Moonrise Kingdom

Een film van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson bevat doorgaans een bizar uitgangspunt, een aantal excentrieke personages en de bekende droge humor. Al deze elementen zijn ook aanwezig in zijn nieuwe film Moonrise Kingdom, waarbij bekende gezichten als Bill Murray en Jason Schwartzman ook deze keer niet ontbreken. Al sinds Bottle Rocket uit 1996 past Wes Anderson deze werkmethode toe en daarom is het logischerwijs de vraag of Moonrise Kingdom niet simpelweg een herhalingsoefening is van deze eigenzinnige regisseur.

Het verhaal van Moonrise Kingdom speelt zich af in de zomer van 1965 op een eiland voor de kust van New England. Het jonge koppel Sam en Suzy, die beiden 12 jaar oud zijn, besluit om samen weg te lopen. Onder leiding van Captain Sharp (Bruce Willis) zijn onder anderen de ouders van Suzy, Walt (Bill Murray) en Laura Bishop (Frances McDormand), en Scout Master Ward (Edward Norton) op zoek naar de tortelduifjes. In combinatie met een opkomende storm, veroorzaakt deze zoektocht de nodige commotie binnen de gesloten gemeenschap.

Moonrise Kingdom was tijdens het laatste Filmfestival van Cannes de openingsfilm. Dat zegt niet alleen veel over de status van Wes Anderson, maar ook over de sterren die Anderson heeft verleid om in zijn film op te draven voor niet meer dan een royale onkostenvergoeding. Hoewel de voor een Gouden Palm genomineerde film niets wist te winnen, werd de film overwegend positief ontvangen. Blijkbaar zijn de critici nog niet verveeld met het 'trucje' van Anderson.

Eerlijk gezegd heeft Anderson alleen nog een kleine misstap gemaakt met The Life Aquatic with Steve Zissou uit 2004. In deze film was de balans tussen humor en abnormale situaties niet optimaal. In zijn overige films, en ook nu weer met Moonrise Kingdom, is deze balans zo goed als perfect. De humor in de film is gortdroog en uit zich in vele vormen. Dat is dan ook de reden waarom de films van Anderson niet te vergelijken zijn met andere komediefilms uit Hollywood. De gehele cast levert uitmuntend werk af, waarbij de oudgediende Bob Balaban als Narrator wellicht de meest gedenkwaardige prestatie aflevert.

Het verhaal van Moonrise Kingdom is simpel in opzet, waarbij de onvoorwaardelijke liefde tussen twee jonge mensen centraal staat. Dit wordt op een nogal geromantiseerde wijze in beeld gebracht. Hoewel Moonrise Kingdom niet direct bestempeld kan worden als de familiefilm van het jaar, is het wel degelijk een film waar iedereen plezier aan kan beleven. Mede door de korte speelduur zakt de film nergens in, ondanks dat het verhaal nergens meeslepend wordt. De uitwerking van het script is daarvoor iets te zoetsappig en daarnaast hadden een aantal bijrollen prima achterwege gelaten kunnen worden.

Moonrise Kingdom is mede door het eenvoudige verhaal, waarbij de liefde tussen twee hoofdpersonen centraal staat, een toegankelijke film geworden. Maar door de persoonlijke regiestijl en kenmerkende humor van de Amerikaanse regisseur Wes Anderson zal niet iedere kijker enthousiast zijn. Moonrise Kingdom zit net als de andere films van Wes Anderson volgepakt met excentrieke personages, aparte camerastandpunten en bizarre situaties. Hoewel deze standaardformule ook hier heeft geresulteerd in een geslaagde film, wordt het niettemin tijd dat Anderson zich een keer waagt aan een ander type film.