijvertje gaat worden.

Hannibal Lecter en Jack Crawford
Hannibal Lecter en Jack Crawford (foto: NBC)

Hannibal is een serie die niet geschikt is voor mensen met een zwakke maag. Waar bij veel tv-series een moord niet al te expliciet in beeld wordt gebracht, kiest Fuller voor een directe benadering met een nogal bloederig en shockerend resultaat. Maar dat is iets wat we ook al kenden van Fuller, die eerder in series als Dead Like Me en Pushing Daisies ook niet schroomde om dood en verderf duidelijk in beeld te brengen. Graham mag in de eerste aflevering aangeven dat hij Lecter niet de moeite waard vindt om te onderzoeken, daar zal in de loop van deze zeer aangename serie vast wel verandering in komen.