Gangster Squad

Gangster Squad is een film waar vorig jaar veel over gezegd is. Na de schietpartij bij de première van The Dark Knight Rises in een Amerikaanse bioscoop is deze film flink onder handen genomen, waarin een grootse scène was opgenomen waarin gangster flink huis hielden in een bioscoop. Daardoor heeft de film ook wat vertraging opgelopen. Nu is die toch uitgekomen. Is deze film een maffia-klassieker? Of heeft de film zwaar te lijden onder de omstandigheden waarin deze is gemaakt?

Gangster Squad Poster

 In Gangster Squad draait alles om maffiabaas Mickey Cohen (Sean Penn). Langzaam maar zeker heeft hij alles en iedereen in Los Angeles naar zijn hand gezet. Hij heeft onder meer de politie en de burgemeester omgekocht. Maar niet iedereen laat het erbij zitten. Politiechef Bill Parker (Nick Nollte) geeft Agent O'Mara (Josh Brolin) de opdracht mee om Mickey Cohen de stad uit te jagen. Niet door achter Cohen zelf aan te gaan, maar door langzaam al zijn duistere zaakjes te vernietigen. In zijn team neemt hij onder andere Jerry Wooters (Ryan Gosling) op, die een affaire heeft met Grace (Emma Stone), de minnares van Cohen.

Al met al een mooi uitgangspunt voor wat een klassieke gangsterfilm kan worden. Je hebt de setting (LA vlak na WOII) en je hebt een ijzersterke cast (Brolin, Gosling, Penn en vele mooie bijrollen), dus dit kan bijna niet meer mis. Niks blijkt minder waar. De film wordt voor een groot deel gered door de performances van Brolin en Gosling, maar Penn dacht kennelijk dat hij in een parodie zat. Dit is een staaltje 'overacting' wat de geschiedenisboeken in kan als gangster met het zwaarst aangezette accent. 

GS Screen 1

Misschien wel 'Hollywood's Hottest Couple'?

Gelukkig is hij enkel de 'bad guy'. Zit het aan de kant van de helden dan wel goed? Ook daar scheelt het één en ander. Hoewel de acteurs goed in hun rol zitten, mist de film echt achtergrond bij deze helden. Het lijkt alsof de acteurs zelf wel weten wie ze spelen, maar het bioscooppubliek zal geen klik met ze krijgen. De meeste sympathie wordt gekweekt voor een aantal mooie bijrollen (gespeeld door onder andere Robert Patrick en Giovanni Ribisi), maar deze blijven teveel op de achtergrond hangen. Gedurende de film rijzen er veel vragen op waarom bepaalde personages doen wat ze doen in de film. Waarom is Brolin zo gedreven om Cohen de stad uit te drijven? Dit wordt geprobeerd te verklaren door een kort stukje achtergrond, maar het team bestaat uit meerdere personen. Wat is hun motivatie? Waarom offeren ze zoveel op?

Gangster Squad screen 2

Een knap staaltje 'overacting'...

De film had beter kunnen draaien om het team en de leden daarvan, met de nodige onderlinge relaties. Dit gebeurt helaas niet waardoor het een vrij rechttoe rechtaan actiefilm is geworden, met erg weinig verrassingen. De film wordt hierdoor voorspelbaar en afstandelijk, waardoor je wel een film voor je ziet afspelen, maar je op geen enkel moment meeleeft met de personages. Het resultaat is een doorsnee actiefilm, die meer op een comicverfilming lijkt dan een gangsterfilm. 

Is er dan niks positiefs te noemen? Jawel. Gosling blijft een ster om naar te kijken en steelt de show, evenals de altijd even mooie Emma Stone. Het publiek zal deze film echter gauw vergeten, en deze film zal niet in het rijtje van gangster-klassiekers als Scarface en The Godfather eindigen. Het is meer een film waarover men later zal zeggen: 'dit had véél beter kunnen zijn'.