CD: Alabama Shakes - Boys & Girls

Het was de band die de grootste buzz creëerde tijdens SXSW afgelopen maart: Alabama Shakes. Je moest en zou erheen, de nieuwe revelatie, de nieuwe hype. Zoals de Engelsen dit met hun verse lading veelbelovende bandjes kunnen doen, werd de mediafocus op Alabama Shakes opgevoerd. Maar er lijkt wel degelijk een goede reden voor al dat enthousiasme te zijn.

De band uit, jawel, Alabama (Athens) brengt geluiden van weleer en mengt daarbij ook nog eens enkele klanken van grootheden door elkaar. Tel daarbij de sympathieke uitstraling van de band en met name frontvrouw Brittany Howard (plus nog eens haar magistrale stem) op en je hebt een gouden combinatie.

Dat er een hoop potentie in Alabama Shakes zit, is te horen op het debuut van het viertal: Boys & Girls. Een plaat die Southern bluesrock combineert met soul, garage en indie-invloeden. Alsof The Black Keys en Otis Redding de studio ingedoken zijn. Led Zeppelin, Drive-By Truckers en Kings of Leon van tien jaar terug lijken qua inspiratie ook een duit in het zakje te hebben gedaan.

De voormalig postbode Howard had genoeg van haar oude baan, maar een karretje voortduwen behoort tot het verleden en ze geniet met volle teugen van het overrompelende succes. Samen met bassist Zac Cockrell begon ze dit avontuur en later voegden drummer Steven Johnson en gitarist Heath Fogg zich toe aan Alabama Shakes. Het debuut levert een elftal tracks af die niet allemaal meteen weten te overtuigen, maar het overgrote deel doet dit wel. Verdomd fijne riffs, hooks en rammelrock geven het een zuidelijk tintje, maar het zijn de vocalen van Howard die het meest indruk maken. De rauwe uithalen, de energie en de intensiteit waarmee ze haar teksten brengt, het lijkt het geheim gebleven zusje van Jack White wel. Een band die ook live haar strepen wel snel zal verdienen. Eind deze maand spelen ze in een uitverkocht Paradiso. Op Rock Werchter heb je ook de kans om dit mee te maken en wie weet strikt Lowlands hen ook nog wel.