Smartphone: Sony Xperia tipo

Smart has never been this simple. Met deze slogan voor de Xperia tipo geeft Sony al direct aan hoe ze de telefoon in de markt zetten. Het is een smartphone, maar wel eentje die heel simpel is in het gebruik en qua features.

tipo

Het eerste dat mij opviel toen ik de tipo in mijn handen had was de goedkope feel. Waar ik zelf een Nokia N8 heb en twee Lumia-toestellen heb besproken is dit een echte stap terug. Toch mag de tipo hier niet direct op afgerekend worden aangezien het toestel als budgetmodel op de markt gezet wordt en een kale adviesprijs heeft van slechts 149 euro.

De echte gadgetfreaks, mobiele gamers of andere zware gebruikers hebben niet veel aan een tipo. De camera heeft bijvoorbeeld slechts 3 megapixels tot zijn beschikking en moet het doen zonder flits. Ook de CPU (800 Mhz), het opslaggeheugen (iets meer dan 2GB) en het scherm (320 x 480 pixels, 3.2") zijn erg karig. Ik zou zelfs nog veel meer argumenten kunnen opnoemen waarom ik deze telefoon niet zou willen. Dit is echter een beetje onzinnig omdat ik simpelweg niet behoor tot de doelgroep die Sony voor ogen had met deze telefoon. We gaan dus iets anders kijken naar de telefoon en ik neem daarbij enkele collega's van mij (categorie huisvrouw, 50+) als voorbeeld.

tipo

Zij gebruiken hun toestel voor een aantal zaken: Facebook, mail, internet, Whatsapp, foto's, Wordfeud, Ruzzle, en teletekst. Zoals eerder al gemeld is de camera matig, dus op dat punt scoort de tipo slecht. Op alle overige punten is er daarentegen weinig tot niets negatiefs te melden. Dankzij het feit dat het toestel standaard draait op Android 4.0.4 kun je alle bekende en populaire Android-apps wel draaien en lopen ze prima. Ik was overigens voor drie weken ook fanatiek Ruzzle-fan en kan niet anders dan concluderen dat je met een tipo geen kat in de zak koopt mocht je een simpele gebruiker zijn.

Het enige dat je af en toe hebt is dat de telefoon apps afsluit omdat het te veel geheugen slurpt. Zo had ik vrij regelmatig de melding 'browser gestopt' na langere sessies internetbrowsen en Ruzzle. Of dit komt doordat ik de telefoon te intensief gebruikte, of doordat de specs Android 4 niet aankunnen weet ik niet, dus dat laat ik even in het midden. De beste feature van de Sony Xperia tipo is trouwens de batterij. Zelfs met mijn gebruik kon ik gemakkelijk anderhalve dag tot twee dagen met het toestel doen. 

tipo

Conclusie
De Xperia tipo is geen uitblinker. Het toestel is relatief traag, heeft een slechte camera en een matig scherm. Toch is er zeker een doelgroep te vinden waarvoor deze simpele smartphone interessant is. Het is een mooie eerste smartphone voor je vader van 50+ bijvoorbeeld, of voor je kind dat net begonnen is aan de middelbare school. Ikzelf zou het toestel nooit aanschaffen, maar voor de adviesprijs van 149 euro is het zeker een prima toestel met uitstekende batterij.