Love Is All You Need

Love Is All You Need. Van tevoren denk je: er komt weer zo’n uitgekauwde, romantische komedie die bol staat van de clichés. Maar Susanne Bier, een regisseuse die haar sporen heeft verdiend, denkt daar anders over. Bier, die met In A Better World een Oscar won, brengt in haar nieuwste film twee  eigenaardige families samen voor een huwelijk. In een rustieke villa vlakbij een boomgaard in Italië word je meegezogen in een verhaal dat bol staat van  liefde, absurditeit, humor en pijn. Love is All You Need kent een meeslepende verhaallijn waarin helemaal niets gebeurt zoals van tevoren bedacht.

Het verhaal

Ida (een rol van Trine Dyrholm) beeïndigt net haar chemotherapie als ze bij thuiskomst ontdekt dat haar man vreemdgaat met een veel jongere schone. Op het moment dat haar eigen huwelijk op knappen staat vertrekt ze richting Italië om daar de bruiloft van haar dochter bij te wonen. Hier ontmoet ze ook de vader van de bruidegom, Philip (voormalig James Bond-acteur Pierce Brosnan), die van de buitenkant een harde zakenman lijkt te zijn. Ze vinden steun aan elkaar in een voor hen beiden moeilijke periode en starten onbedoeld een relatie. Een relatie die zich in de film langzaam manifesteert. Terwijl de twee naar elkaar toe groeien, lijkt tussen het aanstaande bruidspaar juist een kloof te ontstaan. Alsof dat al niet genoeg ontwikkelingen zijn, schreeuwt de tante van de bruidegom om aandacht van Philip en komt de man van Ida samen met zijn nieuwe scharrel opdagen. En hij laat zijn aanwezigheid ook nog eens duidelijk merken. Al deze gebeurtenissen samen zorgen voor een prettig verhaal en een film die beslist het kijken waard is.


Meerdere talen
Een sterk punt van Love Is All You Need is de combinatie van de hoeveelheid talen. Er wordt voortdurend gewisseld van Deens naar Engels en Italiaans. Dit draagt zeker bij aan de geloofwaardigheid van de film, doordat de personages in de film ook verschillende nationaliteiten hebben. Ook reist de kijker met de personages mee over verscheidene landsgrenzen. De meertaligheid heeft ook een mindere kant: in een aantal scènes met Pierce Brosnan wordt tegen hem gesproken in het Deens, maar antwoordt hij terug in het Engels. Dan kun je juist weer vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid. Afgezien van dit feitje is het juist een sterk punt aangezien het vaak in films voorkomt dat, ondanks verschil in nationaliteiten, de personages allen Engels spreken.


Innerlijke schoonheid
Niemand is perfect en dat laat deze film duidelijk zien door in te zoomen op de schoonheid van deze (menselijke) gebreken. Ida is een mooie vrouw, ondanks haar ziekte, en is tevreden met zichzelf zoals ze is. Haar dochter, de bruid, is mooi, maar desondanks ziet haar aanstaande haar niet echt staan. De film laat ons zien dat schoonheid ook afhankelijk is van ons innerlijk en dat de kleinste dingen schoonheid kunnen bevatten.
Love Is All You Need vindt een goede balans in de afwisseling van mooie beelden van het pittoreske Italiaanse landschap en scènes waarin de kijker meegenomen wordt in de belevingswereld van de hoofdrolspelers. Je voelt met ze mee, bent blij als romantiek ineens in hun leven komt en zo krijgt schoonheid weer een nieuwe betekenis. Dit wordt allemaal afgewisseld met een goed gekozen dosis humor. Deze hartverwarmende film is dan ook zeker de moeite waard om te gaan bekijken.