Dredd 3D

Judge Dredd is terug...en hoe! In een postapocalyptische wereld zijn de 'Judges' alles wat de orde in Mega City moet bewaken. Karl Urban neemt dit keer de rol van 'Judge Dredd' aan, en zijn masker blijft op! Judgment is served!

Dredd poster

Dredd speelt zich af in Mega City, één grote stad die zich uitstrekt van Boston tot Washington. Hier leven ruim 800 miljoen inwoners in gigantische complexen, 'blokken', die wel 75.000 inwoners kunnen herbergen. Als Dredd (Karl Urban, The Lord of the Rings) een 'rookie' krijgt toegewezen, komen ze terecht in één van deze blokken nadat ze op een melding van moord afgaan. Er heeft zich echter een bende in dit complex gevestigd, onder leiding van Ma-Ma (Lena Headey, Game of Thrones) die vanuit hier haar slow-mo-drug produceert en verspreidt. Als Dredd en rookie Anderson (Olivia Thirlby, Juno) een getuige oppakken die nét iets te veel weet, besluit Ma-Ma het hele complex af te sluiten en roept elke bewoner op de twee rechters te doden.

De plot lijkt erg veel op het eerder dit jaar verschenen The Raid Redemption. Ook in deze film moeten de hoofdpersonen zich een weg naar de bovenste verdieping schieten, in een nogal rechthoekig appartementengebouw, terwijl iedere bewoner van het complex jacht op ze maakt. Is dit erg? Nee, totaal niet! Kennelijk werkt het. Een film als deze moet het ook niet hebben van een goed plot, geweldige karakterontwikkeling of top-of-the-notch acteerprestaties. Nee, de actie moet goed zijn.

Dredd image 2

En de actie is goed! De makers wisten heel goed wat voor type film ze aan het maken waren. Ze hebben kennelijk ook de vrije hand van de studio gekregen. De film is namelijk gewelddadig. Ontzettend gewelddadig. Het bloed vliegt je om de oren. Dit komt de actie zeker ten goede en levert een aantal tenenkrommend pijnlijke momenten op, en ook de nodige lachers. Ook wordt er veel slow motion gebruikt in de actiescènes. Dit keer komt het echter vanuit de plot. Slow-mo is namelijk een drug die het laat lijken alsof alles in slow motion gebeurt. Tijdens de vele schietscènes wordt er vaak gebruikgemaakt van deze vertragende beelden. Helaas duurt het soms net iets té lang en dit komt de vaart van de film niet ten goede. Ook deze film is weer te bekijken in 3D en ook hier voegt het weer niks toe. Op 1 à 2 effectieve shots na (bijvoorbeeld een zoom-shot ruim 75 verdiepingen de afgrond in) is dit niet de moeite van een duurder ticket waard. Helaas is de film bijna alleen in 3D te zien.

Dredd afbeelding 2

Karl Urban speelt een waardige Dredd. Hij houdt heel de film zijn helm op (in tegenstelling tot Stallone in 1995) en zijn ogen zijn dus niet te zien. Alle emotie (voor zover die er is) heeft Urban dus met zijn mond moeten overbrengen maar hier is hij de geschikte persoon voor. Headey is echt een ranzige dame als Ma-Ma, in tegenstelling tot de mooie vrouwen die zij altijd mag spelen. Thirlbey als Anderson is eigenlijk een beetje de eye-candy van de film. Ze heeft een speciale gave maar dit wordt vaker gebruikt om sneller door de plot te gaan dan dat het echt iets toevoegt.

Concluderend is deze film wat je ervan verwacht en wat het ook moet zijn: 90 minuten pure actie met af en toe een pakkende oneliner erdoor. Niet bij nadenken, gewoon op je af laten komen!