Madagascar 3: Europe's Most Wanted

Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar voor Wii, PlayStation 3, Nintendo DS en 3DS.

Iedereen kent de vier dierentuinhelden uit Madagascar ondertussen wel. Dit keer sluiten ze zich aan bij het circus en trekken door Europa om spectaculaire shows te geven in Madagascar 3: Europe's Most Wanted. Maar is dit derde deel wel spectaculair genoeg?

Leader

In Madagascar 3: Europe’s Most Wanted volgen we het verhaal van de film en kunnen we aan de slag met Alex, Gloria, Melman en Marty zelf. De vier gaan aan de slag in Rome waar ze hun eerste circusoptreden moeten verzorgen. Natuurlijk kan een circus niet zomaar van start gaan. Er moeten namelijk eerst wat voorwerpen verzameld worden en de beruchte pinguïns uit de films sturen steeds twee van de vier personages op pad om de missie te voltooien. Elk level komt er een ander duo aanbod, waardoor iedereen zijn favoriete personage regelmatig voorbij komt.

Geen gevaar
De opdrachten in de levels zijn erg simpel. De pinguïns willen dat je een bepaald voorwerp haalt. Dit voorwerp ligt toevallig altijd op een dak waardoor er flink geplatformed moet worden. Elk personage heeft een eigen kracht die ze kunnen gebruiken. Zo kan Alex de leeuw flink brullen en heel acrobatisch aan vlaggenstokken zwaaien. Gloria het nijlpaard kan onderwater zwemmen, Melman de giraffe kan heel krachtig niezen en daarmee dingen omver stoten en Marty de zebra kan heel snel rennen en daardoor grote sprongen maken.

Madagascar 3

Elk level is zo gemaakt dat je alleen de twee personages die speelbaar zijn hoeft te gebruiken maar dat je ook vaak genoeg moet afwisselen. Hierdoor kun je niet één personage gebruiken en heel het level snel uitspelen. Door gebruik te maken van elk personage zijn talent voltooi je de levels en kom je steeds een stap dichterbij het circusoptreden.

Tijdens het verzamelen van de objecten moet je uitkijken voor de dierenbescherming die de wilde dieren wil vangen. Als je gezien wordt dan moet je vluchten anders kun je gevangen worden. Word je gevangen en je kunt niet snel genoeg ontsnappen dan moet je het level opnieuw starten. De moeilijkheidsgraad van het spel ligt wel heel erg laag waardoor de dierenbescherming nooit echt een gevaar vormt voor de gamers. Het enige dat jammer is, is dat het soms heel moeilijk te achterhalen is wat je nou exact moet doen. Je loopt af en toe doelloos rond door een level tot je per ongeluk iets tegenkomt dat je moet doen. Dit is apart want de game biedt voor sommige stukken weer absurd veel hulp terwijl dit niet nodig is.

Het grote moment
Als alle voorwerpen verzameld zijn is het tijd voor het grote moment, het circusoptreden. Het circusoptreden is niks meer dan een verzameling van minigames waarin je kaartjes en eten moet verkopen en verschillende circusacts moet opvoeren.

Madagascar 3

Bij circusacts kun je denken aan het afschieten van Marty met een groot kanon. Acrobatisch zwierezwaaien met Alex de leeuw en koorddansen met Gloria het nijlpaard. Bij elke minigame is de bedoeling dat je hem voldoende uitvoert om verder te gaan naar de volgende minigame. Voer je alles goed uit dan is het circus een succes en is het tijd om naar een nieuwe stad te gaan.

Helaas gaat hier het spel de mist in. Het hele riedeltje begint namelijk opnieuw en het enige dat veranderd is het uiterlijk van de stad. Er worden geen nieuwe gameplaymogelijkheden geïntroduceerd en het is een exacte kopie van wat je al gedaan hebt. Hierdoor valt de game snel in de herhaling en omdat er weinig uitdaging is verlies je snel de zin om te spelen.

Het spel is ook met een vriend samen te spelen en in plaats van steeds een personage wisselen spelen jullie nu ieder één van de twee speelbare personages in een level. Dit brengt wel wat gezelligheid met zich mee maar qua gameplay verandert er helemaal niks. Je kunt elkaar namelijk niet plagen of helpen. Hierdoor lijkt het samenspel geen enkel nut te hebben.

Conclusie
Madagascar 3: Europe’s Most Wanted ziet er grafisch redelijk uit. De personages lijken allemaal op hun filmvariant en de stemacteurs klinken bijna net als de originele stemacteurs. Helaas heb je het hele spel wel gezien na het eerste level en kan de game nooit echt een uitdaging bieden ondanks de mogelijkheid voor twee spelers.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Bekende personages - Weinig uitdaging 6
  - Na het eerste level alles al gezien
   

Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.