Lezing: South Park and the American Society

De Amerikaanse animatieserie South Park is al vijftien jaar een groot succes voor de zender Comedy Central. Makers Trey Parker en Matt Stone wonnen met de serie een aantal Emmy Awards en elke week zitten er bijna drie miljoen Amerikanen klaar voor de avonturen van hoofdpersonages Cartman, Kenny, Stan en Kyle. Op het eerste gezicht lijkt het een simpele komedieserie om bewust te provoceren, maar mediadeskundige Brian Dunphy beweert iets anders. Hij vindt dat de serie een grote rol speelt in de Amerikaanse maatschappij en legt dit uit in zijn lezing South Park and the American Society.

Brian Dunphy geeft colleges aan de Brooklyn College in New York en vertelt voornamelijk over satire, massamedia en politiek. Hij heeft ook gestudeerd aan de Universiteit aan Amsterdam en is twee jaar geleden afgestudeerd in politiek. Op dit moment is hij bezig met het schrijven van een boek over South Park en de invloed op de Amerikaanse maatschappij. Brian heeft tevens bij Comedy Central gewerkt, waar de serie wordt uitgezonden.

De South Park-deskundige was een aantal dagen in Nederland om zijn lezing te geven aan een aantal universiteiten. Hij was onder andere te gast in Nijmegen aan de Radboud Universiteit in het teken van het Soeterbeeck Programma, waar debatten en lezingen worden gehouden. Voor de lezing over de controversiële animatieserie was het druk, de gehele collegezaal zat vol met geïnteresseerden en vooral fans van South Park. De laatste groep werd zeker niet teleurgesteld, aangezien er regelmatig fragmenten voorbij kwamen uit de serie.

Aan de hand van voorbeelden uit afleveringen worden een aantal belangrijke aspecten uit de Amerikaanse maatschappij uitgelegd. Bijvoorbeeld de aflevering 'About Last Night...', uitgezonden rond de verkiezingen van Obama in 2008. De uitzending werd uitgezonden toen nog niet bekend was dat Obama de nieuwe president werd, maar toch voorspelden de makers dat hij het werd. In de aflevering was de hoop terug bij de Amerikanen, terwijl Obama op Ocean's Eleven-achtige stijl de Hopediamant probeert te stelen. Brian vertelt dat de makers goed voorspelden wat er ging gebeuren: even was er hoop bij de bevolking, maar al snel werd duidelijk dat een nieuwe president niets zou veranderen.

Ook de aflevering 'Best Friends Forever' (winnaar Emmy Award) haakt in op een toen actueel thema, namelijk euthanasie. Toentertijd was er een enorme discussie over Terri Schiavo, aangezien ze jarenlang in coma lag. De discussie laaide toen op of de doktoren Terri in leven moesten laten of niet. Haar ouders vonden dat ze in leven moest blijven, terwijl haar echtgenoot het niet meer aan kon zien. In de uitzending gebeurt hetzelfde met Kenny en ontstaat er een tweestrijd tussen Cartman en Kyle en Stan. De serie veroordeelt niemand, maar laat de kijker zelf een afgewogen keuze maken.

Maar niet alleen de maatschappelijke thema's zijn belangrijk, ook de allerdaagse thema's worden behandeld. Zo vertelt Brian een verhaal over hoe South Park heeft geholpen met het verwerken van zijn liefdesverdriet. "Stiekem ook een beetje sneu dat ik van een animatieserie zo'n les moet leren", aldus Brian. In de aflevering 'Raisins' verwerken Stan en Butters op hun eigen manier liefdesverdriet. De volgende zin van Butters zou Brian hebben geholpen bij de verwerking: "Ja, ik ben verdrietig [over de verbroken liefde], maar tegelijkertijd voel ik mij menselijk. De enige manier waarom ik mij nu verdrietig voel, is dat ik mij hiervoor goed heb gevoeld. In die zin is dit dus een prachtige bedroefdheid."

Brian legt vol passie voor de televisieserie uit hoe South Park een goede afspiegeling van de Amerikaanse maatschappij is aan de hand van klassieke afleveringen. Dit maakt de lezing tot een feest van herkenning voor de fans, maar tegelijkertijd ook een interessante les. Hij bewijst dat Matt en Trey meer zijn dan simpele tekenfilmmakers en in feite de stem van de Amerikanen vertegenwoordigen. De lezing is een aanrader voor een ieder die een warm hart toedraagt aan South Park, maar eveneens voor diegenen die iets meer willen weten over de invloed van televisie op de Amerikaanse maatschappij.

Voor de snelle beslissers, Brian Dunphy houdt vanavond zijn lezing in Groningen.