Bates Motel: What's Wrong With Norman

Deze review is een recap van Bates Motel, aflevering 3 en beschrijft details uit het verhaal. De review bevat spoilers, dus je bent gewaarschuwd!

Bates Motel 101

Bates Motel: What's Wrong With Norman (S01E03)

Nadat we in de vorige aflevering meer te weten waren gekomen over de relaties tussen de verschillende hoofdrolfiguren in de serie, is het aan het begin van de derde aflevering nog steeds onrustig in huize Bates. Dylan, de oudere broer van Norman, deelt mede dat hij een nieuwe baan heeft gevonden, maar wil niet zeggen wat voor werk het is. Norman belandt in het ziekenhuis nadat hij op school is flauwgevallen. Volgens testen in het hospitaal is er niks aan de hand met de jongen maar hij moet wel een nachtje in het ziekenhuis blijven.

Sheriff Romero is ondertussen nog steeds op zoek naar bewijsmateriaal aangaande de verdwijning van Keith Summers - de vorige eigenaar van het motel - en staat ditmaal met een huiszoekingsbevel voor de deur van het motel. Terwijl de sheriff en zijn manschappen het motel doorzoeken gaat Norma naar het ziekenhuis om, tegen de wens van de dienstdoende arts in, Norman op te halen. Thuisgekomen ontdekt Norman dat de gereedschapsriem van Summers, die hij als trofee onder zijn bed had verstopt, spoorloos is verdwenen en bekent dit aan zijn moeder.

Norma gooit al haar charmes in de strijd en maakt een afspraakje met hulpsheriff Shelby. Shelby zegt dat hij de riem heeft gevonden maar dat zijn baas hier niets van afweet omdat hij voor de familie Bates wil zorgen en hen wil beschermen. Norma is gerustgesteld en vertelt Norman over het voorstel van Shelby. Norman is echter niet zo blij en stelt dat Shelby op deze manier de macht over hen heeft gekregen.

Bates Motel 1031
Norman: "What's Wrong With Me?"

Samen met zijn schoolvriendinnetje Emma ontdekt Norman dat het motel een sinistere geschiedenis kent. In de eerste aflevering van de serie had hij een oud Chinees schetsboekje gevonden dat verstopt lag onder de oude vloerbedekking van het motel. Norman lijkt geobsedeerd te zijn door de afbeeldingen van halfontklede en vastgeketende Aziatische vrouwen en Emma heeft via het internet ontdekt dat het boekje over slavinnenhandel gaat. Als het tweetal nog meer bewijs in het motel aantreft zegt Emma dat ze met het bewijsmateriaal naar de politie wil gaan. Norman flipt en zegt haar dat ze dat absoluut niet mag doen.

Als Norman die avond in bed ligt verschijnt, in zijn belevingswereld, opeens zijn moeder. Deze maakt hem duidelijk dat het zijn fout is dat Shelby de gereedschapsriem heeft en dat hij het probleem op moet lossen. Norman breekt in in het huis van Shelby en ontdekt bij zijn speurtocht naar de riem dat de hulpsheriff zich met duistere zaken bezighoudt, die een connectie lijken te hebben met het schetsboekje. Als Norman in de kelder van het huis is, komt plotseling de wetsdienaar thuis en zit Norman opgesloten met een vondst die Shelby duidelijk niet met de rest van de wereld wil delen.

Bates Motel 1032
Norma Bates (Vera Garmiga) en Zach Shelby (Mike Vogel)

Nadat we in de vorige aflevering al meer te weten kwamen over de relatie van Norman en zijn moeder Norma, zagen we de eerste sporen van het gestoorde gedrag van de latere Psycho-Norman verschijnen. Dat hij deze karaktertrekjes niet van een vreemde heeft bleek al in de eerste aflevering van de serie. Samen met zijn moeder dumpt hij zonder te blikken of blozen het lijk van Keith Summers, die in een dronken bui had geprobeerd om Norma te verkrachten. Dat Norman vervolgens een trofee heeft bewaard van de mislukte verkrachting van zijn moeder zegt ook al veel over de jonge psychopaat in wording. Norman heeft ook last van blackouts. Zo weet hij niet meer dat hij zijn stiefbroer heeft proberen te vermoorden nadat deze zijn moeder voor hoer had uitgemaakt.

Het stadje White Pine Bay gaat steeds meer op Twin Peaks lijken. Zowat elke inwoner lijkt wel iets te verbergen te hebben en zelfs de dienaren van de wet ontkomen daar niet aan. Om nog maar te zwijgen over de marihuanahandel waarop het stadje lijkt te drijven. Bates Motel is een heerlijke serie waarin steeds meer donkere geheimen uit het verleden worden blootgelegd.