DVD: Bella Martha

Voor de wannabe chef-koks onder ons kan Bella Marthabest een leuke film zijn, maar in feite is het vooral een romantische film. De tijd die er doorgebracht wordt in de enorme keuken van het restaurant waar de hoofdpersonen werken, is gelimiteerd en de aandacht gaat dan niet uit naar het kokkerellen. Bella Martha is een leuke feelgoodmovie, met een niet erg verrassend verhaal.

Martha, Lina & Mario
De hoofdpersoon in deze Duitstalige film is de mooie Martha uit de titel, een chef-kok van een drie sterren restaurant in Hamburg. Ze leeft voor haar werk, is bloedserieus in de keuken en gunt zichzelf weinig pleziertjes. In feite is ze een niet erg sociaal en spontaan figuur. Als ze bericht krijgt dat haar zus in een ongeluk is overleden staat haar wereld op de kop. Niet alleen is ze haar zus verloren, ook moet ze gaan zorgen voor haar negenjarige nichtje Lina. Met Martha's gesloten karakter gaat dat niet van een leien dakje. Haar persoonlijke problemen blijven niet onopgemerkt in het restaurant en haar baas ziet zich genoodzaakt een tweede chef-kok aan te nemen. Martha vindt dat natuurlijk helemaal niets, maar het wordt nog erger als blijkt dat de Italiaanse Mario een heel andere werkwijze heeft dan zij. Langzaam maar zeker wordt Martha echter ontdooit door Lina en Mario. Het eindje is mierzoet, maar past in principe wel in de lijn van het verhaal.

Geloofwaardig
Ook al is het verhaal niet erg bijzonder en vernieuwend, de uitvoering is van prima kwaliteit. Martha (Martina Gedeck) is geloofwaardig als stugge professional en haar transformatie naar een vrijer en blijer persoon is subtiel genoeg om geloofwaardig te blijven. Er zitten wel wat clichés in dit hele proces, maar die zijn makkelijk te vergeven. Mario wordt gespeeld door de bekende Italiaanse acteur Sergio Castellitto. Jammer genoeg was hij niet zo goed in het Duits, waardoor hij de hele film in het Italiaans gesproken heeft en hij daarna nagesynchroniceerd is. Dat is niet erg storend, maar het is wel te merken. De beide hoofdpersonen zijn goed op elkaar ingespeeld en de chemie komt goed over. Dat maakt Bella Martha een geslaagde romantische film.

De extra's bevatten wat saaie standaardonderdelen, zoals trailers en posters, maar ook een leuke 'making of' en een interview met de regisseuse Sandra Nettelbeck. Een serie biografietjes van de twee hoofdpersonen, de regisseuse en bijrolspeler Ulrich Thomsen (die buurman Sam speelt, rivaal van Mario) maken het af. Niet heel bijzonder, maar wel vermakelijk. Bovendien straalt er enthousiasme uit de verschillende onderdelen.


Label: Homescreen Releasedatum: 8 mei 2007 Kijkwijzer:
Waardering film: - Waardering extra’s: