Urban Explorer

The Descent, The Cave, The Tunnel, Chernobyl Diaries, allemaal films over een klein groepje mensen dat hun avontuurlijke nieuwsgierigheid moet bekopen met een gevecht op leven en dood met de onbekende omgeving en eventueel ook nog wat duivels gebroed. Het verschil in kwaliteit van deze films is echter een stuk groter dan het verschil in originaliteit. Het is dus altijd even spannend om te zien of je een leuke hebt uitgekozen. Urban Explorer is zo'n film van het beproefde concept. Lokatie is dit keer een oud gangenstelsel onder de stad Berlijn.

Berlijner Kris houdt zich sinds enige tijd bezig met illegale expedities naar de verborgen wereld onder Berlijn. Dit keer leidt hij vier buitenlandse toeristen rond in een voor Kris nog onbekend stuk van het Berlijnse gangenstel. Wat aanvankelijk een succesvolle tour lijkt te gaan worden, verandert uiteindelijk in een nachtmerrie wanneer de groep vast komt te zitten. De ongelukkige vertraging geeft een onverwacht gevaar de kans om toe te slaan.

Het moge duidelijk zijn dat Urban Explorer het niet hoeft te hebben van z'n originaliteit. De lokatie is misschien nog niet eerder gebruikt, maar is visueel en functioneel gezien niet erg opmerkelijk. Gelukkig geeft het de filmmakers wel de mogelijkheid om een lokatiespecifiek kwaad te bedenken. Het zorgt voor een duidelijke, doch enigszins vergezochte motivatie voor een redelijk imponerend "monster". Helaas wordt deze motivatie regelmatig ingewisseld voor de standaard horrormonster-cliche's van het dertien-in-een-dozijn niveau als het er echt omgaat.

De persoonlijkheid van de mogelijke overlever(s) van deze nachtmerrie kan een ander bepalend punt voor het succes van deze films zijn. Opvallend is dat bij Urban Explorer steeds andere personages behandeld worden als mogelijke "final girl". Jammer genoeg zal je niet met al deze personen even graag de belevenis aangaan. Vooral een van de vrouwelijke rollen levert niet al te veel plezier op. Vanaf het moment dat het misgaat jammert ze constant, op het irritante af, zonder dat er veel positiefs tegenoverstaat. Gelukkig is de belangrijkste mannelijke rol een stuk beter ingevuld. Voor het hedendaagse publiek is het fijn dat het personage een groot deel van de cliché-stommiteiten achterwege laat, waardoor je als kijker wat makkelijker sympathie kan opbrengen.

Het eerste deel van de film wordt vooral gebruikt als kennismaking met de omgeving en de groep, en is helaas niet het meest opwindende deel. Waar je bij een film als The Descent getrakteerd wordt op een uitstekende claustrofobische beleving, gebeurt er in Urban Explorer te weinig interessants in de gegeven tijd. Het is vooral wachten op het moment dat het fout gaat en als het dan eindelijk zo ver is, zul je het moment als kijker waarschijnlijk diep zuchtend ondergaan. Het zal niet de eerste en ook zeker niet de laatste film zijn die de fout in gaat met zulke onvermijdelijke momentjes, maar als kijker hoop je toch altijd dat ze het moment in ieder geval niet tenenkrommend slecht maken.

De tweede helft van de film is door de eerder genoemde punten gelukkig iets beter. Een afschrikwekkende antagonist, enkele sympathieke personages, paar goed gelukte momenten van gore en af en toe redelijk gelukte spanningsmomenten. Toch is het verreweg te wisselvallig van niveau om als aanrader te bestempelen. De liefhebbers zullen zich vast kunnen vermaken, maar de overige kijkers kunnen beter een van zijn succesvollere voorgangers kijken.

Deze dvd-release bevat buiten enkele trailers geen extra's, maar is verder gewoon van het degelijke niveau wat je mag verwachten van recente films.