Marley Africa Roadtrip

In 1980 ging een lang gekoesterde wens van de legendarische reggaezanger Bob Marley in vervulling. Op 19 april 1980 stond de gedreadlockte zanger voor een publiek van meer dan 100.000 fans in het Rufaro Stadion in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. De toen elfjarige David Marley, bij de meesten beter bekend als Ziggy Marley, was bij het concert in Afrika en gaat dertig jaar na dato samen met zijn broers Robbie en Rohan terug naar het continent om per motorfiets een reis naar Zuid-Afrika te maken, om daar een benefietconcert te organiseren, samen met lokale muzikanten.

Marley Africa Road Trip 01

Bob Marley had drie grote liefdes: muziek, voetbal en Afrika. Nadat Ziggy de serie Long Way Down met Ewan McGregor en Charley Boorman heeft gezien, weet hij wat hem te doen staat. In 2010 vindt in Zuid-Afrika het wereldkampioenschap voetbal plaats. Uit eerbetoon aan zijn vader Bob, die zelf ook een aardig potje kon voetballen, gaat Ziggy - de muzikant - samen met de tweeling Rohan - de entrepeneur - en Ronnie - de ninja - een reis per motorfiets maken door Zuid-Afrika. Voor de opnames van de reis huren ze regisseur David Alexanian (Long Way Down) in. In de zesdelige miniserie Marley Africa Roadtrip laten de gebroeders Marley een andere kant van Afrika zien, dan hetgeen wat in westerse media vaak te aanschouwen is.

Marley Africa Road Trip 02

Aan het begin van de reeks maken we kennis met de broers en krijgen we de voorbereidingen op de reis door Zuid-Afrika te zien. Ziggy Marley is, met zijn begeleidingsband the Revolutionairies, in de studio bezig met een liedje voor het concert in Zuid-Afrika. Ziggy, de oudste zoon van Bob haalt herinneringen op aan het legendarische concert van 19 april 1980, de dag waarop Rhodesië zijn naam had veranderd in Zimbabwe. Op het zonovergoten Jamaica maken de mannen een proefrit op hun gloednieuwe Italiaanse racemonsters. Daarnaast gaan we naar Hollywood waar de première van Ziggy's stripverhaal Marihuanaman plaatsvindt. Als de drie broers in Zuid-Afrika aankomen merken ze meteen dat de naam Marley nog lang niet vergeten is.

Marley Africa Road Trip 03

Marley Africa Roadtrip is een zeer indrukwekkende documentaire die ook nog eens leerzaam is voor eenieder die nog niet zoveel over de geschiedenis van het land weet. Dat is trouwens ook één van de kwesties waarover Ziggy zich verbaast, de desinteresse van het Zuid-Afrikaanse volk voor de geschiedenis van hun land en dan vooral de jaren van de apartheid. Net als Jamaica heeft ook Zuid-Afrika een grote hoeveelheid rastafarians waarbij Bob Marley nog steeds als een groot voorbeeld geldt. Alexanian laat in zijn documentaire niet alleen de mooie kanten van het Afrikaanse continent zien maar richt zijn vizier ook op de negatieve aspecten van de maatschappij. Zo krijgen de mannen bij aankomst in Zuid-Afrika direct te horen hoe ze moeten handelen bij een eventuele ontvoering. Maar het is zeker niet alleen maar kommer en kwel in de voormalige Transvaal. Het is prachtig om te zien hoe de broers in Johannesburg een lokale platenwinkel bezoeken en een argeloze fan de dag van zijn leven bezorgen door hem te complimenteren met zijn jas met Bob Marley-print.

Marley Africa Road Trip 04

De dubbel-dvd is ook zeker de moeite waard voor een ieder die van reggaemuziek houdt. Naast veel muziek van zowel Bob als Ziggy Marley, horen we ook de artiesten voorbijkomen die een grote rol in het leven van de gebroeders Marley hebben gespeeld. Met als absolute klapper de laatste aflevering van de serie die grotendeels het optreden van Ziggy Marley in het Soweto van 2010 laat zien. Neem daarbij de prachtige beelden van het Zuid-Afrikaanse landschap en je zit gegarandeerd goed met deze 288 minuten durende documentaire.