CD: Golden Earring - Tits 'N Ass

Onlangs verscheen na een rustpauze van zo'n negen jaar weer een nieuw studioalbum van The Golden Earring. De groep, die inmiddels tot de langst bestaande rockbands ter wereld mag worden gerekend, laat op haar nieuwe album Tits 'N Ass duidelijk horen nog lang niet uitgespeeld te zijn.

Begin 2011 begon the Golden Earring al aan de opvolger van de in 2003 verschenen Millbrook U.S.A. maar door stemproblemen van George Kooymans kon de Haagse groep niet naar de wereldberoemde Abbey Road-studio om opnames te maken. In plaats daarvan besloot de groep om in Londen naar de State of the Ark-studio's te gaan om daar een veertiental nummers op te nemen. De State of the Ark staat bij muzikanten bekend als een studio met een grote collectie vintage apparatuur en artiesten zoals Snow Patrol, Nick Cave and the Bad Seeds, Stereophonics en vele anderen gingen de Hagenezen voor.

 Golden Earring 1

Wat het eerst opvalt aan het nieuwe album is de spuuglelijke hoes. Maar dat is niet zo vreemd als je de groep wat beter kent. Toen in 1973 het album Moontan van de groep verscheen, met op de hoes een blote dame, werd de lp in vele buitenlandse platenwinkels in een gecensureerde hoes in de platenbakken neergezet. Ook de videoclip van When the lady smiles ontkwam niet aan de censuurschaar, het fragment met de aangerande non werd niet geschikt bevonden voor minderjarigen.

Golden Earring 2

Nadat het glimmende schijfje in de cd-speler is verdwenen horen we direct het vertrouwde geluid van The Golden Earring. Heerlijke rockmuziek zonder fratsen. Daar staat de groep al zo'n halve eeuw om bekend. De groep laat duidelijk horen waarom ze nog steeds eenzaam aan de top van de Nederlandse muziekscene staan. Na het knallende Identical volgt het nummer Little Time Bomb dat bij fans, die de groep vorig jaar nog live zagen, al bekend was onder de werktitel Going Nowhere. Het nummer klinkt alsof het afkomstig is uit de tijd van albums zoals No Promises No Debts of Bloody Buccaneers. Dat gaat ook zeker op voor Cool As It Gets. Na het stevig politiek getinte Acrobats And Clowns is het tijd voor de eerste ballade van het album. De Earring is altijd bekend geweest om haar mooie ballades, denk maar eens aan klassiekers als Another 45 Miles of Going To The Run. Ook in What Do I Know About Love laten de mannen zich van hun gevoeligste kant horen.

Golden Earring 3

Na het eerst rustpuntje is het weer tijd voor stevige rock. Still Got The Keys To My First Cadillac is de eerste single van het nieuwe album en is een typisch Golden Earring-nummer dat in je hoofd blijft zitten nadat je hem hebt gehoord. Ook Dope Runner wordt gedomineerd door het geweldige drumwerk van Cesar Zuiderwijk en aanstekelijk basloopjes van Rinus Gerritsen. Na de iets minder geslaagde ballade This Love gaat The Golden Earring verder met wat misschien wel het sterkste nummer van Tits 'N Ass getiteld Stratosphere. Na het niemendalletje Over The Cliff Into The Deep Deep Blue is het tijd voor Flowers In The Mud waarop we duidelijk kunnen horen dat de groep ook met haar tijd is meegegaan en niet alleen maar hoeft te teren op oude faam. Justin Time doet op één of andere wijze erg aan de grote hit Radar Love denken maar daar is niks mis mee. Misschien komt dat ook wel door het overbekende geluid van de Haagse topgroep. Datzelfde geluid horen we namelijk ook terug in Avenue Of Broken Dreams, aangevuld met een fijn hammondorgel. En dan zijn we alweer toe aan het laatste nummer van het album van deze vier bescheiden Hagenezen met als titel Wanted By Women.

Golden Earring 4

In 1989 noemde de groep zichzelf Keeper Of The Flame. Anno 2012 is dat vuur nog lang niet uitgebrand. Voor vinylfreaks is er trouwens een gelimiteerde dubbelelpee uitgebracht in een oplage van duizend exemplaren op zilver gemarmerd vinyl. De tweede persing zal op zwart vinyl worden uitgebracht. Wees er dus snel bij. Ook voor cd-liefhebbers is er een gelimiteerde versie met een bonus-dvd met een documentaire van tweeënhalf uur.