Boek: Tosca Niterink - Klimmen naar kruishoogte

'Een doldriest, adembenemend wandelavondtuur'

Amateurpelgrim Tosca Niterink en haar dans- en wandelpartner Anita Janssen (Annie voor intimi) liepen, gewapend met potlood, papier en zwaar camerageschut, de ‘zilverroute’. Een 1200 kilometer lange uitputtingsslag die begint in Granada en dwars door het barre, eenzame, verzengend hete Spanje omhoog klimt naar Santiago. Klimmen naar kruishoogte is het adembenemende, persoonlijke, doldrieste en zeer filosofische verslag van deze uitputtende voetreis, die voerde langs bergen en dalen, met potloodventers, zonnebrilnegers en andere vreemde types.

                       Boekcover


Tosca Niterink (Haarlem, 3 maart 1960) is actrice (vooral bekend als Thea in het duo Theo en Thea en Kreatief met Kurk), columniste bij NRC en schrijfster. Anita Janssen is camera-journalist en fotograaf.
Het duo deed eerder verslag van hun reis op de achterpagina van de NRC en maakte ook gefilmde reisreportages voor onder andere Holland Doc en Vara’s Humor TV.

De subtitel van het boek (mét knaller van een spelfout) geeft een goede omschrijving van het reisverhaal dat je kunt verwachten. Het is een heel eerlijk en oprecht verslag van een loodzware reis. Denk je eens in: 1200 kilometer lopen in de verzengende hitte of stromende regen met al je bagage op je rug, inclusief camera, laptop en opladers (want je vriendin is verslaafd aan Twitter). Water dat bijna kookt in de plastic fles. Blaren en andere blessures. En dan toch doorzetten.

Toch doet het woord reisverslag het boek geen eer aan. Natuurlijk worden er grote delen van de zilverroute beschreven en komen er vele pelgrimsherbergen aan bod, maar dat is niet wat je aan het lezen houdt. Het zijn de beschrijvingen van frustratie, pijn en gelukzalige momenten die het boek boeiend maken. Tosca Niterink brengt al haar ervaringen tijdens haar reis spontaan (met bijbehorende spelfouten) en met veel humor, zoals we van haar gewend waren in Theo en Thea.

Klimmen naar kruishoogte is zo enthousiast geschreven, dat het je bijna aan zou moedigen om de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella zelf te lopen. Bijna...