Football Manager 2013

Voor voetballiefhebbers is het voetbalseizoen al aardig op gang. Naast de wekelijkse wedstrijden in de Eredivisie en in het buitenland, zijn FIFA 13 en PES 2013 ook verkrijgbaar in de winkels. Maar naast de standaard voetbalgames is er nog altijd de kers op de voetbal taart, Football Manager. Nu is het seizoen pas echt begonnen. Sluit je gordijnen, drink veel koffie en train jonge spelers tot wereldsterren.

FM13

Zoals elk seizoen in Football Manager begin je met een club of land naar keuze. Het is vervolgens aan jou om de club naar successen te leiden, of naar degradatie. Na het aanmaken van een manager krijg je de keuze om te kiezen welke club je wilt managen. Dit jaar is het meteen mogelijk om een dubbelfunctie aan te nemen, waarbij je zowel een club als land naar successen moet leiden. Dit was in principe altijd al mogelijk op een later tijdstip in de game. Alleen kun je dit nu dus vanaf het begin doen. Zo is het dus meteen mogelijk om zowel Ajax als Zimbabwe te trainen.

FC Knudde
In Football Manager 2013 is de user interface behoorlijk anders vergeleken met Football Manager 2012. Dankzij de verbeterde user interface krijg je meer informatie, maar is er voor gezorgd dat de informatie die je krijgt niet overweldigend is. Naast je huidige scherm met informatie is ook het tactiekscherm en clubscherm aardig verbeterd. Sports Interactive heeft ook een aantal buttons toegevoegd die tevoorschijn komen zodra je erop klikt, vervolgens verschijnt er dankzij het klikken een scherm met meer informatie. Ondanks de verbeteringen blijft de game als nieuwkomer behoorlijk overweldigend. De verbeterde tutorial met informatie mag dan wel aanwezig zijn, maar ondanks dat hebben nieuwe gamers geen idee waar ze aan moeten beginnen. Natuurlijk is het altijd even wennen en gaat het voor nieuwkomers meestal altijd eerst behoorlijk dramatisch met een club.

Naast een nieuwe interface is Football Manager 2013 op het gebied van communicatie ook behoorlijk verbeterd. Als nieuwe manager bij een club heb je de mogelijkheid om meteen kennis te maken met de algemeen directeur, het bestuur en je assistent manager. Waar het vroeger een simpel gesprek was met een aantal keuzes is het nu toch een stuk diepgaander. Zo is het dus mogelijk om aan het begin van je carrière meteen al het bestuur lastig te vallen met budgetvoorstellen. Leuk dat je komt werken bij een club, maar een beetje informatie over de clubhistorie krijgen is wel handig. Zo krijg je dus ook meer informatie over de club, je staf en je spelers. Ook krijg je meteen te maken met doelstellingen, algemene zaken en persconferenties. Daarnaast heeft een club ook een eigen filosofie op het gebied van speelstijl wat je terug gaat zien in de doelstellingen die je krijgt. Het bestuur gaat namelijk mogelijk aangeven dat je aanvallend te werk moet gaan. Je kunt dus niet je team met tien man in het strafschopgebied van je keeper laten hangen.

It's all about the money
Geld moet uiteindelijk rollen, maar de club de afgrond in werken is tegenwoordig ook niet handig. De economische crisis is namelijk verwerkt in Football Manager 2013, wat effect heeft op de voetbalwereld. Dit zorgt ervoor dat de financiën van clubs reëel in de buurt komen van wat de clubs werkelijk hebben. Daarnaast denken spelers ook meer na voordat ze een nieuw contract tekenen bij een huidige club of liever een keuze maken uit een aantal andere clubs. De toekomst is niet alleen op het gebied van spelers belangrijk, maar ook op gebied van de financiën. Maandelijks krijg je te zien of je club een rooskleurige tijd tegemoet gaat of dat je zo snel mogelijk het zinkend schip moet verlaten en je topspelers meeneemt naar een andere club.

Natuurlijk hoef je je spelers niet te verkopen, maar kun je ze ook verhuren. Een dergelijk huurperiode moet wel nuttig zijn voor een speler, want zodra hij terugkomt moet er wel vooruitgang zichtbaar zijn. Waar je vroeger weinig kon doen met verhuurde spelers, kun je dit keer meer eisen aangeven bij de club die je speler huurt. Nu kun je aangeven op welke positie je speler moet spelen en of je speler wel genoeg speeltijd krijgt. Lukt het je uiteindelijk om tot een overeenkomst te komen in een huurcontract, dan kun je met een gerust hart je speler uitzwaaien. Laten we vervolgens maar hopen dat hij de nieuwe Messi is als hij na een seizoen terugkomt.

FM13

Vliegende keeper
Maar naast het daadwerkelijk managen van je club draait Football Manager 2013 ook om de wedstrijden die je met je club meemaakt. Na diverse gesprekken met trainers en spelers, het trainen van je spelers, het verkopen en kopen van spelers en het creëren van een elftal is het tijd om aan te tonen of je club goed genoeg is voor het echte werk. Wedstrijden kun je op verschillende manieren bekijken, het meest logische is een 2D- of 3D-camera. Vooralsnog werken beide camera's erg fijn, maar blijft de 2D-camera persoonlijk een stuk fijner om te zien. Minimalistisch, maar perfect om te zien wat er speelt tijdens een wedstrijd. De animaties en graphics blijven namelijk af en toe nog wel eens knullig in 3D. Uiteraard kun je ook niet verwachten dat er veel tijd wordt gebruikt voor de graphics en animaties door Sports Interactive, iets wat de game toch niet echt nodig heeft. Opnieuw werkt de interface tijdens een wedstrijd net wat soepeler dan voorheen. Nu is het namelijk eventueel mogelijk om meteen in het scherm een wissel te maken of je formatie om te schakelen, snel en soepel dus zodat je niets mist van je wedstrijd.

Toch bevat Football Manager 2013 opnieuw zoals de voorgaande releases behoorlijk veel rare bugs. Iets wat normaal begint te worden in de eerste weken van de Football Manager-franchise. Keepers reageren ook behoorlijk raar op verschillende momenten in de game. Eigen goals zijn dingen die je al snel tegenkomt maar ook goals waarvan je denkt dat die makkelijk tegen te houden zijn vliegen met gemak in doel. Ook verdedigers staan vaak te slapen terwijl ze mee moeten lopen met hun tegenstander. Goals tegenkrijgen, maar tegelijkertijd maken gaat dus heel vaak gebeuren in Football Manager 2013. Dankzij dit soort mankementen kom je ook vaak rare uitslagen tegen. Speel je in de Primera División, dan is het niet raar dat Real Madrid opeens gigantisch klop krijgt van Osasuna. Je zult je dan ook gaan verbazen waar de meeste topploegen vervolgens staan op de ranglijst in een competitie na een volledig seizoen.

FM13

Ook op het gebied van regens, jonge niet bestaande spelers, is Football Manager 2013 nog niet wat het moet zijn. De database aan spelers bevat namelijk gigantisch veel regens die je goedkoop kunt oppikken. Deze spelers zijn op jonge leeftijd al geweldig goed, die in de toekomst alleen nog maar beter worden. Nu is het af en toe wel eens normaal dat je dit soort spelers tegenkomt, maar in Football Manager 2013 lijkt het erop dat iedereen een legendarische voetballer gaat worden. Of je spelers de top behalen hangt natuurlijk helemaal van je trainingsschema en trainers af. Maar mocht je dit goed doen, dan gaat Nederland over een paar jaar eindelijk wereldkampioen worden met veel regens die de geschiedenisboeken ingaan als legendarische voetballers.

Gezien het verleden met Football Manager-games wordt dit uiteindelijk allemaal wel verbeterd met patches die Sports Interactive vaak uitbrengt. Het is ondertussen al duidelijk dat de eerste maanden de Football Manager-games vol zitten met rare fratsen die eigenlijk gewoon onacceptabel zijn. Wil je dus echt voldoening krijgen uit de game, dan is het verstandig om toch nog even te wachten tot er wat patches zijn uitgebracht.

FM13

De Klassieker
Naast de klassieke modus bevat Football Manager 2013 ook vernieuwing in FM Classic en uitdagingen. Je kunt als coach kiezen uit vier uitdagingen in FM Classics die je speelverloop beïnvloeden. Zo krijg je te maken met een blessurecrisis en is het aan jou om je doelstelling toch te behalen. Een andere doelstelling die je kunt kiezen is dat je met een matige club boven de degradatiestreep moet blijven om lijfsbehoud te behouden. Het zijn uiteindelijk vier simpele uitdagingen qua keuzes maar zorgen ervoor dat FM Classics toch een stuk boeiender is dan zonder de uitdagingen.

FM Classic is uiteindelijk een versimpelde en kleine modus vergeleken met de klassieke modus. Football Manager 2013 is namelijk zoals altijd razend verslavend, de tijd vliegt helaas opnieuw snel voorbij. Gelukkig weet Sports Interactive dat ook en komen ze daarom dit jaar met FM Classics, die een stuk korter is vergeleken met de normale modus. De interface is opnieuw geheel anders en zijn er een aantal dingen niet mogelijk. Een groot pluspunt en voldoening aan de Football Manager-games is altijd om een speler op te zien groeien. Laat hem naar je club komen als kleine jongen vol met ambitie die langzaam na een aantal seizoenen een wereldtopper is geworden. Helaas kun je spelers niet trainen in FM Classic wat ervoor zorgt dat je dus geen binding krijgt met je spelers.

FM13FM13

Berichten in je inbox krijgen is natuurlijk ook niet leuk, weg met al die spammails van het bestuur. Gelukkig krijg je in FM Classics ook minder berichten in je inbox, alleen de dingen die echt belangrijk zijn krijg je te lezen. Uiteindelijk zijn er veel meer dingen verdwenen uit FM Classics, zo is het niet mogelijk om de pers lastig te vallen in persconferenties en hoef je spelers überhaupt niet eens toe te spreken voor een wedstrijd. FM Classic is dus een modus voor mensen die liever weinig willen doen en tijd willen besparen. Eventueel best handig, maar we vragen ons af waarom je aan een Football Manager-game begint als je toch nergens zin in hebt. Lekker, een manager van een club zijn zonder je club te managen!

Conclusie
Eigenlijk kun je eindeloos doorgaan over Football Manager 2013, waarbij je na een aantal seizoenen ongetwijfeld nog dingen tegenkomt die je nog nooit hebt gezien. Het is in ieder geval weer duidelijk dat gamers dag in dag uit aan de slag kunnen met een club of land naar keuze. Naast behoorlijk veel verbeteringen aan de klassieke modus heeft Sports Interactive ook gedacht aan een aantal grote veranderingen met FM Classics. Of het een succes gaat zijn is nog maar de vraag, maar het is duidelijk dat de wannabe managers weer achter hun pc en laptop kunnen verdwijnen en er alleen vandaan komen om te slapen.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Managen van je club - Behoorlijk veel bugs 8
+ FM Classic is een aardige toevoeging... - ...wat eigenlijk nutteloos is
+ Genoeg verbetering voor een heel voetbalseizoen


Gespeeld op pc, ook beschikbaar op Mac.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.