Zone of the Enders HD Collection

Iedereen heeft weleens het verlangen terug te keren naar die gouwe ouwe tijd. Toen Zone of the Enders HD Collection aangekondigd werd barstte het internet los. Dat kwam echter niet eens zozeer door de titel zelf, maar men hoopte gelijk dat dit een voorbode was voor het lang verwachte Zone of the Enders 3. Tot die tijd vermaak ik me prima met deze titel, want wie wil er nou niet met grote supersonische ruimterobots 'Orbital Frames' alles slopen wat op je pad komt.

ZoE HD banner

Zoals de naam doet vermoeden bestaat Zone of the Enders HD Collection uit de titels Zone of the Enders en Zone of the Enders: Second Runner. Bij het starten van beide games valt ook goed op dat dit Hideo Kojima-games zijn, de menustructuur en de bijbehorende geluiden zou je geblinddoekt niet kunnen onderscheiden van Metal Gear Solid. Wat een beetje jammer is dat men de originele spellen alleen in een HD-sausje hebben gegoten. Zo had bijvoorbeeld extra-features zoals een online vs-mode zeker in deel 2 niet misstaan.

Leuke extra

De originele Zone of the Enders bevatte de demo van Metal Gear Solid 2, wat voor veel gamers de koop alleen al rechtvaardigde. Het is dan ook niet meer dan toevallig dat bij de HD Collection de demo van Metal Gear Rising: Revengeance is toegevoegd. 

De ontwikkelaars van Zone of the Enders HD Collection vonden het belangrijk dat de dynamiek van de oude games behouden bleef. In beide games krijg je de controle over Jehuty, een 'Orbital Frame' die tot veel in staat blijkt te zijn.

Als je het spel opstart krijg je de mogelijkheid om te kiezen welke game je wilt spelen en om het verhaal kloppend te houden beginnen we natuurlijk met het eerste deel, Zone of the Enders. Het verhaal speelt zich af op een kolonie met de naam Antilia. Deze kolonie wordt zonder enige waarschuwing aangevallen door BAHRAM, een groepering die onder andere vecht voor de onafhankelijkheid van Mars. Tijdens de aanval vlucht het hoofdpersonage Leo Stenbeck per toeval naar een hangar, waarna hij van schrik naar achteren valt, in de Jehuty belandt en kennismaakt met met A.D.A., de boordcomputer. Zij vertelt Leo dat Jehuty en de kolonie gevaar lopen en dat ze zo snel mogelijk de geprogrammeerde missie moeten voltooien.

ZoE HD

Wat gelijk opvalt is dat de game zich nog steeds onderscheidt van huidige games. Het is een combinatie van free-roaming in een aantal kleine gebieden en een hack and slash game, waar je gebruik kunt maken van diverse spectaculaire wapens, maar het leukste is om het zwaard op je rechterarm te gebruiken en mits een combo de vijanden in stukjes te meppen.

Zoe hd

Hoewel dit nog steeds leuk is om te doen wordt de game wel snel eentonig, vlieg hierheen en vernietig wat vijanden, vlieg daar heen en vernietig wat vijanden enzovoort. Hetzelde geldt helaas ook voor het level-design, het is saai en het spreekt weinig tot de verbeelding en ook al is de game al elf jaar oud, drie keer terugvliegen naar hetzelfde (saaie) gebied wordt snel vervelend.   

Zoe hd 2

Voor een HD-remake ziet de game er goed uit en je merkt dat er moeite voor gedaan is om Jehuty, andere robots en de effecten er goed en scherp uit te laten zien. Helaas zijn er ook mindere dingen aan het spel op te merken. De CGI-cutscenes zien er namelijk gewoon niet goed uit, ze zijn niet scherp en passen niet meer zo goed bij de sfeer die de game probeert neer te zetten.

Het avontuur is erg kort en duurt ongeveer 5 tot 6 uur. Na een nogal vrij apart einde, kun je de game opnieuw starten en opnieuw spelen met alle verkregen wapens. Op deze manier kun je proberen de 5 rescue missies, waarbij je moet zorgen dat je tijdens het verslaan van de vijanden geen gebouwen sloopt, met een hogere rank te halen.

Tweede deel, geen runner-up

Waar het eerste deel op tekortschoot doet Zone of The Enders: The Second Runner het al een heel stuk beter. De CGI-cutscenes zijn vervangen door anime-filmpjes en de sfeer blijft dus tussen het spelen door ook goed hangen. De anime-sfeer uit zich ook ingame, waardoor de game er ook weer een stukje beter uitziet. Ook de mooie en toch wel aparte soundtrack draagt zijn steentje bij. Dit is dan ook eigenlijk de game die deel één had moeten zijn.

ZoE HD
In het tweede deel speel je niet meer met Leo, maar met ex-BAHRAM-soldaat Dingo Egret, die nu een baan heeft als mijnwerker. Tijdens het mijnen op een maan van Jupiter valt hem een grote straling op die voorheen niet aanwezig was. Als hij op onderzoek uit gaat komt hij een cabine tegen waarin Jehuty is verstopt. Op dat moment verschijnt BAHRAM ten tonele en ziet de lucht helemaal zwart van de BAHRAM-troepen die op zoek zijn naar Jehuty. Om te ontsnappen aan de aanval moet Dingo gebruikmaken van Jehuty, om vervolgens verhaal te gaan halen bij je ex-werkgever en de leider van BAHRAM, Nohman.

De verschillen zijn echter niet alleen grafisch, maar voornamelijk dat The Second Runner een meer liniair verloop heeft. Je volgt gewoon het verhaal en gaat van level naar level. In tegenstelling tot deel één waar je nog een beetje "vrijheid" had waar je naar toe ging. Daarnaast is The Second Runner net iets moeilijker en duurt deze ook iets langer, ongeveer 7 tot 8 uur.

ZoE HD

Het battle-systeem heeft ook een update gekregen, waar in deel één Jehuty zes burststralen schoot zijn het in deel twee het er een heel stuk meer. Ook kun je in dit deel weer gebruik maken van je zwaard, alleen kun je nu de vijand nog een extra mep naar boven of beneden geven, raakt de vijand vervolgens de grond of plafond richt je extra schade aan. Helaas is het nieuw lock-on-systeem soms echt een ramp. Als je weg wilt vliegen om bijvoorbeeld een andere vijand achter je selecteren, selecteert het automatische systeem vaak weer de verkeerde waardoor je meer dan eens de verkeerde kant op vliegt. In veel missies is het van cruciaal belang dat de juiste lock hebt, mits je een goede rating wilt halen natuurlijk.

ZoE HD 8

Als extra is er ook een VS multiplayermode toegevoegd. In deze mode krijg je keuze uit 8 Orbital Frames die je tijdens het avontuur bent tegen gekomen. Helaas is het niet mogelijk online tegen elkaar te spelen via Xbox live of PSN, wat naar mijn idee wel een groot minpunt is, want hoe gaaf was het geweest om met Jehuty of Anubis online andere gamers tot ruimtestof te doen vergaan.

Conclusie
Zone of the Enders HD Collection is een trip terug in de tijd en ondanks wat kleine minpuntjes, zal het vele gamers een fijn gevoel geven door bepaalde herinneringen aan te spreken. Ook voor gamers die niet bekend zijn met de serie en die graag echt iets anders willen spelen boordevol actie zullen hier veel plezier aan beleven. 


Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Snelle en coole actie - Op termijn repetitief 8
+ Grafisch goed - Lock-on-systeem in deel 2
+ De muziek; 'Beyond the Bonds'  - Geen online multiplayer

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen