Boek: Ruud de Wild - Ruud de Wild

Ruud de Wild is voor de oudere lezers onder ons bekend van zijn TMF-tijd. Toen was hij ook al werkzaam als DJ bij 538, het station waar hij op dit moment na een aantal omzwervingen nog steeds actief is. Naast presentator en discjockey is hij ook actief als kunstenaar. Deze kant is wellicht wat minder bekend dan zijn mediacarrière, maar zijn werk wordt wereldwijd geëxposeerd. In het boek, dat zijn eigen naam draagt, draait het dan ook om zijn eigen kunstwerken.

Het zal geen verrassing zijn dat muziek een centrale rol speelt in de schilderijen die De Wild maakt. Songteksten zijn een belangrijk deel van ieder doek. Van volledige zinnen tot een korte quote uit verschillende genres. Soms kleurrijk, soms somber. Niet alleen op doek, maar bijvoorbeeld ook op een auto of vazen. Muziek is echter niet het enige thema dat terugkomt in de schilderijen, ook reizen neemt een belangrijke plaats in. De Wild vertelt over zijn passies voor steden als New York, Berlijn en Parijs. Maar ook schilderijen gebaseerd op minder leuke plekken in de wereld, zoals Sarajevo.

Het boek bevat naast de foto's van de werken een beschrijving van wat je ziet. Die zijn kort en krachtig zodat de focus blijft op hetgeen waar het om draait: de schilderijen zelf. Vaak gaat het over de inspiratiebron, soms leer je de persoon achter Ruud de Wild ietsje beter kennen. Verwacht geen autobiografie als je het boek in handen hebt. Je komt geen sappige details over relaties of werk tegen. Ook het onderwerp Pim Fortuyn wordt heel kort behandeld. Het is dan ook meer een plaatjesboek dan een leesboek. Vergelijk het met een museum in boekvorm!

Kunst is een kwestie van smaak. Zoals De Wild zelf al in het boek schrijft: je vindt het mooi of je vindt het lelijk, een tussenweg is er eigenlijk niet. Mocht het werk je aanspreken, dan heeft het boek een mooie bonus: een gratis download van één van de schilderijen die je kunt laten afdrukken op canvas. Kun je jouw eigen 'Ruud' aan de muur hangen.