Prometheus

In 1969 schreef amateur-archeoloog Erich von Däniken zijn bestseller 'Waren de goden kosmonauten?.' Hierin vroeg hij zich af of alle vreemde voorwerpen en bouwwerken die over de gehele wereld zijn gevonden, iets te maken zou kunnen hebben met buitenaards bezoek in het verleden. Denk aan de piramides van Egypte en Zuid-Amerika, de wereldberoemde Nazca-lijnen in de Andes, de kleitabletten van de Sumeriërs of de grote grafsteen van Pakal de Grote in de oude Mayastad Palenque in Mexico, waarop hij afgebeeld staat alsof hij in een ruimteschip zit. Zijn boektitel was een simpele vraag. Waar komen we vandaan? Waar kwamen onze goden vandaan? Prometheus geeft hierop een heel duidelijk antwoord.


prometheus poster

Het is 1979 als Ridley Scott (Alien, Gladiator, Blade Runner) zijn vingers durft te branden aan een script van Dan O'Bannon en Ronald Shusset, die op dat moment hun verhaal voor een horror-science fiction film genaamd Alien af hebben. De film slaat in als een bom. Hoog prijkend op menig filmlijst van kenners heeft de Alien-franchise intussen drie vervolgen opgeleverd én een tweetal Alien vs. Predator-films.

Behalve Aliens, het tweede deel van regisseur James Cameron (Titanic), was de kwaliteit van de overige films niet om over naar huis te schrijven. Het wachten was op de terugkeer van Ridley Scott, die al sinds 2003 bezig was om een nieuw deel toe te voegen aan de saga. Toeval of niet, maar in het jaar dat veel beschavingen suggereerden dat 'hun' goden terug zouden keren, anno 2012, maakt Scott een deel van die belofte waar met zijn, let wel, prequel op Alien, Prometheus.


prometheus image 1


Voor de indeling van de cast heeft Scott gekozen uit een aantal bekende gezichten. We zien Noomi Rapace (de Milennium trilogie) als Elizabeth Shaw, één van de twee archeologen, Michael Fassbender (Shame, 300, X-Men: First Class) als de android David, Charlize Theron (The Italian Job, Monster, Hancock) als Meredith Vickers, een werknemer van Weyland Corporation en Guy Pearce (Memento, L.A. Confidential) als Peter Weyland zelf. Verder hebben we Logan Marshall-Green (Brooklyn's Finest, Devil) als Charlie Holloway, de tweede archeoloog en Idris Elba (Thor) als 'chauffeur' van het ruimteschip, Prometheus.

prometheus image 3

Als tegen het einde van de 21ste eeuw twee archeologen, Shaw en Holloway, in een Schotse grot een rotstekening vinden waarop een sterrenstelsel staat afgebeeld, twijfelen ze geen moment en beseffen dat ze dit eerder hebben gezien. Egyptische, Zuid-Amerikaanse en Mesopotamische objecten bevatten allemaal hetzelfde stelsel. Het is een uitnodiging, een uitnodiging van de 'goden', de scheppers (engineers) van het mensenras op aarde.

We schieten een aantal jaren vooruit, als Shaw en Holloway samen met de bemanning van het ruimteschip Prometheus, wakker worden uit hun cryo-slaap. Tijdens hun slaap die twee jaar duurde, heeft de android David ervoor gezorgd dat alles aan boord voorspoedig liep. Na hun ontdekking in Schotland, zijn Shaw en Holloway door Peter Weyland van Weyland Corporation uitgenodigd om mee te gaan op een expeditie naar het stelsel wat afgebeeld stond.

prometheus

Als Prometheus uiteindelijk landt op hun eindbestemming en de bemanning het schip verlaat, staan ze voor een gigantisch bouwwerk. Het team besluit om naar binnen te gaan en het bouwwerk dieper van binnen te inspecteren. Wanneer ze binnenin een soort tempel betreden, staan ze opeens oog in oog met een gigantisch 'mensenlijk' hoofd van steen met daaromheen honderden cilinders.

Op het moment dat ze de ruimte van de tempel verder willen onderzoeken, steekt er een krachtige storm op en wordt het team teruggeroepen naar Prometheus. Als twee leden het niet redden om op tijd het bouwwerk te verlaten, moeten ze noodgedwongen achterblijven. Wanneer ze beiden hun nieuwsgierigheid niet in bedwang kunnen houden en opnieuw de tempel betreden, komen ze er al snel achter dat de rotstekeningen op aarde niet als een vriendelijke uitnodiging waren bedoeld.

prometheus image 2
In de Griekse mythologie speelt de god Prometheus een belangrijke rol. Belangrijk, omdat hij de god was die het vuur stal van de goden op de berg Olympus en zonder hun medeweten het schonk aan het mensenras. Door het verkrijgen van vuur kon de mens ijzer smeden, landbouwgereedschap maken en zo een grote stap maken in zijn ontwikkeling. Dit mythologisch verhaal speelt als een rode draad door de film, het schip draagt zijn naam en het wordt nog eens verteld door Peter Weyland zelf.

Wat heel veel pseudowetenschappers zich al jaren afvragen, inclusief Von Däniken, is waarom wij hier zijn. Wat doen wij hier? Als wij van de apen afstammen, waarom zijn er dan nog apen? Had Darwin het bij het verkeerde eind? Allemaal vragen die door Ridley Scott zijn meegenomen toen hij zijn verhaal uit een eerder script van John Spaiht (The Darkest Hour), ontwikkelde samen met ‪Damon Lindelof‬ (Lost). De Evolutietheorie werd overboord gegooid en zij namen alle elementen mee, waar 'above-top-secret' lieden hun vingers bij aflikken.

Prometheus mag geslaagd genoemd worden. Zeker, geen twijfel over mogelijk. Alle elementen die in Alien aanwezig waren, de Space-Jockey, het ruimteschip, de befaamde eieren, op alles wordt een antwoord gegeven. Het is waar, de laatste tien minuten van Prometheus laat niks meer aan de verbeelding over en loopt over, zij het niet naadloos, in Alien. Eindelijk antwoord op een hoop vragen en dat zal de Alien-fanaat danig bekoren. H.R. Giger, de Zwitserse grafisch artiest die voor een groot deel verantwoordelijk kan worden gehouden voor de vormgeving van het wezen en de decors in Alien heeft in Prometheus duidelijk weer een dikke vinger in de pap.

prometheus 5

Visueel ziet Prometheus er adembenemend uit, de 3D die op bepaalde momenten echt iets nieuws toevoegt aan het medium, maar ook de kleuren en mooie beelden in de ruimte, het schip zelf en de planeet waar de Prometheus op landt. Wat vooral in het oog springt zijn de eerste tien minuten waarin duidelijk wordt hoe het leven hier op aarde zou kunnen zijn ontstaan. Het acteerwerk is sterk. Wat vooral opviel was de integere rol van Theron. Bijna timide, maar zoals ze zelf aangeeft in een eerder gegeven interview, is dit ook haar bedoeling geweest. Fassbender speelt uitstekend de rol van David en Rapace doet bijna, ik zeg bijna, Sigourney Weaver vergeten als Ellen Ripley in de vier vervolgfilms.

De Alien-kenners hoeven niet naar deze film gelokt te worden, die vinden hun weg naar de bioscoop zelf wel. Voor liefhebbers van science fiction is Prometheus een aanrader omdat het echt een ouderwets goede SF-film is boordevol suspense. Met Prometheus heeft deze prequel de kijker absoluut het gevoel teruggebracht van het Alien-universum en rest nog één ding gezegd te worden: welkom terug in het SF-genre Sir Ridley Scott.