Boek: Alessandro Baricco - Mr Gwyn

Mr Gwyn, voornaam Jasper, is een Britse schrijver die zich prima thuis zou voelen op FOK!: een licht autistische man, nogal teruggetrokken en timide, maar wel met een eigen willetje. Zo heeft hij, tot groot verdriet van zijn agent, besloten om te stoppen met het schrijven van boeken, en hij is van plan zich daaraan te houden. In plaats daarvan besluit hij portretten te gaan schrijven, zoals schilders portretten schilderen. Maar geen beschrijvingen van hun uiterlijk, nee, hij probeert zijn onderwerpen zelf weer te geven.

Als je denkt dat deze plot nogal pretentieus klinkt, dan heb je al het juiste idee over het boek. Alles wat auteur Alessandro Baricco beschrijft lijkt bedacht om maar zo artistiek mogelijk over te komen. Zijn schrijfstijl heeft te lijden onder hetzelfde. Sommige zinnen zijn net té gestileerd, sommige vergelijkingen zijn net té gezocht en sommige woorden zijn net té duur voor de context.

Dit komt over als het uiterlijk van een hipster: hij doet zo hard z'n best om casual en nonchalant te lijken dat het pijnlijk duidelijk wordt hoeveel tijd en aandacht eraan besteed is. Dit geforceerd artistieke wordt gelukkig minder erg naarmate het boek vordert. Baricco's stijl wordt wat meer ontspannen, en hij lijkt zelfs enigszins de draak te steken met de pretenties van zijn eigen werk.

Daarnaast zijn er enkele vreselijke clichés te vinden, waarvan het onmogelijk vast te stellen is of Baricco ze bedoeld heeft of niet. Zo is er het obligate meisje dat knap is op haar eigen manier. Daarnaast ligt het filosofische thema, de vraag hoe mensen elkaar zien, er soms nogal dik op, en soms wordt het volledig ondergesneeuwd door de aan het neurotisch grenzende manieren van Gwyn. Dat heeft natuurlijk ook zo z'n eigen charmes, maar een casual lezer zal het niet zo interessant vinden.

Betekent dit dat het een slecht werk is? Nee, zeker niet. Het schrijven is niet slecht, de plot is niet saai en Baricco heeft zeker enkele leuke vondsten. Maar het boek is niet voor iedereen weggelegd. Het is een onconventioneel (post-)modernistisch werk dat de meer ervaren en onderlegde lezer waarschijnlijk wel zal kunnen bekoren. Iemand die slechts op zoek is naar een vermakelijk boek, kan het echter beter laten liggen.