This is 40

In 2007 regisseerde Judd Apatow de komedie Knocked Up met Seth Rogen en Katherine Heigl. Hiermee zette Judd zich na The 40 Year Old Virgin op de kaart wat betreft het maken van komedies en combineerde perfect humor met een goed verhaal. Geen gekke keuze dus om een spin-off erop te maken met de titel This is 40. Alleen gaat het niet om de hoofdrolspelers uit Knocked Up, maar om Pete en Debbie, de zwager en zus van Alison (Heigl), die onverwachts zwanger raakte.

De film speelt zich een aantal jaren af na de gebeurtenissen uit het 'eerste deel'. Pete (Paul Rudd, Role Models) en Debbie (Leslie Mann, 17 Again) zijn nog steeds getrouwd, maar moeten tegenwoordig hard werken voor hun huwelijk. Niet alles gaat van een leien dakje. Vooral voor Pete, die in een gezin vol vrouwen moet leven. De mate van stress wordt voor beiden steeds groter en dan worden ze ook nog eens 40, waar voornamelijk Debbie niet blij van wordt.

Judd Apatow begon goed aan zijn komediecarrière. Hij regisseerde The 40 Year Old Virgin en schreef mee aan Pineapple Express, voor fans van flauwe komedies twee belangrijke titels. Zijn laatste film, Funny People, ging een totaal andere kant op. Hij wilde meer de 'dramedy'-kant op, een combinatie van drama en komedie. Maar daar was niet iedereen blij mee aangezien het ten koste ging van de flauwe humor, wat we van hem gewend waren.

Helaas zet Judd met This is 40 de lijn door, wat betreft 'dramedy'. Het verhaal op zich is niet zwaar of emotioneel beladen, maar de situaties worden te sterk uitvergroot waardoor het nauwelijks een pretje is om naar te kijken. Pete en Debbie zijn vaak met elkaar aan het ruziën of tegen elkaar aan het schreeuwen, wat het plezier bij het kijken uiteraard niet goed doet. Het lijkt alsof de personages weinig lol hebben in het leven en het worden van 40 het ergste is wat je kan overkomen, waardoor het te zwaar wordt voor een pure komedie.

Knocked Up en This is 40 zijn nauwelijks te vergelijken en zouden twee totaal verschillende films kunnen zijn. Liefhebbers van het 'origineel' zijn dus niet gegarandeerd van een leuke tijd bij de spin-off. Waar Knocked Up nog sympathie opwekte voor de hoofdpersonages, ben je je hier vooral aan het ergeren aan hoe het getrouwde koppel met elkaar omgaat.

Gelukkig valt er af en toe wel wat te lachen. Vooral de referenties naar films, muziek en tv-series zijn het leukst om op te merken. De fans van Lost kunnen hun geluk niet op, aangezien de hitserie een aantal keren naar voren komt. Ook de kinderen van Pete en Debbie - de echte kinderen van Judd - zorgen weer voor leuke situaties en naïeve grappen, gezien vanuit een kind ("Je doet zo raar sinds jouw lichaam aan het veranderen is", aldus de jongste tegen haar puberende zus).

Nee, This is 40 is op het gebied van komedie niet het beste wat Judd Apatow heeft gemaakt. Dat valt toch een stuk tegen als je nagaat dat deze man onder andere meegewerkt heeft aan Step Brothers, Superbad en The 40 Year Old Virgin. Dat soort humor hoef je bijna niet terug verwachten in Apatows nieuwste. Jammer, want het had zeker potentie.