Orphan Black: Natural Selection

Gisteravond mochten de kijkers van de Amerikaanse tv-zender BBC America voor het eerst kennismaken met de nieuwe Canadese sciencefictionserie Orphan Black. In de serie, die is bedacht door Graeme Manson (Flashpoint) en John Fawcett (Spartacus), zien we hoe het overnemen van iemand anders zijn/haar indentiteit niet altijd even goed verloopt.

Orphan Black

Orphan Black: Natural Selection (S01E01)

Tatiana Maslany is Sarah, een jonge vrouw wier leven niet helemaal op rolletjes loopt. Als wees groeide ze op in Groot-Brittannië om daarna te verhuizen naar Amerika. Als Sarah op een avond uit de metro komt is ze getuige van de zelfmoord van een jonge vrouw die als twee druppels water op haar lijkt. In een reflex pikt Sarah de handtas van de overleden vrouw mee en neemt de benen. In de tas van Elizabeth Childs vind Sarah een rijbewijs, een sleutelbos en een tweetal telefoons. Als Sarah een ontmoeting heeft met haar pleegbroer Felix (Jordan Gavaris) ziet ook deze meteen de gelijkenis. “It’s you with a nice haircut.” Sarah besluit vervolgens om de identiteit van de dode vrouw over te nemen en dat is het begin van een heleboel ellende.

Orphan Black 101
Sarah en Beth.

In de eerste aflevering van Orphan Black is het vooral kennismaken geblazen met de hoofdrolfiguren uit de serie. Zo is er Felix, de pleegbroer van Sarah en de enige persoon die zij blind vertrouwd. Felix is een flamboyante nicht met een grote bek maar een klein hartje. Daarnaast is hij enorm loyaal aan zijn pleegzusje. Ook maken we kennis met Art (Kevin Hanchard). Via Art ontdekken we dat Elizabeth een detective was, die betrokken was bij het neerschieten van een burger. Art was de partner van Beth en het duurt dan ook niet zo lang voordat hij ontdekt dat 'Beth' niet helemaal zichzelf meer is. Dan is er nog Vic the Dick (Michael Mando) een ex-vriendje dat Sarah zoveel mogelijk probeert te ontlopen. Vic doet zich voor als een stoere kerel maar is eigenlijk enorm onzeker. En last but not least is er Paul (Dylan Bruce) het vriendje van Beth. Paul lijkt een fatsoenlijke kerel te zijn die om Elizabeth geeft, maar gedurende de serie krijgen we het gevoel dat hij wel iets te verbergen lijkt te hebben.

Orphan Black 102
Felix

Orphan Black biedt een verhaallijn die vele mysteries in zich voortdraagt. Zoals het een goede mysterythriller betaamt laat de eerste aflevering veel vragen nog onbeantwoord zodat we nu al spanning uitkijken naar de volgende aflevering van de serie. Het eerste seizoen van de serie bestaat uit tien afleveringen en wordt door BBC America uitgezonden na het immens populaire Doctor Who, wat op zich een hele slimme zet van de zender is. Orphan Black mag dan aangekondigd worden als een sciencefictionserie, de serie focust zich meer op het thriller- en mysterygenre en is dus ook zeker geschikt voor mensen die weinig tot niks met sciencefiction hebben.

Ben je een liefhebber van series zoals The X-Files, Supernatural en/of The 4400, dan mag je deze spannende serie zeker niet missen.