The Dark Knight Rises

Christopher Nolan sloot dit jaar zijn alom geliefde Batman-trilogie af met The Dark Knight Rises. Nadat hij 'zijn' Bruce Wayne blootstelde aan de zelfkant van Gotham, wat Wayne ertoe bracht als Batman de misdaad te gaan bestrijden, liet hij de Joker op hem los. In dit derde deel is de Batman verleden tijd en vinden we Wayne als een kluizenaar in zijn eigen huis.

Na het desastreuze einde van The Dark Knight heeft Gotham met succes de strijd tegen de georganiseerde misdaad doorstaan. Batman is niet alleen niet meer nodig; hij wordt ook gezocht door de politie omdat hij verantwoordelijk gehouden wordt voor de dood van Harvey Dent.

Hoewel Bruce Wayne zijn cape in de kast heeft gehangen, heeft hij de Batman nog niet los kunnen laten. Hij is doelloos en, op de aanwezigheid van butler Alfred na, moederziel alleen. Hij wordt verleid weer in actie te komen als een crimineel met de naam Bane zijn eerste stappen in Gotham zet. Bane, een mysterieuze, gemaskerde terrorist, heeft het op de stad voorzien en maakt ook graag Batman een kopje kleiner.

The Dark Knight Rises: Batman vs Bane

De film was een succes in de zomer van dit jaar. Op The Avengers na is het de meest succesvolle film van 2012 en ook in het lijstje succesvolste comicverfilmingen ooit is alleen die andere comicfilm van deze zomer hoger geplaatst. In juni concludeerden we al dat de film meer dan de moeite waard is; met een lengte van 164 minuten is The Dark Knight Rises "een complexe puzzel van topmomenten, die samen een plaatje vormen waar je niet graag afscheid van neemt." Het IMAX-formaat zou later blijken ook een prima beloning te zijn voor fans die besloten de film meer dan eens in de bioscoop te ervaren.

Extra's

De blu-ray-uitgave bestaat uit twee discs met content. De eerste bevat, naast de film, een second screen menu-item; een feature die claimt samen te werken met een speciale The Dark Knight Rises FX-app die verkrijgbaar is voor iOS-devices. Als deze app synchroniseert met de blu-ray geeft deze toegang tot extra informatie over de film. Helaas vertrouwt deze constructie erop dat de brd en de app elkaar 'vanzelf' vinden; als dit niet het geval is, is er geen mogelijkheid iets met de extra features te doen. De app zelf heeft echter ook een paar leuke extraatjes, die hier buiten beschouwing blijven.

De tweede blu-ray-disc is voorzien van een flinke reeks specials, samen goed om je een uur of drie mee te vermaken. Deze specials zijn grofweg verdeeld in twee onderdelen.

De eerste special is een feature van bijna een uur over de Batmobile. Veel talking heads en fragmenten uit de Batman-tv-serie uit de jaren 60, de films van Tim Burton en Joel Schumacher en natuurlijk de Nolan-films. De diverse vormen van de Batmobile komen aan bod, zowel in live action als in de comic, en makers van de comics en de films lichten de designs en de bouw van de verschillende voertuigen toe. Zo is de Tumbler voor Batman Begins bijna volledig door Christopher Nolan zelf ontworpen. Samen met production designer Nathan Crowley bedacht hij het ontwerp, dat is ontstaan door een Lamborghini en een Hummer met elkaar te combineren.

Vijf Batmobiles
Vijf Batmobiles

Het tweede deel van de extra's is een reeks korte episodes die samen onder de titel Ending the Knight gebundeld zijn. Deze specials tonen in ongeveer twee uur het maken van de film, ontwerpen van voertuigen en kostuums, actiescènes en visual effects. In deze specials leer je bijvoorbeeld hoeveel van de spectaculaire proloog van The Dark Knight Rises er daadwerkelijk hoog in de lucht is opgenomen en zie je de omvang van de in Engeland gebouwde filmsets.

Naast deze specials kun je je nog verlekkeren op de film door eerst alle trailers te kijken of door de filmposters en -banners te bladeren.

Digitale kopie

In het doosje van de brd zit ook een unieke downloadcode waarmee je de film op je computer of mobiele device kunt kijken. Na het invullen van de code, waarvoor je een account dient aan te maken bij Flixster, kun je met de Flixster-app op je iOS- of Android-device de film streamen of downloaden. Op dat downloaden zit wel een limiet van vijf keer.

The Dark Knight Rises in de Flixster-app
The Dark Knight Rises in de Flixster-app

Deze digitale kopie werkt prima: je kunt de film kijken waar en wanneer je wilt, net als wanneer je deze via de minder officiële kanalen zou hebben gedownload. Je kunt echter niet bepalen of je de ondertiteling aan- of uitzet. Deze is er simpelweg, en je doet het er maar mee. Ook is er in deze weergave van de film geen onderscheid tussen de scènes die zijn opgenomen met IMAX- of normale camera's, waar de blu-ray dit, net als bij voorganger The Dark Knight, wel toont. Desalniettemin is het een mooi extraatje.

Al met al heeft Warner Brothers flink z'n best gedaan om de uitgave van Nolans Batman-sluitstuk mooi aan te kleden: de specials voegen wat toe aan de filmbeleving en er wordt veel extra's geboden in de vorm van mobiele toepassingen. En natuurlijk is de kern van het verhaal één van de beste films van 2012.