iPhone 5

De strijd om de beste, mooiste, snelste, meest veelzijdige, populairste en best verkopende smartphone woedt weer in volle hevigheid nu Apple de nieuwste iPhone op de markt heeft gebracht. Maar is het de grootste revolutie na de eerste iPhone, zoals Apple zelf aangeeft?

Header

De hele wereld kijkt uit naar de datum van een keynote van Apple. Dit keer was deze op 12 september en iedereen wist het al door alle 'gelekte' onderdelen: er moest een nieuwe iPhone aangekondigd worden. Dus daar zat ik dan weer op de bank, al meelezend met een liveblog, omdat Apple niet aan presentaties doet die live te zien zijn. De nieuwe smartphone ging de iPhone 5 heten en het was weer lichter in gewicht, weer dunner en natuurlijk weer sneller dan alle voorgangers. De door Apple zelf ontworpen A6-chip moet twee keer zo snel zijn en ook de grafische PowerVR-chip verzet meer bergen werk dan zijn voorgangers.

iPhone 5

Als livebloglezer geloof ik dat allemaal wel, de grootste zichtbare verandering is een groter scherm. Apple is overstag gegaan, lees: Steve kon het niet meer tegenhouden, de schermverhoudingen zijn veranderd. De oudere iPhones hebben allemaal een verhouding van 3:2, de iPhone 5 heeft een 16:9. Deze verhouding staat gelijk aan die van breedbeeld- en HD-televisie, dus eindelijk kunnen we videobeelden zien zoals ze bedoeld zijn. Geen afgesneden randen meer, maar gewoon de hele video. Het scherm is dus iets langer geworden en er passen nu zes rijen met ieder vier apps in, in plaats van vijf rijen van vier apps.

iPhone 5

Natuurlijk heeft Apple ervoor gezord dat de pixeldichtheid goed genoeg is om het iPhone 5-scherm ook Retina te noemen. Dat levert scherpe beelden op en pixels zijn met het blote oog niet te zien. Een technologisch voordeel dat je als gebruiker niet direct merkt: de sensoren van het touchscreen zitten niet meer in een aparte laag, maar in het glas zelf, waardoor het apparaat weer ietsje dunner is geworden.

Oude apps worden niet uitgerekt over het scherm, maar getoond zoals ze op een oudere iPhone bedoeld zijn. Hierdoor krijg je zwarte balkjes aan beide zijden van het scherm. Ik krijg weer het gevoel dat ik de switch van televisie naar breedbeeld meemaak. Het zal een kwestie van tijd zijn tot alle nieuwe apps aangepast zijn aan de nieuwe verhoudingen. Ontwikkelaars zijn ermee bezig en af en toe zie ik een update voor een app waardoor desbetreffende software het scherm in zijn geheel gebruikt. FIFA 13 van Electronic Arts is bijvoorbeeld al geoptimaliseerd voor iPhone 5, Rayman Run heeft net een patch gekregen en ook good old Carmageddon voor iOS is iPhone 5-ready.

Rayman Run op iPhone 5

Zelf heb ik op dit moment een Android-telefoon en als overstapper op iPhone moet ik dus wat stappen ondernemen om alle gegevens over te zetten. Als eerste zijn er de contacten die ik natuurlijk niet wil overtypen. Helaas, die gegevens op de het sim-kaartje kopiëren en dan in de iPhone 5 doen gaat niet. Apple heeft namelijk een nieuw simformaat bedacht: de nanosim. De nanosim is nog kleiner, nog dunner en daardoor is er meer ruimte in de iPhone 5-behuizing zelf om andere foefjes in te stoppen. Gelukkig is er Google en het blijkt dat ik in iTunes de gegevens van mijn Google-account kan importeren. Het is dan zo gepiept, alleen is het jammer dat ondertussen aangemaakte contacten op je iPhone weg worden gegooid. Google Agenda is een eitje en al snel heb ik mijn eigen agendagegevens en die van FOK!games al op mijn telefoon geïmporteerd.

iTunes Google import

Niet alleen de sim-kaart is kleiner, ook de aansluiting om de iPhone op te laden of aan je pc te hangen is een stuk gekrompen. De nieuwe connector, Lightning genaamd, is een kleinere variant en niet backwards compatibel met de oude stekkers. Dat betekent dus dat je een verloopstekker van 30 euro moet kopen om de nieuwe telefoon op je speciale iPhone-ready radio te zetten. De koptelefoonaansluiting zit nu ook aan de onderkant, samen met twee speakers. Het enige dat Apple maar niet wil veranderen is de positie van de camera: deze zit niet in het midden, dus het is opletten geblazen dat je geen vinger in beeld hebt. Wel erg leuk en vooral simpel te gebruiken is de panorama-feature. Een druk op de knop en je hebt op een simpele wijze een panoramafoto. De ultieme test in huize Pheno zijn de meegeleverde oordopjes geweest. De in-eardopjes hebben de test doorstaan. Dat is een primeur, want normaal valt elke one-size-fits-all oordopje binnen tien seconden uit het oor. Nu blijven ze zelfs een hele dag zitten!

Panorama

De accu in de iPhone 5 gaat op een lading lang mee. Zelf gebruik ik een smartphone om te internetten, voor pushmail, Twitterberichten op te zoeken, video's te bekijken, enzovoorts. Na een dagje is er nog genoeg over om met Bluetooth handsfree te bellen in de auto en ik met GPS aan de weg laat voorlezen door de telefoon. Over die weg gesproken: Google Maps is verleden tijd, Apple heeft zijn eigen Maps-app in iOS 6. Dat de kwaliteit ervan nog niet kan tippen aan de app van Google is jammer, het lijkt erg gehaast afgemaakt. Het voordeel is dat je gesproken Turn by Turn-navigatie hebt. Al is die ingesproken door een robot die net een inburgeringscursus heeft gehad, maar belangrijker nog: af en toe gaat de navigatie mis. Volgens Apple kan ik niet bij mijn eigen huis komen zoals ik normaal rijd. Ik moet volgens Apple in Dukes of Hazzard-stijl over een sloot. Ik ga liever voor de sloot rechtsaf en rijd er dan langs.

Apple Maps in 3D overview 

De nieuwe 3D overview alsof je in een helikopter over de straten gaat is mooi om te zien, als je een 3D-kaart kunt vinden. In New York werkt het vast prima, maar voor ons Nederlanders is er nog weinig 3D-content voor kaarten. Ik kan in ieder geval niet wachten tot Google zijn app heeft klaargestoomd en dat schijnt in december gebeurd te moeten zijn. Tot dan vertrouw ik op mijn eigen ogen en een webversie van Google Maps als het echt misgaat, want aan de variant van Apple moet nog heel veel gebeuren.

Softwarematig draait de boel op het nieuwe iOS 6. De nieuwe Maps is daar een onderdeel van, maar er zijn veel meer nieuwe functies. Soms zijn het kleine aanpassingen, soms wat groter en soms heb je er geen reet aan. Siri is bijvoorbeeld vernieuwd en snapt nu nog meer. Alleen is het Nederlands nog niet toegevoegd, dus dan wordt het al minder interessant. Facebook is niet meer weg te denken en vanaf iOS 6 ook niet meer van je iPhone. Maps, Game Center, Calender, iTunes, bijna overal is vanaf te facebooken of te tweeten. Siri snapt het ook en kan voor je posten als je dat zou willen.

Facebook + Twitter

Een nieuw toepassing in iOS 6 is Passbook. Hierin kun je virtueel je instapkaart voor je vlucht, kortingsbonnen en winkelpasjes bijhouden. Een handige functie, waar nog weinig content voor is, maar dat zou moeten groeien. Hoe vaak gebeurt het je niet dat je je AirMilespas niet bij hebt of je bonuskaart van de Albert Heijn? Mij in ieder geval vaak genoeg en ik hoop dan ook dat de bedrijven snel meedoen met dit initiatief. Gelukkig doet Starbucks al mee. Mijn eigen favoriete functionaliteit is de nog grotere integratie met iCloud. Bladwijzers, foto's, apps, alles deel ik met al mijn Apple-apparaten en het is hartstikke handig om bijvoorbeeld een artikel dat je onderweg op je iPhone bent gaan schijven, thuis op je iPad of Macbook verder af te maken.

Passbook

Is het de grote revolutie zoals Apple zelf aangeeft? Nee, dat vind ik niet. Het is een vooral een evolutie. Heb je bijvoorbeeld de iPhone 4S dan heb je iOS 6 ook en is de noodzaak voor een nog dunner, lichter en sneller model niet meteen noodzakelijk. Het grote scherm is een van de weinig zichtbare grote aanpassingen en bepaalde apps zoals Maps en Passbook staan nog in de kinderschoenen. Nu heeft Passbook zeker potentieel, maar alles valt of staat met ondersteuning van derden. Maps van Apple is zonde, ik heb dan ook geen idee waarom het zo gehaast al erin moest. De enige winnaar door deze beslissing is Google, want deze weet dat Apple nooit heel snel alles op orde kan hebben en weet ook dat mensen heel graag hun variant van Maps op de iPhone willen hebben.

5 rijen, woei!!!

Zeker, de iPhone 5 is een mooi en compleet toestel. Zoek je een nieuwe smartphone, dan kun je hier niet fout mee gaan. Natuurlijk is de prijs fors, maar dat is de prijs van een Samsung Galaxy III ook. Je hebt een complete smartphone in deze prijsklasse, met erg veel functies. De 16GB gaan weg voor 670 euro. Vind je 16GB te weinig, dan is er nog een 32GB- en een 64GB-versie voor respectievelijk 772 en 873 euro. De iPhone 5 is te verkrijgen in het wit of het zwart.