Rule Britannia: The Vice Guide To The Olympics

Zit je al helemaal klaar voor de Olympische Spelen? FOK! en in het bijzonder FOK!sport kunnen niet wachten totdat het evenement weer gaat losbarsten. Maar toch zit lang niet iedereen op het sportfestijn te wachten. VICE ging naar Londen om de negatieve invloed van de Spelen op de mensen te belichten in Rule Britannia: The Vice Guide To The Olympics.

VICE

Er lopen militairen over straat, het luchtruim is zeer beperkt door onder andere luchtafweergeschut op flatgebouwen en het grootste oorlogsschip van de Britten, de HMS Bulwark, ligt in de Theems. Op het forum ontstond er een flinke discussie over deze maatregelen. Dit is maar een van de handelingen die de organisatie heeft ondernomen waar vraagtekens bij te zetten zijn.

Een 83-jarige inwoner Edwin Dennis Glaton van Londen is naar dertien Olympische Spelen-edities geweest. Vol passie praat hij over alle Spelen waar hij is geweest. Het probleem is alleen: hij krijgt geen enkele ticket meer. Maar dit is niet de enige klacht.

Alle omwonenden van het terrein hebben naast vele gezondheidsklachten ook kritiek op de organisatie. Niet alleen vanwege gezondheidsklachten rondom het evenemententerrein, maar geen van de Londenaren krijgen korting of beschikking tot de OS-tickets. Ook het argument van de zogenaamde regeneratie wordt door inwoners en protestgroepen zeer bekritiseerd. Gebouwen moeten wijken voor splinternieuwe bebouwing, waarvan het nog niet is bewezen dat het voorspoed gaat brengen. Een ander kritiekpunt is een flatgebouw vlakbij het terrein een toezegging door de commissie gedaan om meerdere verdiepingen te reserveren voor de BBC. Dit houdt in: de inwoners die er al jaren moeten opzouten.

Niet alleen de organisatie van de OS wordt bij de ballen vastgepakt, ook enkele sponsors krijgen de wind van voren. Waarom sponsort DOW Chemical en BP de Spelen, terwijl zij voor zeer veel vervuiling zorgen? Wat doet McDonalds en Coca-Cola bij zo’n gezond evenement? Ook de merchandising rondom de OS worden tegen het licht gehouden. Beter gezegd: tegen de gasbrander. Een expert vertelt dat het je reinste onzin is wat er allemaal rondom de Spelen op de markt komt.

De herkomst van de medailles wordt in dit onderdeel ook toegelicht. Het goud, zilver en brons komen uit mijnen van de Papoease Rio Tonto waar ze meest afschuwelijke taferelen gebeuren. Of zoals een oud-stamleider Benny Wenda zegt: "Het goud is het bloed van mijn volk."

VICE

Hoewel Rule Britannia: The Vice Guide To The Olympicsveel elementen van humor bevat is de situatie zoals het is omschreven ernstig te noemen. Het is bijzonder om over dit aspect na te denken. Als gewone kijker van de Spelen denk je niet na over wat er allemaal aan vooraf is gegaan. Het spijtige is dat zelfs na deze documentaire weinig verandering in het evenement gaat brengen. De vervuiling is al gaande, de bouw is al compleet en de mensen worden nog steeds uit gebouwen gehaald voor de media. Hoe dan ook, veel plezier met het kijken van de Olympische Spelen. Zo lang je maar niet vergeet wat er voor jouw vermaak is gedaan.

Klik HIER om naar de documentaire te gaan.