The Walking Dead (Seizoen 2)

Er zijn door de jaren heen diverse leuke series gemaakt met een horrorthema. Toch waren er maar weinig series waarin een zombie-epidemie een hoofdrol speelt. Er was een leuke mini-serie getiteld Dead Set uit 2008 maar daarmee was het ook wel gezegd tot in 2010 een veel te kort eerste seizoen van Frank Darabonts The Walking Dead verscheen. Diehard Fans zitten inmiddels te wachten tot halverwege oktober het derde seizoen van de succesvolle serie zal starten, maar voor degenen die niet zo lang kunnen wachten is er een mooie box met het tweede seizoen van The Walking Dead verschenen.

The Walking Dead front

Voor degenen die de serie nog niet kennen een korte terugblik op het eerste seizoen. The Walking Dead is een Amerikaanse tv-serie waarin het draait om een groep mensen die probeert te overleven in een wereld die wordt overspoeld door levende doden. Rick Grimes (Andrew Lincoln) is een politieagent die bij een achtervolging wordt neergeschoten en ontwaakt in een schijnbaar verlaten ziekenhuis. Grimes ontdekt dat er een epidemie gaande is waarbij doden tot leven lijken te komen met als enige doel nog levende mensen op te vreten. Als Rick bij zijn huis aankomt ontdekt hij dat zijn vrouw en zoon spoorloos verdwenen zijn. Rick gaat op weg naar Atlanta en stuit daarbij op een groep overlevenden waaronder zijn vrouw Lori, zoon Carl en zijn beste vriend Shane Walsh. De groep besluit om naar het CDC in Atlanta te gaan omdat het gerucht gaat dat daar een medicijn tegen de plaag is ontwikkeld. Bij het CDC blijkt nog maar één overlevende te werken. Edwin Jenner zet een veiligheidsmechanisme in werking waardoor het gebouw zichzelf zal vernietigen. Vlak voordat Grimes het pand verlaat fluistert Jenner hem nog iets in zijn oor. Niet veel later ontploft het gebouw en eindigt het eerste seizoen van de serie.

The Walking Dead 01

Het tweede seizoen van The Walking Dead sluit naadloos aan op het eerste seizoen van de tv-serie. De groep overlevenden heeft Atlanta verlaten en gaat op weg naar Fort Benning. De groep komt vast te staan door een file van verlaten voertuigen en men besluit om de auto's te doorzoeken op zoek naar voedsel en medicamenten. Als ze plotseling een menigte levende doden in zicht krijgen moeten ze zich onder de geparkeerde auto's verstoppen. Sophia Peletier wordt door twee zombies ontdekt en rent doodsbang het nabijgelegen bos in, op de hielen gezeten door de twee ondoden en Grimes. Deze weet het bange meisje in te halen en zegt haar zich te verstoppen terwijl hij de zombies afmaakt. Als Rick terugkeert naar de verstopplek in het bos is Sophia spoorloos verdwenen. Nadat Ricks zoon Carl per ongeluk wordt neergeschoten door een jager komt de groep in contact met een andere groep overlevenden die wonen op de boerderij van de voormalige dierenarts Hershel. Vanaf dat moment concentreert het verhaal zich lange tijd op de speurtocht naar het verdwenen meisje.

The Walking Dead 02

Waar het eerste seizoen het vooral moest hebben van actiemomenten, is er in het tweede seizoen wat meer ruimte voor de verschillende hoofdrolspelers. Hierdoor krijgt de serie wel een beetje het karakter van een soapserie en vooral het geneuzel rondom de vermissing van Sophia duurt wel erg lang. Shane, de beste vriend van hoofdrolspeler Rick Grimes, was in de veronderstelling dat laatstgenoemde dood was en was een verhouding begonnen met diens vrouw. Dit zorgt gedurende het tweede seizoen ook voor de nodige spanningen met een dodelijke climax.

The Walking Dead 03

Wat vooral opvalt in het tweede seizoen is dat het verhaal een andere verhaallijn volgt dan die van de gelijknamige stripreeks waarop de serie gebaseerd is. Van de twintig hoofdrolspelers in de tv-serie komen er maar tien in de strip voor. En wat wordt er wat afgejankt in het tweede seizoen. Ook niet zo vreemd natuurlijk met al die ellende om je heen. Het tweede seizoen van The Walking Dead weet zich prima staande te houden en houdt de vaart er ondanks alle sentimentaliteit toch aardig in. We wachten nu al vol spanning op het nieuwe seizoen.

The Walking Dead extra menu

Extra's:

All The Guts Inside (5:35 min)
Rick en Darryl checken de maaginhoud van een neergeschoten zombie op sporen van Sophia. In dit filmpje krijgen we te zien hoe de Special FX-mensen de ingewanden maken voor deze scène.

Live And Let Die (6:52 min)
In dit filmpje gaan de makers van de serie meer in op de rol van Shane Walsh.

The Meat Of The Music (7:54 min)
Een korte documentaire over de muziek voor de serie.

The Walking Dead S2 music

Fire On Set (6:11 min)
In dit filmpje zien we de totstandkoming van de boerderij van Hershel en het moment dat deze in vlammen opgaat.

The Ink Is Alive (9:07 min)
In dit filmpje wordt het verschil tussen de tv-serie en de originele stripreeks uitgelegd door Robert Kirkman, één van de bedenkers van de stripboekenreeks.

The Walking Dead the ink

The Sound Of The Effects (4:33 min)
Walnoten, knolselderij, watermeloenen en natte sponzen. Niks is te gek voor de afdeling geluidseffecten van The Walking Dead. En denk maar niet dat je zomaar kan lopen als een zombie. Daar gaat een gedegen opleiding aan vooraf. En ze zijn gek op kip.

In The Dead Water (5:06 min)
Een korte blik achter de schermen bij de scène van de zombie die in een waterput zit. Bij voorkeur niet tijdens het eten bekijken.

You Could Make A Killing (6:20 min)
Een documentaire over de special effects-man Gregory Nicotero. Nicotero was ooit leerling van grootmeester George A. Romero, wat ook goed in deze serie terug te zien is. Net als bij de andere features zien we hier ook veel leuke beelden van achter de schermen van de succesvolle reeks. Daarnaast gaan ze nog in op de rol van Dale Horvath.

She Will Fight (5:41 min)
In dit filmpje komen we er achter wie Andrea is.

Wardrobe Of The Walking Dead (2:49 min)
Een korte blik in de wereld van Eulyn Womble, kostuumontwerpster bij The Walking Dead.

Cast On Season 2 (4:51 min)
Diverse leden van de cast van de serie geven hun mening over het tweede seizoen.

The Walking Dead del scenes menu

Deleted Scenes (27:04 min)

What Lies Ahead
Save The Last One
Secrets
Pretty Much Dead Already
Nebraska
Judge, Jury, Executioner
Better Angels
Beside The Dying Fire

De deleted scenes zijn te bekijken met en zonder commentaar van uitvoerend producent Glen Mazzara. Het zijn veelal ongebruikte opnames of versies van opnames die later drastisch ingekort zouden gaan worden. Vooral de scènes uit de openingsaflevering van het tweede seizoen zijn indrukwekkend te noemen. Ook een verhaallijn waarin Dale op zoek is naar een mysterieuze radiopredikant is in zijn geheel uit de serie geknipt. In de deleted scenes zien we daar een mooie lange scène van. Mazzara schaamt zich er ook niet voor om te erkennen dat sommige scènes niet geschikt waren voor de serie.

Klein puntje van kritiek is dat er bij de extra's geen Nederlandse ondertiteling is toegevoegd. Voor de rest is dit een prachtig uitgevoerde 4 dvd-set met een uitgebreide hoeveelheid bonusmateriaal. Zowel liefhebbers van remakes van films als Dawn Of The Dead als mensen die kunnen genieten van zombieklassiekers als die van Romero en Fulci mogen deze dvd-set eigenlijk niet in hun collectie missen.