I Wish

De film I Wish vertelt het verhaal van de jonge broertjes Kiochi en Ryunosuke, die elk met één ouder gescheiden leven op het eiland Kyushu. Kiochi is de oudste van de twee en woont bij zijn werkloze moeder en grootouders terwijl de jongste broer bij zijn vader woont, die muzikant is. De jongens houden contact maar dit gaat moeizaam door de grote afstand. Ze willen eigenlijk niets liever dan dat ze weer samen zijn. Als ze vernemen dat de twee steden waar ze wonen met elkaar verbonden worden via een kogeltreinbaan, willen de broertjes elkaar ontmoeten op de plaats waar de treinen uit tegengestelde richting elkaar kruisen. Ze geloven namelijk dat dit een wonder veroorzaakt waarbij een wens in vervulling gaat. Ryunosuke is dan echter minder enthousiast en inmiddels gewend aan zijn nieuwe leven. Intussen hebben de volwassenen hun eigen wensen en dromen.

Of dit wonder zich nu zal voltrekken of niet, deze mooie film gaat met name over het gewone, alledaagse leven van normale mensen. Net als in de vorige film van Hirokazu Kore-eda, Nobody Knows, zijn de hoofdrollen voor kinderen en daarom wordt in bijna de hele film het verhaal verteld vanuit hun perspectief. Om dit nog eens te benadrukken werd tijdens de opnamen de camera geplaatst op de ooghoogte van de kinderen. Met uitzondering overigens van sporadische scènes waarin enkel volwassenen voorkomen. Het acteerwerk is een lust voor het oog en met name de prestaties van de kinderen zijn indrukwekkend maar voelen ook natuurlijk aan. Dat Kore-Eda gebruik maakt van improvisatie draagt hier natuurlijk zijn steentje aan bij.

De dagelijkse beslommeringen van de hoofdrolspelers worden sober en ingetogen in beeld gebracht. Maar tegelijkertijd geeft het ook weer een levendige indruk. De film bevat mooie beelden en de muziek en het gitaarspel zorgen voor een fijne nostalgische sfeer. En vooral de sfeer is wat deze film goed maakt De muziek is soms iets te nadrukkelijk op de voorgrond aanwezig, maar dit zal nergens als storend ervaren worden.

Samengevat is I Wish een film die zeker de moeite waard is en de kijker laat nadenken over wat familie en vriendschap betekenen voor kinderen, maar ook voor ouders en grootouders. Dat de film om dit te benadrukken niet kiest voor dramatiek is juist erg prettig.

De extra's

Hier kunnen we kort over zijn. Die zijn er namelijk niet. Het enige dat extra bekeken kan worden is de officiële filmtrailer. Zonde dat men zich bij de DVD release zich er zo gemakkelijk van af maakt. De film geeft namelijk veel stof tot nadenken. Wat achtergronden bij het verhaal, het schrijven van de muziek (zoals men dat bij de DVD van Pan's Labyrinth zo prachtig in beeld bracht) en enkele interviews zouden een prima meerwaarde zijn geweest.